logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spawarka ASPA ZPUS EP1-315 - stały prąd niezależnie od ustawień, co sprawdzić?

headhog777 03 Sty 2025 12:05 270 2
REKLAMA
  • #1 21374768
    headhog777
    Poziom 5  
    Witam,
    mam problem ze spawarką ASPA ZPUS EP1-315. Spawa prądem stałym, bez względu od ustawienia na przełącznikach. Internet przeszukany i DTR nieznalezione. Ma ktoś pomysł, co mogło ulec uszkodzeniu?
    Dodam, że podajnik ZP-2, jeżeli to ważne.
  • REKLAMA
  • #2 21377126
    Jan Halicki
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry. Posiadam dtr zespołu prostownikowego EP1-315 ZPUS Opole. Tak na marginesie, podajnik ZP-2 nie był w zestawie fabrycznym. Silnik podajnika drutu oryginalny PCKK, był sterowany układem z transduktorem. Zastosowany w tym przypadku podajnik ZP-2 nie ma wpływu na opisane objawy. W obwodzie zasilania transformatora głównego pracuje stycznik oraz dwa przełączniki typu ŁUK 40-62 (regulacja zgrubna i dokładna).Tak najprościej, radzę najpierw na wyjściu prostownika włączyć woltomierz DC i zmierzyć napięcia po przełączeniu na poszczególne pozycje regulacji zgrubnej , będzie można ocenić co dalej. Miałem również przypadek uszkodzenia "wieloklinu" pokrętła na osi przełącznika ŁUK. Pokrętło przeskakiwało na inną pozycję ale nie przemieszczało osi przełącznika z krzywkami. Słuchowo odniosłem wrażenie że przełącznik działa prawidłowo. Układ zasilania transformatora głównego jest bardzo prosty. Proszę zachować ostrożność - napięcie sieci !

Powodzenia. Pozdrawiam J.H.
REKLAMA