logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot Expert 2019 - Błędy B117A, B117B, B1716 i niedziałające światła dzienne DRL

Davidsondv 31 Gru 2024 19:50 2049 12
REKLAMA
  • #1 21371166
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cześć, kilka dni temu nabyłem Peugeota Expert z 2019 roku (jumpy, vivaro, proace itp.) auto od kilku miesięcy stało na placu ze słabym akumulatorem.
    W momencie zakupu paliły na desce palił się błąd od radaru, po wstępnej diagnozie diagboxem oraz sprawdzeniu historii błędów powtarza się mnóstwo błędów dotyczących komunikacji CAN/radaru/świateł dziennych/sterownika ABS ESP/błędu rozrusznika.
    Pierwsze co udało mi się stwierdzić to słaby akumulator, auto było zapewne odpalane ze startera, częste spadki napięcia to i błędów nałapało. Diagnozując auto cały czas trzymałem je na zasilaczu do programowania, akumulator się doładował i większość błędów poznikała, błąd od radaru również zniknął i radar funkcjonuje - przez ten czas kilkukrotnie gasiłem auto, robiłem jazdy testowe i w przeciągu kilku godzin nie złapało znów tych błędów - czy przyczyną były spadki napięcia? nie wiem, czas pokaże.
    Niestety akumulatora dziś już nie zdążyłem kupić więc zrobię to dopiero po nowym roku, natomiast w BSI zostają zapisane 3 błędy których nie da się skasować:

B117A 15 - Usterka pilotowania światła dziennego prawego
    B117B 15 - Usterka pilotowania światła dziennego lewego
    B1716 64 - Usterka spójności pomiędzy stanem zaryglowania samochodu i stanem zaryglowania zamka przednich lewych drzwi

Po kilkunastu odpaleniach/zgaszeniach nic nowego się nie pojawiła jak bateria ma prąd, natomiast te 3 błędy cały czas pozostają w efekcie czego niedziałają światła do jazdy dziennej (oryginalne w zderzaku) światła te są 2-pinowe i działają w momencie zapalenia świateł jako pozycyjne więc wykluczam uszkodzenie samych ledów/wiązki. Problem jest gdzieś głębiej z wysterowaniem. Kiedy uruchomię światła na AUTO w ciągu dnia nic sie nie pali, a po zmroku zapalają się światła mijania.
    Ten błąd dotyczący ryglowania niestety nie wiem czym się objawia.

Nie wiem czy łączyć błędy występujące wcześniej z usterką świateł bo na ten moment nie mam pewności czy za kilka dni nie wrócą nawet na nowym akumulatorze. Może ma ktoś jakieś poszlaki/wskazówki jak znaleźć ewentualną przyczynę?

aktualne błędy:
    Biały Peugeot Expert z włączonymi światłami przednimi na tle ściany z graffiti.
    Ekran komputera diagnostycznego wyświetlający kody błędów samochodu.

wcześniej odczytane błędy i historia:
    Zrzut ekranu z diagnostyki samochodu, pokazujący historię błędów systemu ABS/ESP.
    Ekran diagnostyki błędów Peugeota z historią kodów usterek.
    Zrzut ekranu z historią błędów systemu BSI Peugeota Expert na urządzeniu diagnostycznym.
    Zdjęcie ekranu komputera z diagnostyką pojazdu pokazującą historię błędów.
    Ekran diagnostyczny Peugeota z listą błędów
    Zrzut ekranu z historią błędów diagnostyki samochodu.
    Raport historii błędów na ekranie diagnostycznym Peugeota.
  • REKLAMA
  • #2 21371658
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Udało mi się znaleźć schemat DRL, lampki podłączone są prosto do BSI więc wysterowanie pozycyjne/dzienne odbywa się wyłącznie wewnątrz BSI. Jak dobrze rozumiem problem leży w samym BSI? są jakieś szanse na reanimacje tego czy tylko wymiana i programowanie?
    Załączniki:
    • drl.pdf (206.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21373631
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 589
    B117A 15 Usterka pilotowania światła dziennego prawego : Przerwany obwód albo zwarcie z plusem

B117B 15 Usterka pilotowania światła dziennego lewego : Przerwany obwód albo zwarcie z plusem

do tych niestety nie ma dodatkowych informacji w dokumentacji.

Davidsondv napisał:
    Ten błąd dotyczący ryglowania niestety nie wiem czym się objawia.

B1716 64 Usterka spójności pomiędzy stanem zaryglowania samochodu i stanem zaryglowania zamka przednich lewych drzwi : Niespójność

Tabela diagnostyczna przedstawiająca informacje o kodzie usterki B1716 64.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21373645
    Davidsondv
    Poziom 15  
    >>21373631

Dzisiaj dodatkowo pojawiły się takie błędy, masa tych świateł jest przykręcona do karoserii a + jest niezależny na lewa i prawa lampe, wspólny dla pozycji/dziennych. Światła sterowane są napięciem, światła pozycyjne świecą, w momencie przełączenia na dzienne występują błędy pilotowania, a jak odłączę wtyczki pojawia się błąd sterowania światłami. Mam przeczucie, że to wina bsi.

Zrzut ekranu z komputera pokładowego samochodu pokazujący listę błędów związanych z oświetleniem.

Dodano po 54 [sekundy]:

W przypadku przerwy w obwodzie/zwarcia nie działały by pozycyjne na tej samej linii. Dobrze rozumiem?
    Schemat elektryczny połączeń oświetlenia samochodowego z BSI.
  • REKLAMA
  • #5 21374000
    artur.heise
    Poziom 33  
    Davidsondv napisał:
    >>21373631
    W przypadku przerwy w obwodzie/zwarcia nie działały by pozycyjne na tej samej linii. Dobrze rozumiem?

Tak, pozycyjne są na tych samych liniach. Dziwnie to wygląda.

Odpinałeś lampę, czy dzienne na IC05?

Schemat elektryczny z oznaczeniami modułów i połączeń.

Schemat elektryczny samochodu z oznaczeniami węzłów i przewodów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21374044
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Nie odpinałem, na co ewentualnie zwrócić uwagę po odpięciu?

Odpinałem wtyczki przy samych ledach, wówczas zapala się błąd sterowania swiateł pozycyjnych i komunikat "sprawdz swiatla pozycyjne".
    Błąd od pilotowania swiatel dziennych zapala się a momencie kiedy próbuje zapalić dzienne.
  • #7 21374102
    artur.heise
    Poziom 33  
    Davidsondv napisał:
    Nie odpinałem, na co ewentualnie zwrócić uwagę po odpięciu?

Na wilgoć/zaśniedzenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21374107
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Sprawdzę to jeszcze, ale szczerze mówiąc wątpię już, że to kwestia mechaniczna. Na włączonych pozycjach normalnie jest ok 13V na kostkach, na dziennych 0V.

Jeśli te połączenia będą ok na co mogę jeszcze zwrócić uwagę? Niepokoją mnie jeszcze te błędy "U", które dziś znów pojawiły pomimo dobrej baterii.
  • #9 21374148
    artur.heise
    Poziom 33  
    Davidsondv napisał:

Jeśli te połączenia będą ok na co mogę jeszcze zwrócić uwagę? Niepokoją mnie jeszcze te błędy "U", które dziś znów pojawiły pomimo dobrej baterii.

Tabela z informacjami o kodzie błędu U1F00 00 dla BSI (inteligentny moduł sterujący).

Dla pozostałych dwóch brak dłuższego opisu.

U1F05 11 Błąd linii zdalnego wzbudzenia : Zwarcie z masą
    B1209 62 Defekt informacji funkcji pomocy w przestrzeganiu czasów odstępu między pojazdami lub funkcji regulacji prędkości : Błąd zgodności
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21374152
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Jak dobrze rozumiem wszystko zmierza do BSI? Tak na prawdę nic się kupy nie trzyma, codziennie pojawiają się chwilowe błędy komunikacji z różnych modułów a wszystko funkcjonuje poza dziennymi.
  • REKLAMA
  • #11 21381715
    artur.heise
    Poziom 33  
    Davidsondv napisał:
    Jak dobrze rozumiem wszystko zmierza do BSI? Tak na prawdę nic się kupy nie trzyma, codziennie pojawiają się chwilowe błędy komunikacji z różnych modułów a wszystko funkcjonuje poza dziennymi.

Może gdzieś masa jest niepoprawna?

Schemat połączeń masy w samochodzie z oznaczeniami punktów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21825147
    zibione1987
    Poziom 1  
    czy udało się rozwiązać problem ?
  • #13 21825149
    Davidsondv
    Poziom 15  
    >>21825147
    Tak, wystarczyło przekodowanie BSI przy użyciu funkcji online.
    Auto pochodziło z rynku wtórnego nie mam pojęcia czy mogło wysypać się to samo czy ktoś coś majstrował. Jeżdze już rok czasu i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot Expert 2019 z problemami błędów B117A, B117B, B1716 oraz niedziałających świateł dziennych DRL po dłuższym postoju z rozładowanym akumulatorem. Diagnostyka wykazała liczne błędy komunikacji CAN, radaru, ABS ESP, rozrusznika i sterowania światłami, które częściowo ustąpiły po doładowaniu akumulatora i podłączeniu do zasilacza programującego. Błędy B117A i B117B dotyczą przerwanego obwodu lub zwarcia z plusem w pilotowaniu świateł dziennych prawego i lewego, natomiast B1716 wskazuje na niespójność stanu zaryglowania drzwi. Światła dzienne i pozycyjne sterowane są bezpośrednio przez moduł BSI, który jest podejrzewany o usterkę. Sprawdzano połączenia masowe i napięciowe na lampach, które były prawidłowe, co sugeruje problem wewnątrz BSI. Po odłączeniu wtyczek LED pojawiały się błędy sterowania światłami pozycyjnymi i dziennymi. Zalecano kontrolę wilgoci i korozji styków. Ostateczne rozwiązanie stanowiło przekodowanie modułu BSI online, co przywróciło pełną funkcjonalność świateł dziennych i usunęło błędy komunikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA