logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire A715-51G-brak wykrywania karty dźwiękowej po reinstalacji Windows 10

MM2X 01 Sty 2025 15:35 1113 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawić, żeby po reinstalacji Windows 10 na Acer Aspire A715-51G system wykrył kartę dźwiękową i zainstalował do niej właściwy sterownik?

Najpierw zainstaluj sterowniki chipsetu i sterowniki systemowe Intela, bo urządzenie audio może nie być widoczne, dopóki system nie obsłuży poprawnie magistrali; dopiero potem doinstaluj kodek audio [#21371967] [#21372044] W praktyce chodzi o chipset oraz dodatki typu ME, IO, DPTF i ISST, które często odblokowują wykrywanie kolejnych urządzeń [#21372044] Warto też sprawdzić Ustawienia > Windows Update > Wyświetl aktualizacje opcjonalne, bo tam mogą być dostępne brakujące sterowniki dla urządzeń [#21372044] Jeśli producent nie daje sensownego wsparcia dla Windows 10, spróbuj pobrać właściwe sterowniki z narzędzia lub strony Intela [#21374169] Gdyby problem nadal wracał, padała też sugestia, że dla tego modelu najpewniejsza może być czysta instalacja Windows 11, bo to dla niego system oficjalnie wspierany [#21372044] [#21372149]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21371958
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 617
    Na wstępie pomyślności wszystkim w Nowym Roku :)

Laptop Acer Aspire A715-51G, po nieudanej próbie ratowania systemu W10/64 poddałem się i postawiłem go nowo. Niestety jest problem, system nie wykrywa w ogóle karty dźwiękowej, jakby jej w ogóle nie było, min. w menedżerze urządzeń, systemie itd. W większości takich przypadków są zalecenia, aby wgrać aktualne sterowniki, wydaje mi się jednak, że nowy system (+ update) powinien co najmniej wykryć tą kartę.

Zrzut ekranu Menedżera urządzeń z listą urządzeń z wykrzyknikami.

Nie, abym był przeciwny aktualizacji sterownika tylko przyczyną padnięcia w nim rozruchu kilka dni temu była właśnie sytuacja, że po wgraniu sterownika Realteka zaczęły się problemy, najpierw się nie wyłączał, pozostawał w trybie uśpienia a potem padł całkowicie. Czytam, że przyczyna może leżeć w Bios-ie ale nie znajduję tam żadnych oznaczeń/określeń odnoszących się do audio. Ten Bios jest rzekomo ubogi/bezpieczny i można go otworzyć na funkcje zaawansowane kombinacją klawiszy "fn+Tab" ale nawet nie próbuję po 2-ch zarwanych nocach przy próbie naprawy rozruchu.

Na stronie producenta są dla tego laptopa tylko sterowniki do W11/64 i nie wiem, czy poprzednie wgranie aktualizacji sterów Realteka nie było wadliwe. Ten laptop od nowości, prawie dwa lata nie miał aktualizowanych żadnych sterowników sprzętu tylko aktualne update systemu. Nie wiem co oznaczają błędy/wykrzykniki przy pozostałych urządzeniach z menedżerze urządzeń. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, laptop potrzebny koleżance jutro do pracy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21371967
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    MM2X napisał:
    Na wstępie pomyślności wszystkim w Nowym Roku

Tobie również :)
    MM2X napisał:
    W większości takich przypadków są zalecenia, aby wgrać aktualne sterowniki, wydaje mi się jednak, że nowy system (+ update)powinien co najmniej wykryć tą kartę.

Teoretycznie tak powinno być. Pobrałeś aktualizacje opcjonalne? Tam są sterowniki dla urządzeń. Masz również "kontroler multimediów audio" w niezainstalowanych urządzeniach.
    MM2X napisał:
    powinien co najmniej wykryć tą kartę.

Karta komunikuje się poprzez magistralę, czasem najpierw trzeba zainstalować sterowniki systemowe (nieznane urządzenie) aby wykryć inne urządzenia.
    No i ten nieszczęsny brak supportu dla Windows 10, ale z tego co wcześniej pisałeś w innym wątku, jakoś to działało.
  • #3 21372028
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    Pobrałeś aktualizacje opcjonalne? Tam są sterowniki dla urządzeń.

Opcjonalnie, czyli przez menedżera urządzeń?, - nie, tam jeszcze nigdy nie udało mi się nic pobrać zawsze info, że najlepszy sterownik jest już zainstalowany.
    Pobrałem ze strony Acera, po wcześniejszej dedykacji numeru SNID.

Zrzut ekranu listy dostępnych do pobrania sterowników audio i aplikacji dla urządzeń Acer i Realtek.

ArturJK napisał:
    Masz również "kontroler multimediów audio" w niezainstalowanych urządzeniach.

Nie wiem jak to w ogóle ugryźć, z poziomu menedżera wiadomo nic się nie uzyska, na stronie producenta nie wiem jak ten sterownik jest opisany, jeśli w ogóle jest.

Zrzut ekranu okna właściwości Kontroler multimediów audio z informacją o braku zainstalowanych sterowników.

ArturJK napisał:
    No i ten nieszczęsny brak supportu dla Windows 10, ale z tego co wcześniej pisałeś w innym wątku, jakoś to działało.

Kilka dni a potem zaczęły się schody, aż do padnięcia, jakbym przewidział nie ruszałbym go w ogóle. Teraz chcę go doprowadzić do minimalnego zakresu użytkowania ;) .
  • Pomocny post
    #4 21372044
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Opcjonalnie, czyli przez menedżera urządzeń?

Ustawienia > Windows Update > Wyświetl Aktualizacje Opcjonalne. Jak na to klikniesz, rozwijasz aktualizacje i zaznaczasz jakie chcesz pobrać, o ile są.
    MM2X napisał:
    Nie wiem jak to w ogóle ugryźć, z poziomu menedżera wiadomo nic się nie uzyska, na stronie producenta nie wiem jak ten sterownik jest opisany, jeśli w ogóle jest.

Sterowniki dla chipsetu zazwyczaj instaluje się jako pierwszy, on sporo urządzeń wykrywa jeśli chodzi o magistralę. Potrzebne zazwyczaj też są ME, IO, DPTF, ISST, wszystko dla chipsetu Intela. Może po tym będziesz miał możliwość normalnej instalacji kodeka audio.
    MM2X napisał:
    Teraz chcę go doprowadzić do minimalnego zakresu użytkowania .

Ostatecznie spróbuj z Win11 (wiem, wiem), z nim pewnie nie będzie takiego problemu skoro jest oficjalny support tylko dla niego.
  • #5 21372127
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    rozwijasz aktualizacje i zaznaczasz jakie chcesz pobrać, o ile są.

Nie mam, zapewne nie ma propozycji.
    ArturJK napisał:
    Ostatecznie spróbuj z Win11 (wiem, wiem), z nim pewnie nie będzie takiego problemu skoro jest oficjalny support tylko dla niego.

Gdyby był mój zrobiłbym już to wcześniej, koleżanka boi się nowości a robi dość poważne rzeczy w pracy. Dlatego daje mi ten laptop, bo nie ma zaufania do fachmanów w firmie, nie chodzi o profesjonalizm ( którego mi brakuje ) a o dane z kompa.
    Ćwiczyłeś może takie przejście na 11-tkę na zasadzie, którą podpowiada właśnie tutaj usługa Update tj. w formie niejako aktualizacji?, duże ryzyko stracenia danych, itd? . Może ją upiję i da się skusić, hehehe

Wiem, że programy automatycznie wyszukujące aktualizacje nie są tutaj popularne, raczej krytykowane. Kiedyś ktoś podał, że znalazł coś pod Linuxem wartego uwagi, może dokopię się do tego tematu. Nie mam chyba wyjścia, do 7-ej jutra raczej tego nie ogarnę. To są sterowniki urządzeń, nie aktualizacje programów zatem, gdyby instalować, czy raczej pobierać pod Linuxem a instalować w W10 to chyba da się?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21372149
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Ćwiczyłeś może takie przejście na 11-tkę na zasadzie, którą podpowiada właśnie tutaj usługa Update tj. w formie niejako aktualizacji?, duże ryzyko stracenia danych, itd?

Zawsze czysta instalacja bez nakładek będzie lepszym rozwiązaniem, najczęściej stosowałem taką. Kilka razy wykonywałem aktualizację na życzenie i zawsze dane pozostały, ale trzeba mieć na uwadze że to tylko Windows i wszystko może się wydarzyć.
    W Twoim przypadku robiłeś format z tego co widać, więc chyba nie ma żadnych danych, bynajmniej na partycji systemowej?
    MM2X napisał:
    Wiem, że programy automatycznie wyszukujące aktualizacje nie są tutaj popularne, raczej krytykowane

Ja nie krytykuję, każdy może spróbować i sam się przekonać :) Osobiście nie korzystam z takich i nie mam w tej materii dobrego/złego doświadczenia.
    MM2X napisał:
    czy raczej pobierać pod Linuxem a instalować w W10 to chyba da się?

Pobieranie aktualizacji w formie instalatora na innym urządzeniu i potem instalacja na tym raczej nie powinna być problemem, choć chyba najlepiej korzystać na docelowym z WU.
  • #7 21372161
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    W Twoim przypadku robiłeś format z tego co widać, więc chyba nie ma żadnych danych, bynajmniej na partycji systemowej?

Nie, nakładkowa i w katalogu windows.old zostały niektóre dane.
    Prześpię się z godzinę, po dwóch zarwanych nocach i spróbuję najpierw ręcznie, jak nie wyjdzie może znajdę ten program do aut. aktualizacji.
  • #8 21372178
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Nie, nakładkowa i w katalogu windows.old zostały niektóre dane.

No tak, to jest o co walczyć.
    MM2X napisał:
    Prześpię się z godzinę, po dwóch zarwanych nocach i spróbuję najpierw ręcznie, jak nie wyjdzie może znajdę ten program do aut. aktualizacji.

Powodzenia :)
  • #9 21372670
    MM2X
    Poziom 26  
    I okazało się, że sen jest dobrym lekarstwem, czy raczej odświeżaczem umysłu. Zainstalowane wszystkie uaktualnienia sterowników wypunktowane w menedżerze urządzeń. Z pomocą przyszedł filmik jn., który w prosty sposób pokazał jak instalować sterowniki krok po kroku. Takiej wskazówki brakowało mi od kilku lat. A przede wszystkim skąd wziąć, jest tam wybór systemu i okazało się, że były stery do tego Acera pod W10. Myślałem, że jak producent nie ma to nikt nie ma a okazuje się, ze jest inaczej.

https://www.youtube.com/watch?v=YHld-TFHPDg&ab_channel=Tw%C3%B3jInformatyk

Odrobina dziegciu jednak jest, na koniec chcę pakować i zawieźć kumpeli sprzęt a okazuje się, ze touchpad nie działa :( ,
    ja z reguły używam myszkę i dopiero teraz takie "odkrycie". Kiedyś miałem taki problem w Asusie i tam była jakaś opcja w Biosie, na razie zapytam wujka Google chyba, że ktoś wie? ;)
  • Pomocny post
    #10 21372834
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Zobacz, czy na stronie ze sterownikami jest sterownik do touchpada, albo w BIOSie może być opcja trybu pracy touchpada - przełączenie z Advanced na Basic umożliwiało działanie na standardowych sterownikach systemowych.
  • Pomocny post
    #11 21372836
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Przed zainstalowaniem sterownika panelu dotykowego zainstaluj sterownik wejścia/wyjścia szeregowego..
    Taki komunikat wywala po wybraniu na stronie Acera strony ze sterownikami.
    Ale trzeba było jako pierwszy instalować chipset tak zawsze uczyli w poradnikach czy na forach komputerowych.
    Oczywiście jeśli system po instalacji sterowników wymaga restartu to należy to obowiązkowo zrobić.
  • #12 21372938
    MM2X
    Poziom 26  
    dt1 napisał:
    Zobacz, czy na stronie ze sterownikami jest sterownik do touchpada,

Są dwa rodzaje, muszę ustalić Elantech czy Synaptics, w systemie nie ma producenta, zapewne jakimś narzedziowym programem sprawdzę.
    dt1 napisał:
    albo w BIOSie może być opcja trybu pracy touchpada

Sprawdzałem wcześniej i nie ma, tj. ten Bios jest skromny, czy jak piszą bezpieczny i ma część funkcji ukrytych ale kombinacja klawiszy "fn+Tab" ich nie otwiera.
    ps. @dt1 widzę, że z Ciebie też jest nocny marek, chociaż ja wczoraj padłem po północy, po dwóch nocach spędzonych z Acerem ;)

Lukas6432 napisał:
    Przed zainstalowaniem sterownika panelu dotykowego zainstaluj sterownik wejścia/wyjścia szeregowego..

Ja wczoraj znalazłem to info (na początku listy sterów) ale nie udało mi się ustalić który to sterownik "wej/wyj. szeregowego" bo niewykluczone, że zainstalowałem go niejako przy okazji tj. w bloku "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej".
    Lukas6432 napisał:
    Ale trzeba było jako pierwszy instalować chipset

No tak, zrobiłem to później po sugestii kolegi @ArturJK
    Lukas6432 napisał:
    Oczywiście jeśli system po instalacji sterowników wymaga restartu to należy to obowiązkowo zrobić.

Restartów to mi na pewno nie brakuje, hehehe
    ps. Witaj w klubie nocnych szperaczy chyba, że przed 5-tą wstajesz do pracy.

Muszę powyższe zebrać do kupy (rozkimać) i podjechać do kumpeli, pracuje dzisiaj on-line z chaty+ myszka.
  • Pomocny post
    #13 21373045
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21372938 Ten pierwszy u góry w bazie sterowników App Base Driver to może coś z tego. Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Ale to może być potrzebne.
    Sterownik touchpad zidentyfikujesz po identyfikatorze sprzętu tylko musi być wykryty.
    Windows Update nie wyszukuje aktualizacji sterowników? To dość dziwne bo powinien to zrobić.

P. S
    Tam jest jeszcze IO Driver na 99,9% to o niego chodzi przed zainstalowaniem sterownika touchpada.
  • REKLAMA
  • #14 21373167
    MM2X
    Poziom 26  
    >>21372938
    Lukas6432 napisał:
    Ten pierwszy u góry w bazie sterowników App Base Driver to może coś z tego. Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Ale to może być potrzebne.

Ten laptop wywalił mi system po instalacji ze strony producenta trzech aktualizacji sterowników audio ale przeznaczonych do W11.Dmucham teraz na zimne i jeżeli się da chciałbym uniknąć instalacji przypadkowych (nie do końca pewnych, czy są także dedykowane w 100% do W10 ).
    Jeżeli nie znajdę tej funkcji w Bios-ie jak radzi kolega @dt1 i nie pomoże instalacja sterownika do touchpada to zainstaluję App Base Driver. Będę próbował jednak znaleźć sterownik do touchpada na stronach podobnych jak w w/w filmiku tj. dedykowanego do W10 tylko szkoda, że w menedżerze urządzeń nie ma żadnej informacji o braku tego sterownika, bo wtedy mógłbym uzyskać jego identyfikator i szukać wg tego klucza.
    Muszę zacząć od znalezienia oznaczenia touchpada, może Aidą albo podobnym narzędziowym to ustalę.

Lukas6432 napisał:
    Sterownik touchpad zidentyfikujesz po identyfikatorze sprzętu tylko musi być wykryty.

Tak, ale do tej pory nic go nie wykrywa pod systemem.

Lukas6432 napisał:
    Windows Update nie wyszukuje aktualizacji sterowników? To dość dziwne bo powinien to zrobić.

Wyszukał i zainstalował wszystkie wymagane, teraz już nic nie ma nowego do instalacji z update.

Lukas6432 napisał:
    Tam jest jeszcze IO Driver na 99,9% to o niego chodzi przed zainstalowaniem sterownika touchpada.

Oby, a skąd ta pewność? ;) , czyli App Base Driver raczej nie?

Po 14-tej będę miał znowu dostęp do laptopa i zacznę znowu go dusić, hehehe
  • Pomocny post
    #15 21373268
    dt1
    Admin grupy komputery
    MM2X napisał:
    szkoda, że w menedżerze urządzeń nie ma żadnej informacji o braku tego sterownika

A wszystkie inne są według menedżera zainstalowane prawidłowo?
  • Pomocny post
    #17 21373445
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21373328 Rozwiń przynajmniej cześć tych zakładek.
    Choćby, dźwięk, grafika, touchpad i kilka innych.
    Może cześć pracuje na sterownikach systemowych.
    Przy dźwięku wówczas zamiast nazwy producenta karty dźwiękowej będzie "urządzenie zgodne ze standardem high definition audio", przy grafice "podstawowa karta graficzna Microsoft i tak dalej.
    To że nie ma nieznanych urządzeń nie znaczy że już jest wszystko zrobione poprawnie.
    Może i jest a może nie.
  • Pomocny post
    #18 21373457
    dt1
    Admin grupy komputery
    A mnie ciekawi co jest w zakładce mysz (bo tam powinien być w razie czego touchpad). Pewnie korzystasz z jakiejś myszy USB, żeby w ogóle móc na nim działać, ale pytanie, czy coś oprócz niej tam jeszcze będzie. Sprawdź identyfikatory tych urządzeń, można będzie sprawdzić, czy któryś z nich to touchpad.
  • #19 21373469
    MM2X
    Poziom 26  
    Czekam na laptop, kumpelę ściągnęli do firmy, dwa dni wolne i firma się wali ... ;)
    W rozwiniętych zakładkach nic nie ma, touchpad nie ma zakładki osobnej jest wkomponowany chyba pod pozycję myszy a tam jest tylko jeden wpis. Skopiowałem wczoraj identyfikator i wrzuciłem na stronkę driverów jw. ściągnął plik tj. katalog nie spakowany i nierozwijany więc nie driver.
    Kumpela już w drodze do mnie za 30 min. dokończę odpowiedź.

Dodano po 48 [minuty]:

dt1 napisał:
    A mnie ciekawi co jest w zakładce mysz (bo tam powinien być w razie czego touchpad)

Bingo :) , wczoraj miałem tutaj jeden wpis dot. myszy i jak pisałem próbowałem aktualizowac ale pobrany plik/katalog nie był driverem, pomimo odszukania po identyfikatorze sprzętu. Teraz sprawdzam i są dwa identyczne wpisy tj. "Mysz zgodna z HD" ale różnią się nazwą identyfikatora. Pod ten drugi ściągnąłem plik: Elan_forcedAcer_nb_10x64-27.6.11-drp ( więc toupach Elantech ) i zaaktualizowałem sterownik, nazwa się zmieniła jak na fotce.

Lista urządzeń w menedżerze urządzeń z zaznaczeniem sterownika ELAN I2C Filter Driver dla myszy.

Poszło jak po maśle ale touchpad niestety nie działa, kilka razy restartowałem, sprawdzałem w ustawieniach systemu, włączony, jest opcja że ma działać razem z myszą itd., trochę to dziwne ...

Działa :) Fn+F10, wczoraj próbowałem wszystkich kombinacji, teraz chciałem powtórzyć i 1-sza już go włączyła.
  • #20 21373561
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Może włączony skrót klawiaturowy Fn+F10 to chyba wlacza/wyłącza touchpad. Spróbuj Fn-F10 albo samym F10. Przecież touchpad ma działać na driverze windowsowym, bez gestów i innych bajerów jak obracanie czy powiększanie zdjęć ale ma działać.
  • #21 21373587
    MM2X
    Poziom 26  
    Lukas6432 napisał:
    Może włączony skrót klawiaturowy Fn+F10 to chyba wlacza/wyłącza touchpad. Spróbuj Fn-F10 albo samym F10

Fn+F10 oki, a jak się włącza Fn-F10?, bo nie mogę znaleźć w necie . Wczoraj nie działało, bo nie było sterownika touchpada.

Przy okazji zapytam, kumpela twierdzi, że wcześniej mogła na baterii pracować ponad 2h teraz tyko 40 minut, czy to możliwe, że po reinstalacji systemu taka zmiana?, zapewne można zmienić coś w ustawieniach baterii ale chyba nie aż tak wiele.
    Nie mam doświadczenia w laptopach, stacjonarny to jest komputer a nie jakieś zamienniki, hehehehe . Zresztą podobnie z narzędziówką, unikam jak ognia sprzętu bateryjnego, za wyjątkiem jednej wkrętarki :) .
  • #22 21373634
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    kumpela twierdzi, że wcześniej mogła na baterii pracować ponad 2h teraz tyko 40 minut, czy to możliwe, że po reinstalacji systemu taka zmiana?, zapewne można zmienić coś w ustawieniach baterii ale chyba nie aż tak wiele.

Jaki jest ustawiony plan zasilania?
  • #23 21373638
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21373587 Włącza się tak samo jak wyłącza, tylko zamiennie. Czyli touchpad zablokowany klikasz Fn+F10 to go odblokujesz, drugi raz klikasz to go zablokujesz.

Do zarządzania energią w laptopie może jest jakiś soft. Na razie w Windows możesz ustawić na tryb zrównoważony ale raczej taki jest domyślnie ustawiony.
  • #24 21373672
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    Jaki jest ustawiony plan zasilania?

Zrównoważony, wyłączyłem bluetootha, nie używa w ogóle a radzą w necie, że trochę oszczędzi.
    Lukas6432 napisał:
    Do zarządzania energią w laptopie może jest jakiś soft

Ma to sens przy prawie 2-latku? mówię jej, że laptop z tym peselem to chyba ok. 1h jest oki, ale jak pisałem zero doświadczenia u mnie w tej materii.
  • REKLAMA
  • #25 21373679
    ArturJK
    Poziom 39  
    Lukas6432 napisał:
    Do zarządzania energią w laptopie może jest jakiś soft. Na razie w Windows możesz ustawić na tryb zrównoważony ale raczej taki jest domyślnie ustawiony.

Patrzyłem teraz na stronie tego modelu, jako takiego softu nie ma, kiedyś Acer faktycznie posiadał choćby "Acer Power Management". Windows domyślnie ustawia tryb zrównoważony, więc jest szansa że taki właśnie jest.
    @MM2X masz zainstalowane sterowniki dla obu układów graficznych, szczególnie dla integrata? To też ma związek z poborem mocy.
  • #26 21373698
    Lukas6432
    Poziom 32  
    ArturJK napisał:
    @MM2X masz zainstalowane sterowniki dla obu układów graficznych, szczególnie dla integrata? To też ma związek z poborem mocy.
    Dlatego pisałem żeby rozwinął, przynajmniej te najważniejsze zakładki.
  • #27 21373731
    MM2X
    Poziom 26  
    Przepraszam muszę wyjechać na 1h, po powrocie się odezwę.

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

ArturJK napisał:
    @MM2X masz zainstalowane sterowniki dla obu układów graficznych, To też ma związek z poborem mocy.

Tak, datowane na 17-04/15-11 -2024r/ ale dla pewności teraz podjąłem próbę aktualizacji i nie przyjmują jej. Zastanawiałem się wcześniej po co, aż dwie grafiki, czy one obie pracują?, można jedną wyłączyć? A może to wynik tego, że ten laptop był preferowany do gier.
    ArturJK napisał:
    szczególnie dla integrata?

One chyba obie są zintegrowane z płytą chyba, że nie o to kaman.

Zrzut ekranu menedżera urządzeń pokazujący karty graficzne Intel Iris Xe i NVIDIA GeForce RTX 3050 Laptop GPU.

Lukas6432 napisał:
    Dlatego pisałem żeby rozwinął, przynajmniej te najważniejsze zakładki.

Źle zrozumiałem i myślałem, że chodzi o sprawdzenie, czy są jeszcze jakieś żółte chorągiewki, że coś nie halo jest. Czy jest możliwe, że w menedżerze urządzeń nie ma żółtych chorągiewek a pomimo tego konieczna jest aktualizacja sterownika?
  • #28 21374062
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Zastanawiałem się wcześniej po co, aż dwie grafiki, czy one obie pracują?, można jedną wyłączyć? A może to wynik tego, że ten laptop był preferowany do gier.

Jedna jest zintegrowana w procesorze (Iris Xe Graphics), druga dedykowana to oddzielny układ o wiele większej wydajności (RTX3050 Laptop GPU) od tej pierwszej. RTX jest bezczynna jeśli nie ma uruchomionego środowiska 3D, obraz generuje wtedy integrat z procesora.
    MM2X napisał:
    One chyba obie są zintegrowane z płytą chyba, że nie o to kaman.

Jedna zintegrowana jest w CPU, druga w płycie głównej.
  • #29 21374106
    MM2X
    Poziom 26  
    ArturJK napisał:
    RTX jest bezczynna jeśli nie ma uruchomionego środowiska 3D, obraz generuje wtedy integrat z procesora.

Ok., czyli de facto tylko jedna pożera prąd ;)
    Sprawdzam i zapisuję sobie wszystkie ustalenia z ostatnich dni ( jakby co ) i chyba jednak popełniłem gafę. Oprócz tego Acera mam równocześnie włączony inny laptop i stacjonarny, aby łatwiej/szybciej szukać i jednocześnie pisać na forum + trochę spraw służbowych na bieżąco.

Wychodzi na to, że jednak prawdopodobnie nie zainstalowałem sterów chipsetu, czy da się to jakoś sprawdzić?
    Pobrałem teraz ze strony Acera ostatni driver chipsetu nr 10.1.36.7 rozpakowuję go (niestety metoda z filmu tutaj nie działa, nie znam jego identyfikatora, niestety nie ma go w menedżerze) i nie ma pliku setup-u. Pobieram zatem wcześniejszy 10.1.36.6 rozpakowuję, jest plik setup uruchamiam i mam komunikat z systemu, że plik stanowi zagrożenie i został zablokowany.
  • #30 21374139
    ArturJK
    Poziom 39  
    MM2X napisał:
    Acera ostatni driver chipsetu nr 10.1.36.7

Jest plik "Setup_Driver" taki sam jak i we wcześniejszej wersji (popatrz dobrze na pliki z literą "s"). Jeśli masz komunikat "System Windows ochronił ten komputer" po kliknięciu na ten plik, to kliknij opcję "Więcej informacji" i pokaże się opcja "Uruchom mimo to".
    Jeśli sterowniki masz już zainstalowane to instalator niczego nie zainstaluje, jeśli nie, to doinstaluje brakujące.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Acer Aspire A715-51G po reinstalacji systemu Windows 10 nie wykrywa karty dźwiękowej, która nie pojawia się nawet w menedżerze urządzeń. Próby instalacji sterowników audio Realtek ze strony producenta kończyły się problemami z systemem, w tym zawieszaniem i brakiem wyłączania. Zalecane jest najpierw zainstalowanie sterowników chipsetu Intela (ME, IO, DPTF, ISST) oraz sterowników magistrali USB, które umożliwiają wykrycie urządzeń audio. Wskazano, że wsparcie dla Windows 10 może być ograniczone, a pełna funkcjonalność audio osiągalna po aktualizacji do Windows 11, który jest oficjalnie wspierany przez producenta. Dodatkowo pojawił się problem z brakiem działania touchpada, który po identyfikacji producenta (Elantech) udało się rozwiązać poprzez instalację dedykowanego sterownika. W BIOS-ie laptopa brak jest opcji dotyczących audio i touchpada, a funkcje zaawansowane są ukryte. Dyskusja poruszała także kwestie instalacji sterowników chipsetu, problemów z instalatorami blokowanymi przez system Windows, oraz sugestie dotyczące czystej instalacji systemu zamiast aktualizacji nakładkowej. Użytkownik rozważał przejście na Windows 11 ze względu na lepsze wsparcie i stabilność, jednak ze względu na potrzeby użytkownika końcowego i obawy o dane, pozostaje przy Windows 10 do marca, planując wtedy migrację. Poruszono także kwestie zarządzania energią i wpływu sterowników graficznych (Iris Xe i RTX 3050) na zużycie baterii. W dyskusji pojawiły się także refleksje na temat wsparcia systemów Windows i praktyk użytkowników w zakresie aktualizacji i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA