logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval 35 KKS - problem z przegrzewaniem w następstwie przerywana praca kotła - jak zaradzić?

wrzeszczp23 03 Sty 2025 10:26 501 6
REKLAMA
  • #1 21374606
    wrzeszczp23
    Poziom 3  
    Cześć,

Mam kocioł gazowy Saunier Duval Niedźwiedzia kondensacyjnego 35 KKS działający z regulatorem temperatury Euroster - wyłącznie CO, pompa obiegowa wbudowana w pion, sterowana kotłem.

Proszę Was o wyjaśnienie pewnej kwestii, która mnie męczy od kilku dni :D
    Z tego, co wyczytałem na forum, to za wyłączanie i ponowne włączanie palnika jest odpowiedzialna jego blokada oraz histereza, w moim przypadku to 6 stopni.
    Po porannym włączeniu się kotła o godzinie 4:30 temperatura zadana 40 stopni, kocioł osiąga temperaturę 46 stopni bardzo szybko, po około 2 godzinach i co za tym idzie wyłącza się, aby ponownie włączyć się po dłuższym - nieznanym mi czasie.

1) Czy można ustawić kocioł tak, aby się nie wyłączał?

2) Dlaczego kocioł przegrzewa i nie potrafi utrzymać temperatury zadanej 40 stopni, chociażby do momentu osiągnięcia temperatury ustawionej na regulatorze w salonie, która wynosi zaledwie 19 stopni?

3) W przypadku, gdyby można było ustawić kocioł tak, aby się nie wyłączał, czy to bezpieczne? (mam na myśli regulację palnika oraz histerezę)

4) Czy histerezę można całkowicie wyłączyć?

Bardzo proszę o wyjaśnienie, gdyż mój instalator powiedział mi tylko, że tak ma być i wszystko dobrze, natomiast ja chciałbym poznać odpowiedzi na powyższe pytania, abym miał pewność, że instalator nie wprowadził mnie w błąd, chciałbym mieć komfortowe ogrzewanie, a nie przerywane.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21375197
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    A jaka wielkość budynku? Jakie średnice rur? Jakie wielkości i rodzaj grzejników? Czy na grzejnikach są głowice termostatyczne? Jaka pompa i na jakim ustawieniu?
  • REKLAMA
  • #3 21375215
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Startuje od zera, instalacja wychłodzona to ma co grzać, zaczyna pewnie z niskiego parametru, dochodzi do 40stu, nie ma odbioru ciepła, dochodzi do 45,C czyli przegrzewa o 5'C i sie wylacza, mam to samo ale w mniejszej instalacji, po prostu nie ma odbioru, sterownik daje sygnał do grzania, ale te grzejniki ktore masz nie są w stanie tak szybko oddać ciepła, musiał byś mieć większe, jakbyś chciał wydłużyć proces nagrzewania to musiał byc zjechac z mocą, ja mam np. teraz 5kW w kole 18kW i chętnie bym jeszcze zjechał w dól ale się nie da i mi taktuje.
  • #4 21375236
    wrzeszczp23
    Poziom 3  
    >>21375197
    Budynek 350m2 - dwa piętra.
    Rury stalowe 3/4 cala czy coś w ten deseń, ale te grubsze nie jak te miedziane chudziutkie.
    Generalnie po za kotłownią instalacja wszędzie jest stara, dom ma 30 lat prawie.
    Grzejniki aluminiowe, nie wiem czy ilość żeberek wystarcza na poszczególne pomieszczenie.
    Na grzejnikach są zawory, które mam w większości nieużytkowych pomieszczeń skręcone na pół, głowic brak.
    Pompa ze starej instalacji, ale na ten moment nie mam wiedzy o jej parametrach, może podpowiesz mi pod powyższe informacje jakie powinna mieć parametry? Chodzi na 2 biegu bo na 3 bardzo hałasowała, ale jak chodziła dłuższy czas na 3 biegu to kocioł również przegrzewał więc stwierdziłem, że to nie ma sensu i na 2 też dobrze grzeje.
    Myślisz, że te skręcone w połowie grzejniki przeszkadzają?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21375215
    Rozumiem, czy uważasz, że mam źle dobrany kocioł pod dom 350m2? Tak się zastanawiam, grzejników w sumie mogłoby być więcej bo np pod oknami na klatce ich nie ma, a w jednym pomieszczeniu był zdjęty, nie wiem czy to robi aż tak duża różnicę, ale zaczynam się orientować o czym piszecie.
  • REKLAMA
  • #5 21375370
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    wrzeszczp23 napisał:
    Rozumiem, czy uważasz, że mam źle dobrany kocioł pod dom 350m2? Tak się zastanawiam, grzejników w sumie mogłoby być więcej bo np pod oknami na klatce ich nie ma, a w jednym pomieszczeniu był zdjęty, nie wiem czy to robi aż tak duża różnicę, ale zaczynam się orientować o czym piszecie.

Zupełnie nie to miałem na myśli, nie zastanawiałem się nad tym, ale w sumie może i dobrze myślisz. Ja po prostu od pewnego czasu jak założyłem kocioł Thelia 18 AS uczę się jak to wszystko działa, i niby stary dom 10x10, instalacje zrobiłem nową na miedzi, nowe grzejniki panelowe, chciałbym aby pracował długo na temperaturze 40'C, ale nie będzie tak pracował bo jest to co u Ciebie, chwilę się nagrzewa, ale po 30 minutach ( nie sprawdzałem dokładnie) zaczyna się taktowanie, bo przegrzewa do 45'C wyłącza się, schładza się do około 30'C i po 2,5 minucie znów się załącza, ale przecież w mig osiągnie znowu te 45'C jak instalacja nagrzana. Zmniejszyłem moc do minimalnej 5kW, odkręciłem trzy grzejniki które w ogóle miały być nie używane bo nie używam tych pomieszczeń, trochę pomogło bo czas nagrzewania się zwiększył, ale finalnie jeszcze włączyłem dwie pętle podłogówki którą mam w małej częsci domu aby ona odbierała i aby kocioł pracował dłużej ale na niższym parametrze, pomogło to ale teraz jeszcze myśle co by tu poprawić a mam pewne możliwosci. Jeszcze Ci dodam, że początkowo miałem pogodynke, ale zrezygnowałem.
  • Pomocny post
    #6 21375463
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    1.dedykowany sterownik z regulacją modulacyjną zapewni komfortowe ogrzanie i będzie na bieżąco analizował z jaką mocą wystartować, aby ogrzać dom z ekonomicznie odpowiednią długością pracy palnika
    2.brak dopasowania ustawień kotła do instalacji/brak sterownika pokojowego dedykowanego z regulacją modulacyjną/za mało grzejników;pętli/pozakręcane grzejniki;pętle/ograniczona temperatura zadana na wyjściu z kotła/sterownik euroster jednokierunkowy
    3. dedykowany sterownik dobierze moc kotła do aktualnych potrzeb aby grzanie było ekonomiczne
    4. histerezę wybierze dedykowany sterownik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21376678
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    User2039 napisał:
    1.dedykowany sterownik z regulacją modulacyjną zapewni komfortowe ogrzanie i będzie na bieżąco analizował z jaką mocą wystartować, aby ogrzać dom z ekonomicznie odpowiednią długością pracy palnika

Z tym się akurat nie zgodzę i moim zdaniem dedykowany sterownik to wyrzucona kasa w błoto.

Pobrałem instrukcję do KKS R1 i model 35 ma moc minimalną 11,2 kW dla wody 40/30.
    Ja mam kocioł atmosferyczny Vaillant VUW240/2-5 R1 o mocy minimalnej 9,1kW ale w praktyce na zaworze jest ciut więcej szacuję, że jest to 9,5kW dla wody 80/60.

Ogrzewam mieszkanie 99m2 w starej nieocieplonej kamienicy i 40 stopni to mój kocioł osiąga po kilkunastu sekundach od włączenia palnika, więc u mnie 40 stopni na zasilaniu jest technicznie nie wykonalne bez dodatkowego bufora ciepła, którego nie posiadam.

Moc pośrednią pod d.0 mam na ok. 12kW.
    Mój kocioł zawsze przez pierwsze 2 minuty pracuje z mocą minimalną (9,5kW), potem przechodzi na moc pośrednią ustawioną pod d.0 (12kW), a jak osiągnie temperaturę o ok. 2-3 niższą niż zadana to zaczyna modulować między minimum (9,5kW) a d.0 (12kW), a jak temperatura wody się ustabilizuje to pracuje stale z mocą minimalną (9,5kW) do osiągnięcia zadanej temperatury albo do wyłączenia ogrzewania przez regulator ON/OFF.

U siebie zdałem 68 stopni, a kocioł grzeje do ok. 65 stopni.
    Obecnie przy mrozach testuję rozwiązanie, że kocioł włącza się co 30 minut na 6,5 min. Sterowanie mam typu ON/OFF ale "inteligentne", gdzie sam sobie programuję czas pracy palnika co do sekundy i czas przerwy, więc nie ma znaczenia jaki mam ustawiony czas blokady palnika na kotle, bo sterowanie ON/OFF steruje ewentualną blokadą palnika.

By kocioł mógł pracować w trybie ciągłym zasilając grzejniki wodą o temperaturze 40 stopni to musi być stały odbiór ciepła o mocy większej niż moc minimalna kotła.
    Jak wyżej pisałem kocioł Saunier Duval 35 KKS R1 ma dla wody 40/30 minimalnie 11,2kW.
    Grzejnik stalowy Brugman 600x1000mm VK22 (dwupłytowy o grubości ok. 10,5cm) dla wody 40/30 ma moc ok. 353W, więc by zapewnić moc 11kW dla wody 40/30 to potrzeba by łącznie ponad 30m takiego grzejnika i wszystkie by musiałyby być otwarte na maksa i wyregulowane hydraulicznie, a nie skręcone.

To taki skrajny przykład, bo zależności jest więcej, więc nie jest to do końca tak jak wyżej napisałem.

Ale by kocioł grzał to musi być odpowiedni przepływ wody. Skręcone grzejniki ograniczają ten przepływ wody. Z drugiej strony musi być grzejnik, który będzie odpowiednio szybko odbierał ciepło jakie generuje kocioł jeśli nie będzie ciepło odpowiednio odbierane to kocioł w końcu osiągnie zadaną temperaturę graniczną i palnik wyłączy się.

Chcąc ograniczyć taktowanie kotła możemy tylko zwiększyć przepływy wody na grzejnikach lub ewentualnie podnosząc temperaturę wody kotłowej. Oczywiście to spowoduje zwiększenie zużycia gazu, więc nigdy nie ma złotego środka.

wrzeszczp23 napisał:
    Po porannym włączeniu się kotła o godzinie 4:30 temperatura zadana 40 stopni, kocioł osiąga temperaturę 46 stopni bardzo szybko, po około 2 godzinach i co za tym idzie wyłącza się, aby ponownie włączyć się po dłuższym - nieznanym mi czasie.

Jeśli dobrze zrozumiałem to kocioł szybko osiąga 46 stopni i wyłącza palnik i potem znowu włącza palnik, osiąga znowu 46 i wyłącza palnik i tak przez 2h aż w końcu w pokoju osiągniesz 19 stopni i regulator wyłączy grzanie.

Sprawdź sobie jaką masz histerezę na Eurosterze, bo tam zwykle można było ustawić np. histerezę 1,0, 0,4, czy nawet 0,2 stopnia
    Mając histerezę 0,4 oznacza to tyle, że jak ustawisz sobie 19,0 to regulator włącza ogrzewanie przy 18,6, a wyłączy grzanie przy 19,0, a kocioł będzie taktował jeśli szybciej osiągnie zadaną temperaturę wody kotłowej.
    Ale mając histerezę 1,0 to ogrzewanie włączy się przy 18,0 a wyłączy przy 19,0, a w starej budzie podgrzanie o 1 stopień nie jest już takie proste i łatwe jeśli nie ma odpowiedniej mocy grzewczej, więc moim zdaniem lepiej gdy histereza jest mniejsza.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

wrzeszczp23 napisał:

Jeśli znasz faktyczne zapotrzebowanie swojego budynku na ciepło, bo masz certyfikat energetyczny to jest prościej.
    Jeśli nie znasz to robi się na oko, a wtedy od tego oka zależy jakie błędy się popełni ;-)

Twój Niedźwiedź 35 KKS R1 ma moc minimalną 10,9kW oraz maksymalną 36,4kW dla wody grzewczej 60/40.
    Drugi w szeregu Niedźwiedź to model 25 KKS R1 o mocy minimalnej 7,9kW i maksymalnej 25,1kW dla wody 60/40
    Musiałbyś sobie teraz obliczyć jaką łączną moc mają twoje wszystkie grzejniki w całym domu dla wody 60/40.
    Łączna moc grzejników pokazałaby, czy do obecnej instalacji wersja 35kW to przerost formy nad treścią i może lepiej dopasowany byłby model 25kW, który ma moc minimalną o 3kW (ok. 28%) mniejszą niż twój obecny kocioł.

Ja nauczony doświadczeniem u siebie to w starej, nieocieplonej budzie montowałbym najdłuższe grzejniki jakie by się zmieściły pod oknem, do tego odpowiednia regulacja hydrauliczna i potem można sobie dopasowywać temperaturę wody grzewczej na kotle kondensacyjnym by minimalizować potencjalne taktowanie i zapewnić pożądany komfort cieplny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kotłem gazowym Saunier Duval 35 KKS, który przegrzewa się i nie utrzymuje zadanej temperatury 40 stopni Celsjusza. Po włączeniu kocioł szybko osiąga 46 stopni, co prowadzi do jego wyłączenia. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wielkości budynku (350 m2), rodzaju instalacji (stare rury stalowe, aluminiowe grzejniki) oraz braku odpowiednich głowic termostatycznych. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z braku odbioru ciepła przez grzejniki, niewłaściwego doboru mocy kotła do instalacji oraz braku dedykowanego sterownika z regulacją modulacyjną. Proponowane rozwiązania obejmują zwiększenie liczby grzejników, poprawę ustawień kotła oraz zastosowanie nowoczesnego sterownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA