logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BDOSy na Windows 10 - podejrzenie uszkodzenia dysku D z grami

maciejrauhut95 31 Gru 2024 13:49 180 4
REKLAMA
  • #1 21370603
    maciejrauhut95
    Poziom 4  
    Witam ostatnio mam BDOSy, robilem memory test i wyglada wszystko sprawnie.

Windows 10
    Mam 2 Dyski
    C-System
    D-Pliki Gry

Mam pewne podejrzenia ze cos nie tak jest z dyskiem D ale nie umiem rozczytac raportu, dostaje BDOSa glownie jak mam za duzo odpalone ( Spotify Discord przegladarka i gra np)
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD Crucial.

Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący szczegóły dysku D z wynikiem dobry.

tu z BlueScreena Zrzut ekranu raportu z BlueScreen z informacjami o błędzie MEMORY_MANAGEMENT.

dziekuje za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21370651
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    maciejrauhut95 napisał:
    Mam pewne podejrzenia ze cos nie tak jest z dyskiem D

Według raportu wynika że dysk SSD się kończy, jest mocno zużyty. Dysk HDD ma też duży przebieg, ale według testu nie ma żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #3 21370706
    maciejrauhut95
    Poziom 4  
    Hmm, to może przyczyna gdzie indziej, bo miałem codzienne DDoSy, jak grę miałem na HDD, a kiedy ją na SSD przekopiowałem, to dopiero dziś mi się zdarzył od miesiąca.
  • REKLAMA
  • #4 21370725
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    maciejrauhut95 napisał:
    Hmm to moze przyczyna gdzie indziej bo mialem codzienne DDOSy jak gre mialem na HDD a kiedy go na SSD przekopiowalem to dopiero dzis mi sie zdarzyl od miesiaca.

Przyczyna może być również w samym systemie, sterownikach itp. Jednak program testujący pokazuje to co napisałem wyżej.
  • #5 21370726
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    ArturJK napisał:
    Według raportu wynika że dysk SSD się kończy

Śmiem twierdzić inaczej.

Dysk SSD nie wskazuje żadnych problemów w SMARcie, co nie oznacza, że ich nie ma.
    Program CDI określił go na 37% dobry na podstawie parametru 0xCA wynikającego wprost z parametru 0xAD - Average Block Erase Count. Uśredniona liczba operacji kasowania dla wszystkich komórek dysku wynosi 948, producent zakłada (co wynika z przeliczenia tych parametrów) wartość 1500 jako graniczną. To byłoby około 150 TB zapisów więcej, gdyby przepisywać cały dysk od początku do końca. Tyle, że ten parametr zupełnie nic nie mówi. Bo może się okazać, że komórki wytrzymają na przykład 2000 cykli P/E. Albo może za chwile zaczną zdychać.

Całą reszta SMARTa, mimo że poprawna, mówi o stanie dysku też niewiele, poza faktem, że na razie nie zarejestrował on problemów z kasowaniem i programowaniem komórek.

Próbę oceny stanu tego dysku można wykonać na podstawie wykresu jego prędkości (można go wygenerować w programie victoria wyłączając opcję grid, pozostawiając parametry ustawione na READ oraz IGNORE oraz korzystając z przycisku testowania - nie szybkiego testowania (quick)).

Co do dysku to parametr 0xC3 mi się nie podoba, jego wartość znormalizowana może wskazywać na to, że dysk bardzo ostro walczy z korygowaniem błędów w trakcie pracy.

W przypadku BSOD Memory Management warto również zrobić test pamięci RAM programem memtest na wszelki wypadek.

Dodano po 1 [minuty]:

maciejrauhut95 napisał:
    mam BDOSy

maciejrauhut95 napisał:
    mialem codzienne DDOSy

Jeśli mówimy dalej o niebieskich ekranach z błędem krytycznym to może lepiej nie używać losowych skrótów, bo ani jeden ani drugi tego nie oznacza.
REKLAMA