logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S15 1HC102 - panewka od koła zamachowego obrócona, silnik do uratowania?

ixs 24 Mar 2026 18:33 474 12
REKLAMA
  • #1 21869648
    ixs
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Kupilem sama S15 z silnikiem - 1HC102 - silnik jest rozebrany -dostałem w pudelkach... Kilka pytań -panewka od strony kola zamachowego - czy to zwykła tuleja mosiężna? czy jest coś jeszcze? - ta tuleja aktualnie jest ciasno na wale - widać ze obracała się w obudowie - nie na wale... - Chyba coś nie tak - raczej nie powinno tak być - zgadza się? Co to może oznaczać - czyżby zatarła się na wale? - Nie powinno być jakiegoś klinka trzymającego panewkę w obudowie? Nie ma jakiegoś dużego luzu w tej obudowie - choć nie jest ciasno - Jest powiedzmy lekko luźno w gnieździe obudowy i mocno ciasno - nie do ruszenia na wale.... Jeśli to nie jest poprawnie da się coś z tym zrobić czy szukać innego silnika... w tym mam jeszcze wyszczerbione kola rozrządu... choć jeszcze się kręcą, ale raczej do wymiany... tłok zatarty - dostałem nowy.... Cylinder zatarty nie jest, choć jest zmatowiony w jednym miejscu i delikatnie wyczuwalny próg.... a wiec przynajmniej honowanie, a w sumie zakładając nowy tłok to pewnie pasuje wymienić też cylinder...
  • REKLAMA
  • #2 21869701
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Panewka ma być ciasno osadzona w obudowie. Jeśli się obraca to masz do roztoczenia obudowę plus do dorobienia nową panewke, i nie jest to "zwykła" tuleja.
    Jeśli panewka stoi dębowo na wale to jest ona zatarta i zapewne wymagany będzie szlif wału. Jak już to zrobisz to i tak musisz wymienić drugą panewkę i zrobić osiowanie.
    Jak masz tłok zatarty a tuleje z progiem to zalecam wymiany kompletu na nowy.
  • REKLAMA
  • #3 21869855
    ixs
    Poziom 16  
    Czyli obudowa gdzie wchodzi ta panewka do tulejowania, lub wytaczania - ew wymiana, z drugiej strony obraca się wal na panewce, ale panewka tez dość luźna w gnieździe... Same panewki te pelne z mosiadzu tez dość drogie widziałem.... Tłok dostałem w zestawie, tuleje można dokupić nie jest bardzo droga... co z tymi panewkami radzicie?? Jaki koszt w warsztacie wyprowadzenia tego walu i łożyskowania??
  • #4 21869886
    pitsky
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Czy korbowód w takim silniku jest taki sam jak w C330?
  • REKLAMA
  • #5 21870639
    bearq
    Poziom 39  
    ixs napisał:
    Czyli obudowa gdzie wchodzi ta panewka do tulejowania, lub wytaczania - ew wymiana, z drugiej strony obraca się wal na panewce, ale panewka tez dość luźna w gnieździe... Same panewki te pelne z mosiadzu tez dość drogie widziałem....

To nie jest mosiądz tylko brąz, to bardzo duża różnica. I po wymianie musi byc koniecznie zrobione osiowanie.
    ixs napisał:
    Tłok dostałem w zestawie, tuleje można dokupić nie jest bardzo droga... co z tymi panewkami radzicie?? Jaki koszt w warsztacie wyprowadzenia tego walu i łożyskowania??

A co tu radzić? Panewki trzeba wymienić i zrobić osiowanie. Nie wiem w czym to będzie miało chodzić ale pewnie Cię przeżyje. To bardzo trwałe silniki.
    Chyba że będziesz drutował, to juz twoja sprawa.
    ixs napisał:
    Jaki koszt w warsztacie wyprowadzenia tego walu i łożyskowania??

Zadzwoń i zapytaj
    pitsky napisał:
    Czy korbowód w takim silniku jest taki sam jak w C330?

Tak
  • #6 21874899
    ixs
    Poziom 16  
    Tak to wygląda - udało się nawet bezbolesnie zdjac tą zatartą panewke - zeszła bez wiekszych problemow po podgrzaniu
    pomierzylem wal
    na panewce od strony rozrzadu
    68,9 - 68.95
    na tej zatartej
    69,1- 69,15
    tu gdzier zatarte widac lekkie przebarwienie...

korbowodowa
    74.9 - 74.95
    Nie mam pojęcia czy to znaczy nominał - czy 4 szlif???

Jak sadzicie da się tcoś z tego zrobić?
    Wrzucam tez zdjęcie kola miejsca gdzie był klin... -Nie wiem jak to chodziło ze nie odleciało...

Zbliżenie metalowego wału z gwintem i widocznym wyrobionym rowkiem po klinie. Zbliżenie metalowego wału z rowkami i otworem, z widocznymi śladami zużycia na powierzchni. Zbliżenie na czop wału korbowego z kanałem olejowym i widocznymi rysami na powierzchni Zbliżenie metalowego wału z gwintowanym końcem i rowkiem na klin, widoczne otwory w czopie Zbliżenie metalowego koła z otworem i wyszczerbionym rowkiem na klin, z widoczną korozją
  • REKLAMA
  • #7 21874954
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Wał napawać stoczyć i wyfrezować kanał na klin większy problem bym powiedział będzie z kołem zamachowym.
  • #8 21875014
    ixs
    Poziom 16  
    Koło chyba żeliwne - zastanawia mnie ten pierścień wokol otworu -czy to standard, czy ktoś już dodał stalowe wzmocnienie - może dałoby się wyfrezować nowy rowek po przeciwnej stronie? Czy nie osłabi za mocno...
    a co z tym przebarwieniem na wale ? trzeba szlifować czy może zostać?
  • #9 21875035
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Przebarwienie jak nie jest wyczuwalne pod paznokciem próbował bym spolerować. Słyszałem o metodzie z rowkiem po drugiej stronie ale nie słyszałem by ktoś to wykonał. Po takiej naprawie utrudnione będzie ustawienie kąta wtrysku bo nie będą się zgadzać znaki na kole. W teorii koło też można napawać ale trzeba solidne ognisko by je nagrzać przed spawaniem oraz spawacza doświadczonego w takich naprawach. Dziwne, że nie pękło bo lubią pękać po poluzowaniu. Polecam się rozejrzeć za używanym może się trafi w dobrych pieniądzach.
  • #10 21875098
    ixs
    Poziom 16  
    Znalazlem cały silnik z peknietym blokiem, ale tez zatarty za uczciwe pieniadze + transport.... - zastanawiam sie czy nie warto zaryzykowac na czesci.... Tutaj mam jeszzce koal rozrzadu do wymiany bo powykruszane... dekiel z panewką wyrobony, filtr oleju praktycznie nie istnieje.... i co jeszzce przy skladaniu wyjdzie...
  • #11 21875434
    bearq
    Poziom 39  
    A nie możesz kupić dobrego silnika? Co to znaczy za uczciwe pieniądze?
    Wał masz do napawania, odtworzenie kanałka i szlifu, koło do wydłutowania nowego rowka. Do tego panewki itp.
  • #12 21875618
    ixs
    Poziom 16  
    Silnik na chodzie w nie wiadomo jakim stanie rzeba dac 1500zl.... za troche lepszy 2,5-3 tys - znalazlem za 500 ale musze jeszzce doliczyc transport min 150.... dalej nie wyglada to zle bo za kola rozrzadu chca 250zl, kolo zamachowe 300, pompa oleju, ktora tez mam do wymiany 150, i zostaje jeszzce glowica, pompa paliwa, moze jakas drobnica ... te 500zl wartuje, a jeszzce zostaje w ostatecznosci na zlomie do odzyskania z 200.... Kupilbym ten uszkodzony, ale jak u mnie walu nie odzyskam a w tym zatartym duze prawdopodobienswo ze tez bedzie uszkodzony....... jakby bylo blizej to i tak bralbym....
    Dalem za SAMA 1000 zl to raczej nie przeplacilem za ten stan, ale jest troche roboty do zrobienia... W sumie stracic na tym ciezko bo takie samy po min 3 -4 tys i tez loteria...
  • #13 21879306
    bearq
    Poziom 39  
    Jak uważasz, ja bym kupił sprawny silnik. Włożysz i jeździsz, kupisz drugiego bubla i będzie znowu rzeźba bo wyjdzie że coś jest uszkodzone. Doliszysz jakieś cześci, robote i Ci wyjdzie to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik 1HC102 z S15 jest rozebrany, a panewka od strony koła zamachowego obraca się w obudowie, co wskazuje na konieczność roztoczenia obudowy i wykonania nowej panewki. Panewka nie jest zwykłą tuleją mosiężną, lecz brązową, która powinna być ciasno osadzona i nie obracać się. Obracająca się panewka na wale oznacza zatarty wał, wymagający szlifu. Po naprawie konieczna jest wymiana obu panewek i osiowanie wału. Tłok jest zatarty i wymaga wymiany, cylinder wymaga honowania z powodu zmatowienia i progu. Koło zamachowe jest żeliwne, z uszkodzonym pierścieniem wokół otworu, co komplikuje naprawę – napawanie i frezowanie rowka na klin jest możliwe, ale trudne i wymaga doświadczonego spawacza. Przebarwienia na wale można próbować spolerować, jeśli nie są wyczuwalne. Wymiana kół rozrządu jest konieczna ze względu na uszkodzenia. Rozważane jest kupno używanego silnika na części lub sprawnego, jednak koszty napraw i części (panewki, tłok, koło zamachowe, pompa oleju) są znaczne. Zalecane jest kupno sprawnego silnika, aby uniknąć dalszych problemów i kosztów naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA