logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adaptacja budynku gospodarczego: Paroizolacja pod płyty GK - czy warto? Grzyb pod płytami?

Krzywy91 31 Gru 2024 12:05 579 4
REKLAMA
  • #1 21370442
    Krzywy91
    Poziom 1  
    Witam fachowców.
    Jestem w trakcie adaptacji małego budynku gospodarczego na cele mieszkalne. Jest to ekonomiczny projekt wykonywany własnymi siłami bez doświadczenia.

Przede mną etap równania sufitu i ścian płytami GK. Mam już zrobiony stelaż pod sufitem oraz wkręcone talerze m-systemu na ścianach.

Budynek jest szczelny (trzyszybowe okna, szczelne drzwi) oraz nie ma aktualnie żadnej wentylacji (planuję klimatyzator split do ogrzewania z osuszaczem plus rekuperator ścienny do wentylacji)

Wszystko szło dobrze dopóki nie zacząłem podgrzewać pomieszczenia oraz wyrównałem podłogi zaprawą wyrównującą która dostarczyła sporo wilgoci (tak wiem głupota).
    W rogach na suficie wyskoczyła pleśń. Zeskrobałem ją oraz pomalowałem GruntemAG ze srebrem, który sprawdził mi się w poprzednim domu. Do budynku wstawiłem klimatyzator z osuszaczem i obecnie jest ok ale mam pewne obawy:

1. Zastanawiam się czy pod płyty katon gips dawać paroizolację. Czy nie spowoduje to kondensację wilgoci między ścianą a płytą gk?
    2. Jeżeli dobrym pomysłem będzie paroizolacja to czy może to być ta aluminiowa\ekranowana aby delikatnie ograniczyć straty ciepła?
    3. Czy może lepiej przykręcić same płyty bez paroizolacji w moim przypadku?

Budynek jest nieocieplony z zewnątrz. Planuję to zrobić dopiero za rok/dwa. Wykonany jest z jakiegoś bloczka ala beton komórkowy. Ściany od fundamentu są izolowane papą i są grubości ok 30 cm. Z zewnątrz jest tylko siatka z klejem. Strych jest wysypany trocinami.

AI: Jakie są obecne poziomy wilgotności i temperatury wewnątrz budynku?
    Wilgotność 60%, Temperatura 15 stopni
  • REKLAMA
  • #2 21371526
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 950
    No najprostsze chyba rozwiązanie - dorobić wentylację grawitacyjną i w oknach nawietrzniki :-)
  • REKLAMA
  • #3 21373077
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Krzywy91 napisał:
    Czy nie spowoduje to kondensację wilgoci między ścianą a płytą gk?

Skąd by się miała tam wziąć wilgoć skoro ta przestrzeń będzie oddzielona od pomieszczenia paroizolacją?
  • REKLAMA
  • #4 21379359
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Jeśli pod płyty gipsowe dasz folię paro szczelną to gips będzie chłonął wilgoć i musisz regulować wilgoć w pomieszczeniu dokładniej niż gdyby nie było tej folii ale przynajmniej nie poleci ci wilgoć do muru i izolacji którą zamierzasz zrobić.
  • #5 21379509
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Niech sobie chłonie, ważne żeby ta wilgoć się nie skraplała w tym gipsie, a nie będzie się skraplała bo jest odizolowany cieplnie od zimnych murów.
REKLAMA