logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zniwelować luz na wale w silniku S15 1HC102 domowymi sposobami?

andrzejgancarz 31 Gru 2024 16:48 1239 8
REKLAMA
  • #1 21370886
    andrzejgancarz
    Poziom 2  
    Dzień dobry, czy da się to zniwelować domowymi sposobami (luz na wale S15 1HC102), a jak nie, to co zrobić?

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21371183
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, a jak jest na "drugim końcu" tego walu, czy może nie jest łożyskowany przypadkiem w jakimś "deklu", jak czasami było to zrealizowane w starych skrzyniach biegów, czyli np. łożyska wałków osadzone w deklach zamykających skrzynie i może "ktoś" zamontował wcześniej zbyt grubą uszczelkę pod taki dekiel i stąd pojawił się "0,5-1 mm luz osiowy"?
    Wystarczyłoby wówczas dorobić cienką uszczelkę np. z "papieru woskowanego" czy w ogóle zamontować "dekiel" bez uszczelki i luz by się tym samym "skasował do bezpiecznego 0,1-0,2 mm" najwyżej?
    Pozdrawiam.
  • #4 21371194
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Łożysk w tym silniku nie ma na wale z drugiej strony, jest koło zamachowe, a wał jest osadzony na 2 panewkach, luz powstaje dlatego, że panewka zostaje obrobiona.

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.youtube.com/watch?v=INn9CuxCWsQ
  • REKLAMA
  • #5 21371649
    andrzejgancarz
    Poziom 2  
    @wiesio016
    Mam pierścień (czyli tą podkładkę dystansową)

Osoba trzymająca pierścień dystansowy przed mechanizmem maszyny.

Wał wchodzi do środka więc chyba trzeba wytoczyć w pierścieniu ten dystans żeby pierścień wchodził do panewki czy by to pomogło? Czy grubość pierścienia jest za gruba? Czy może go zeszlifować o ten wymiar luzu? Nie wiem jak to ugryźć
  • REKLAMA
  • #6 21372619
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Fachowo to zrobić, to należałoby wymienić panewkę, sprawdzić wał i wymienić podkładkę, natomiast domowo wystarczy przeszlifować podkładkę z tym, że wał tam gdzie dotyka podkładka nie może wychodzić więcej niż panewka, bo jeśli tak będzie, to luz będzie i należało by robić wgłębienie w podkładce, podkładka opiera się o panewkę i jest dociśnięta kołem zębatym z regulatorem, gdzie też musi być zachowany luz. |Ale to jest robota tymczasowa, bo z czasem wał się wytrze i od nowa będzie to samo, na filmie jest to przedstawione, tam wał nie wychodzi za panewkę, więc szlifowanie jest minimalne. Należałoby spasować to i zobaczyć czy jest luz i jaki, jak jest, to znaczy się, że podkładka dotyka wał, i należy ją przeszlifować żeby dolegała do panewki.
  • #7 21373091
    andrzejgancarz
    Poziom 2  
    @wiesio016
    Z założonym pierścienie jest 0.1mm luzu pomiędzy pierścieniem a panewką czyli trzeba zrobić wgłębienie na podkładce żeby wchodził do środka panewki ale żeby część podkładki wspierała się na panewce żeby zniwelować luz na wale? czy zeszlifować grubość pierścienia ale szlifowanie pierścienia chyba nic nie da bo nie będzie w dalszym razie niwelować luzu. Więc chyba zostaje tylko wgłębienie podkładki

Po wgłębieniu podkładki, założenia koła zębatego i nakrętki, założenia koła zamachowego i dokręceniu luz dalej jest taki sam i nic się nie poprawiło, wymieniłem uszczelniacz koła zamachowego ale pewnie po kilku przejazdach znowu puści żeby wymienić panewkę to pasuje wymienić dwie i pewnie wał też nie jest w najlepszym stanie więc to się raczej się nie opłaca lepiej patrzeć za innym silnikiem
  • Pomocny post
    #8 21374727
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, a nie jest to moze tak, ze ta 'panewka - tuleja' wokol walu w odlewie silnika, ktora jest teraz 'na rowno' z odlewem bloku - moglaby byc lekko wcisnieta o te przykladowe 0,5 mm ? Moze tuleja wysunela sie o 0,5 mm z bloku w trakcie pracy silnika / na skutek nacisku walu od wewnatrz, spowodowanego przenoszeniem napedu kolami o zazebieniu skosnym ?
    A po 'wcisnieciu' panewki o 0,5 mm glebiej w odlew bloku - ten luz osiowy bylby 'skasowany' i nie budzilby zadnego zaniepokojenia..?
    Pozdrawiam.
  • #9 21377302
    andrzejgancarz
    Poziom 2  
    @popromienny
    Z tego, co wiem, to tuleja powinna być równo z blokiem silnika. Nie wiem, czy wbicie jej bardziej do środka jest możliwe. Tuleja była wysunięta wcześniej i ją dobiłem na równo z blokiem, ale zawsze to jakiś pomysł. Już wszystko złożyłem, ale zawsze można rozebrać jeszcze raz i spróbować wbić ją bardziej, może coś to pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów na zniwelowanie luzu na wale silnika S15 1HC102. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym przeszlifowanie podkładki dystansowej oraz sprawdzenie stanu panewki i wału. Wskazano, że luz może wynikać z zużycia panewki, a także z niewłaściwego montażu uszczelek. Proponowane rozwiązania obejmują wykonanie wgłębienia w podkładce, co może pomóc w dostosowaniu luzu, oraz ewentualne wciśnięcie tulei w blok silnika. Wskazano również, że długoterminowym rozwiązaniem byłaby wymiana panewki i wału, jednak niektórzy użytkownicy sugerują rozważenie zakupu nowego silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA