logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obróbka i wykończenie kamiennych ścian - alternatywy dla tynku. Regips?

lukas198820 28 Cze 2023 07:33 2286 21
REKLAMA
  • #1 20633645
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam.
    Drodzy forumowicze, jak obróbować i wykończyć kamienne ściany takie jak na zdjęciu poniżej?
    Ten pokój to pomieszczenie gospodarcze adaptowane teraz na pokój.

Co polecacie zamiast tynków, położyć regips?

Pytam dlatego, bo na taką ścianę pójdzie ogromna ilość tynku.
    A wydaje się to bez sensu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20633700
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Bez przesady, ile jest m² ścian?
    Żeby przykleić płytę k.g. to i tak trzeba gruntować i najlepiej obrzutkę/szpryc cementową zrobić, żeby to ci się za płytą nie sypało, a jak już obrzutka będzie to lepiej tynk cement-wapno. Ale to tylko moje zdanie. Do k.g. nie dość, że klej, to i gips.
    Po prawej przy oknie widzę, że jest kiepsko, ale szybciej zgubisz to tynkiem niż płytą k.g.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20633746
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4619
    Płyty regips można przyklejać, ale można przykręcać na stelażu wkładając wełnę mineralną jako ocieplenie i wygłuszenie. Pytanie, czy będzie taniej, albo mniejszy nakład pracy?
  • #4 20634718
    lukas198820
    Poziom 15  
    Kolego od zdjęcia sciany dlatego jest taka różnica bo podnosiłem strop.Facet co wykonuje mi otwory okienne obrobil je cegła dlatego jest taka różnica. Pytanie jak to wyrównać, tynki są mega drogie koleś mi powiedział że liczy sobie od M2 starej ściany nawet do 70 zł, bo nie wie ile tynku wejdzie.
  • Pomocny post
    #5 20634731
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    spryskać to dobrze unigruntem, aby się nie sypało a potem płyty GK przykleić na pianę do płyt — wygłuszy, ociepli i wilgoć nie przejdzie na GK.
    A wcześniej powkręcać pomiędzy kamienie garść śrub według płaszczyzny jakiegoś lasera,
    Montaż płyt GK można spokojnie robić jak jest nawet różnica do 7cm.

PS.:
    Fundamenty już zaizolowałeś ?
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • Pomocny post
    #6 20635037
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    lukas198820 napisał:
    Dlatego jest taka różnica, bo podnosiłem strop. Facet, który wykonuje mi otwory okienne, obrobił je cegłą, dlatego jest taka różnica.
    Czyli po całym obwodzie pomieszczenia jest cieńsza górna warstwa. No to tynk faktycznie bez sensu. Przyklej płytę tak jak kolega @wada opisuje. Możesz też kleić płytę na płytę w górnej części, żeby zgubić nierówność dół-góra, tylko nie oszczędzaj na jakości gruntu. Ceresit kup, bo te mrówkowe czy inne to woda z wapnem chyba.
  • Pomocny post
    #7 20635363
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ja bym te płyty( jeśli już) jednak zamocował na profilach i dopiero pustą przestrzeń wypełnił pianką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20635854
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    stanislaw1954 napisał:
    Na profilach i dopiero pustą przestrzeń wypełnił pianką.

1. Raczej ma być tanio.
    2. Piana nie "oddycha", jeśli ktoś lubi pleśń w pomieszczeniu, to jak najbardziej można zastosować nieprzepuszczalną izolację wewnątrz pomieszczenia.
    3. Profile nic nie wniosą, oprócz eskalacji kosztów i zmniejszenia metrażu pomieszczenia.
  • #9 20635867
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Jakubserwis Pianę zaproponował ktoś inny, ja poszedłem tym tropem, choć wcześniej proponowałem wełnę mineralną. Jeśli chodzi o punkt trzeci, to czy to zrobimy na profilach, czy opierając płytę na kilkunastu śrubach , to efekt będzie podobny, pod warunkiem, ze ściana ma być pionowa(po ukończonej pracy).
  • REKLAMA
  • #10 20635885
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    stanisław1954 napisał:
    Jeśli chodzi o punkt trzeci, to czy to zrobimy na profilach, czy opierając płytę na kilkunastu śrubach, to efekt będzie podobny, pod warunkiem, że ściana ma być pionowa (po ukończonej pracy).

Na kilkunastu śrubach tam, gdzie to konieczne, lub płyta na płytę zamiast śrub. Profil montujesz w pionie od podłogi po sufit, gdzie sam profil zabiera 5 cm w miejscach, gdzie nie potrzebne jest odstawianie się od najbardziej wsuniętego w głąb pomieszczenia punktu. Mocując w ten sposób profil, przy założeniu, że górna część ściany jest wklęsła na kolejne 5 cm. To mamy już 10 cm przestrzeni. Klejąc płytę, w najbardziej wsuniętym do środka miejscu, można ją przykleić praktycznie na zero. Ale ostateczne rozwiązanie zostawmy autorowi tematu, wyjaśnione, że w tym przypadku tynkowanie jest bez sensu lub nawet niemożliwe z racji grubości warstwy.
  • Pomocny post
    #11 20635991
    wada

Jak wspominałem:
    wada napisał:
    Płyty GK przykleić na pianę do płyt — wygłuszy, ociepli i wilgoć nie przejdzie na GK.
    A wcześniej powkręcać pomiędzy kamienie garść śrub według płaszczyzny jakiegoś lasera.
    Montaż płyt GK można spokojnie robić, nawet jeśli jest różnica do 7 cm.

Klejenie na pianę to tylko 5 wałeczków z niej, z dołu do góry. Dzięki temu mamy pełną izolację akustyczną i wilgociową, a ściany spokojnie oddychają pod spodem.
    Przy prostych ścianach wystarczy jedna puszka na 10 płyt GK, tutaj może się okazać, że puszka wystarczy na 3-4 płyty.
    Wkręty wkręcamy według płaszczyzny lasera jako dystansy, bo wówczas nie musimy latać z poziomicą podczas stawiania płyt. Płyta opiera się o łeb śruby i wystarczy ją czymś podeprzeć na te 5 minut, zanim piana nie złapie.

Najważniejsze to najpierw zrobić podłogę, wylać beton. Woda parująca z niego może powyginać płyty GK.
    Potem robimy sufit, albo GK podwieszone na stelażu, albo przyklejone pianą do betonowego stropu.
    Na koniec kładziemy płyty GK na ściany.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #12 20638624
    lukas198820
    Poziom 15  
    wada napisał:
    spryskać to dobrze unigruntem, aby się nie sypało a potem płyty GK przykleić na pianę do płyt — wygłuszy, ociepli i wilgoć nie przejdzie na GK.
    A wcześniej powkręcać pomiędzy kamienie garść śrub według płaszczyzny jakiegoś lasera,
    Montaż płyt GK można spokojnie robić jak jest nawet różnica do 7cm.

PS.:
    Fundamenty już zaizolowałeś ?

Kolego wada narazie zaizolowalem dwie ściany i zabezpieczyłem folie kubełkowa ta listwa plastikowa.
    Kopania masę jest.

Dorzucam jeszcze zdjęcia tych ścian jakie nierówności mają.

Tak jak mówiłem wcześniej na dole są ściany kamienne potem jest krawędź starej płyty co została skuta i wyżej już ściany strychu.
  • #13 20638659
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Przyłóż poziomicę w pionie w kilku miejscach i zmierz odległość od nowej ściany do poziomnicy, bo zdjęcia to tylko zdjęcia.
  • #14 20655436
    lukas198820
    Poziom 15  
    Taka jest różnica między góra a dołem ściany.
    Dokładnie 13 cm różnicy.

• #15 20665156
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #16 20665171
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2489
    Wytynkować w miejsce progu zrobić półki.
  • #17 20665221
    lukas198820
    Poziom 15  
    Trochę bez sensu. Mój pomysł jest taki że tę nierówność wyrównam cegłą, bo mi zostało jej dużo z burzonych ścian. Ale co z dołem, z tymi kamieniami?

Wczoraj przyjechał facet od tynków i mówi że się tego nie tknie .
  • #18 20665326
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @lukas198820 No bo kto by się podjął wytynkować ścianę o różnicy pionu kilkanaście cm? , chyba, że nie ma być pionowa, tylko otynkowana...
  • #19 20730068
    lukas198820
    Poziom 15  
    A może by te ściany wymórowac od góry do dołu białymi bloczkami doklejając je do tej kamiennej ściany?

Ma to sens, niby ściana będzie równiejsza , ale czy to będzie tańsza opcja?
  • Pomocny post
    #20 20730234
    wada

lukas198820 napisał:
    A może by te ściany wymórowac od góry do dołu białymi bloczkami doklejając je do tej kamiennej ściany?

Ma to sens, niby ściana będzie równiejsza , ale czy to będzie tańsza opcja?

Wyjdzie dużo drożej, dochodzi tynkowanie, stracisz sporo na rozmiarze pomieszczenia. Należy pamiętać że gazobeton (Bloczki betonu komórkowego) kocha ciągnąć wilgoć, i w takiej piwnicy o grzybobranie jest bardzo łatwo.
    Ścianka musi być dobrze odizolowana od podłogi jak i od ścian, taką izolację , oraz trwałość i sztywność ścianki z gazobetonu zapewni tobie klejenie bloczków na specjalną pianę do pistoletów — PIANOKLEJ DO MUROWANIA.
    https://www.youtube.com/watch?v=dG9mLfJHrL4

Ale ja wolałbym dać płyty GK, a górną różnicę pionu wyrównać styropianem, ewentualnie stelażem, można też zrobić podwójny GK z przesunięciem płyt, twardość i sztywność ściany będzie bardzo duża, wystarczy potem zaszpachlować łaczenia, i odpada ci tynkowanie, gładzie itp...

Ciekawy test na piankę bez sponsoringu https://www.youtube.com/watch?v=nqzBPE523qY
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #21 20730344
    lukas198820
    Poziom 15  
    Kolego wada to pomieszczenie nie jest w piwnicy ale na parterze.To poprostu była stajnia wcześniej, pomieszczenie do wyrównania z resztą domu zostało wyrównane kamienistym podłożem i gruzem plus piach około 40cm.

Fakt, ta kamienna ściana z tą nadbudówka to już jest ściana zewnętrzna.

Nie potrafię jednak zrozumieć jak ta górna część wyrównać,na stelażu?

A co z tym kamienistym dołem?
    Tak po tej ścianie pójdą przewody.Raczej słabo widzę w tej ścianie robić gniazdka, chyba żadna koronka nie wywierce kamieniu.

Kolejna sprawa czy klejąc na placach te płyty to na tych kamieniach te ściany będą równo?
  • #22 20730507
    wada

lukas198820 napisał:
    Kolejna sprawa czy klejąc na placach te płyty to na tych kamieniach te ściany będą równo?

Jakie place?
    Obejrzyj te filmy https://www.youtube.com/results?search_query=gk+na+pianoklej
    Według płaszczyzny lasera możesz poprzyklejać we wgłębieniach styropian, i to na pionowe paski piany aby powietrze mogło spokojnie krążyć.
    Można użyć też profili sufitowych, profil U do sufitu i pionowo profile C, i to też wykorzystując laser, a dla ułatwienia to pomiędzy kamienie wkręcić czarne wkręty do drewna 70mm , tak żeby płyta GK oparła się na łbach tych wkrętów. Dzięki temu tylko potem kleisz płyty na pianoklej i nie musisz bawić się poziomicą.
    Dla dwóch osób to takie pomieszczenie obłożyć płytami GK to jeden dzień pracy :)

A wiercenie puszek w tym kamieniu to pikuś dla koronki diamentowej założonej na szlifierkę kątową :)

Można iść w koszty i na całej ścianie dać profile sufitowe, od podłogi do sufitu, i profile co pół metra podkleić pianą, ale tracisz dodatkowo 4cm pomieszczenia, i bez problemu pomieścisz elektrykę, a jak dasz podwójnie GK to masz solidną i gładką ścianę.
    Konto firmowe:
    Elefant

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat obróbki i wykończenia kamiennych ścian w pomieszczeniu adaptowanym na pokój. Użytkownicy sugerują alternatywy dla tynków, takie jak płyty gipsowo-kartonowe (GK) oraz różne metody ich montażu. Wskazano na konieczność gruntowania ścian oraz zastosowania piany montażowej dla lepszej izolacji akustycznej i wilgociowej. Podkreślono, że tynkowanie może być kosztowne i nieefektywne, zwłaszcza przy dużych nierównościach. Proponowane rozwiązania obejmują klejenie płyt GK na pianę, użycie profili do stabilizacji oraz wyrównanie nierówności styropianem lub cegłą. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami związanymi z izolacją i montażem, a także zwracają uwagę na kwestie związane z wilgocią i trwałością materiałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA