logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dacia Duster - opóźniony zapłon -30°, strzały w wydech po wymianie rozrządu

spoxx2006 03 Sty 2025 12:57 957 25
REKLAMA
  • #1 21374832
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Ocena: 93
    Witam, mam duży problem w swojej Daci duster z opóźnionym zapłonem. Wymiana cewek, swiec zapłonowych nie pomogła. Auto jest po wymianie rozrządu, wcześniej auta nie użytkowałem ponieważ od nie dawna jestem właścicielem. Postaram się dorzucić screen, ale na wolnych obrotach opóźnienie zapłonu to -30°. Silnik strzela w wydech, vo może być przyczyną lub może ktoś widzi coś złego w pozostałych parametrach? Czy mozna takie Auto użytkować, ponieważ trochę boję się nim jeździć w takim stanie.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej auta pokazujący różne parametry silnika.
    Zrzut ekranu interfejsu aplikacji diagnostycznej samochodu pokazujący różne parametry silnika Dacii Duster.
  • REKLAMA
  • #2 21374926
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2638
    Czy używałeś auta po wymianie rozrządu?
    Jeśli tak to czy auto normalnie jeździło i było wszystko ok?
  • #3 21374948
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Zrobiłem nim około 50 km, od początku chodził dziwnie. Ale myślałem, że to wszystko wina swiec lub cewek. Niestety po wymianie nic się nie poprawiło. Wcześniej wyskakiwał błąd wypadania zaplonu na 4 cylindrze po wymianie świece zniknął. Czasami wyskakuje błąd P0444 o ile się nie mylę.
  • #4 21374951
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2638
    No to na co Ty czekasz jak auto od wymiany rozrządu pracuje źle? Na 99% źle wymieniony rozrząd, jedź na gwarancję.
  • REKLAMA
  • #5 21374953
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2235
    Sprawdź poprawność montażu rozrządu, czy nie jest przestawiony ?
  • #6 21414429
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Pytanie: gdzie znajdę czujnik spalania stukowego w tym silniku?
  • #7 21414586
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2550
    Zastanawiam się, czy interfejs diagnostyczny prawidłowo odczytuje ten parametr. Czy wartość ujemna oznacza wyprzedzenie, a nie opóźnienie zapłonu. Przy zapłonie 30° za GMP silnik w ogóle nie chciałby pracować. Natomiast wyprzedzenie 30° jest możliwe z punktu widzenia poprawnej pracy silnika, choć bym powiedział że to dosyć „ostra” mapa zapłonu. Generalnie wraz ze zwiększeniem prędkości obrotowej kąt wyprzedzenia powinien wzrastać do około 40° (na drugim screenie jest 36° przy 1300 RPM), natomiast podczas jazdy przy dużym obciążeniu (gaz w podłogę) kąt wyprzedzenia powinien znacząco spaść i zwiększać się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika.
  • REKLAMA
  • #8 21414778
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    Ewidentnie jest problem z rozrządem lub czujnikiem położenia wałka rozrządu.
    To -30st to nie opóźnienie ale wyprzedzenie zapłonu i trzyma się kupy.
    Natomiast korekta wtrysku sterowana czujnikiem położenia wałka rozrządu jest co najmniej dziwna i może powodować strzelanie w wydech.
    Czujnik spalania stukowego służy do kontroli pracy silnika ale na samą jego pracę ma znikomy wplyw.
  • #9 21414871
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Vo do czujnika położenia wałka, to w tym silniku K4M nie mam czujnika położenia wałka ponieważ nie mam KZFR. Czujnik polozenia wału został wymieniony na nowy i oryginalny. Czekam na miejsce urodzenia mechanika na sprawdzenie rozrządu, a w międzyczasie czasie szukam ewentualnie przyczyny elektrycznej. Po odłączeniu MAP sensoru kąt wyprzedzenia to jakieś -20°; -16°. Natomiast podczas jazdy powraca do normalnych wartości jedynie strzela przy dojeżdżaniu do skrzyżowań. Problem występuje jedynie na wolnych obrotach. Swiece na 1i 2 cylindrze po ok 200km są białe, na 3 i 4 cylindrze czarne. Porównuje paramtry że scenikiem z takim samym silnikiem i tam przed uruchomieniem i na wolnych obrotach jest +5°, używany mnie odrazu-30° . I sam niewiem czy to opóźnienie czy wyprzedzenie zapłonu...
  • #10 21415021
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Chyba jednak powinieneś mieć czujnik położenia wałka rozrządu, przynajmniej tak podają sprzedawcy (od 2010 roku).
    spoxx2006 napisał:
    Swiece na 1i 2 cylindrze po ok 200km są białe, na 3 i 4 cylindrze czarne

Też jakieś dziwne zachowanie. Rozumiałbym wszystkie, to byłby skutek złych faz rozrządu.
    W którym miejscu ten silnik ma tarczę czujnika położenia wału?
    Czujnik wałka rozrządu nie czyta bezpośrednio z koła pasowego, czy koło pasowe było wymieniane z rozrządem?
  • REKLAMA
  • #11 21415465
    spoxx2006
    Poziom 15  
    >>21415021
    Czujnik położenia wału jest na kole zamachowym, szukałem czujnika położenia wałka, ale nigdzie nic nie znalazłem. W tych silnikach Czujnik od wałka powinien być na górze pod plastikowym kolektorze ssącym.
    Dodam dzisiejsze screeny pierwszy na wolnych obrotach, grupie przy około 1500 obrotów. Wtedy strasznie lecą miss dire na 1 cylindrze.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej samochodu pokazujący dane dotyczące pracy silnika.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej silnika z danymi dotyczącymi korekty paliwa, kąta wyprzedzenia zapłonu i liczników spalania stukowego i nieprawidłowego działania cylindrów.
  • #12 21415578
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Jeśli nie ma czujnika położenia wałka rozrządu, to silnik musi po odpaleniu ustalać kolejność na podstawie wykrywania zmian przyśpieszenia wału korbowego (duża ilość zębów na czujniku pozycji wału) przy chwilowym „wyłączaniu” cylindrów.
    Jeżeli w wyniku wady mechanicznej silnika, sterownik wykryje nie tą kolejność cylindrów, to może się rozjechać jego sterowanie sekwencyjne.
    Cewki zapłonowe w tym modelu muszą być połączone szeregowo (1+4, 2+3), bo gdyby były sterowane sekwencyjnie każda osobno, to by silnik zgasł.
    Liczniki wypadań zapłonu i spalania stukowego nie mają się do tego w jakim stanie są świece zapłonowe.
    Wystarczy że jeden z cylindrów źle pali, ale żeby to było spowodowane przestawieniem rozrządu, to musiałoby być ono bardzo duże...
    Można by sprawdzić ciśnienia sprężania w poszczególnych cylindrach, ale i tak fazy rozrządu do sprawdzenia.
  • #13 21415595
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Ciśnienie zmierzyłem: pierwszy prawie 14; drugi ok.13,5; trzeci ok.13; czwarty ok.12.
    Teraz pytanie o rozrząd i ewentualnie o koło zamachowe?...
    Co do faz rozrządu to w tym silniku nie ma KZFR. To najprostszy silnik k4M 690 lub k4m 696
  • #14 21415661
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    >>21415595
    Skoro nie ma czujnika położenia wałka rozrządu.
    Kompresja jest (nie są poupadane zawory wydechowe).
    A problem jest tylko na 1 i 2 cylindrze (przy źle ustawionym rozrządzie byłby na wszystkich).
    To problem jest w wtryskiwaczach.
    Zanim rozgrzebiesz rozrząd znowu podmień wtryskiwacze w listwie 1i2 z 3i4.
    Przejedź się.
    Sprawdź czy dalej są okopcone świece na tych samych cylindrach.
    Jeśli na innych to winne są wtryski.
  • #15 21416509
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Nie do końca mogą być przytkane wtryskiwacze cylindra 1 i 2. Jeżeli ECU myli kolejność cylindrów, to zamiast wzbogacić mieszankę na 1 cylindrze, wzbogaca na 4 cylindrze, a z kolei bogatą mieszankę 4 cylindra zubaża na cylindrze 1.
    Tak się zastanawiam jak doprowadzić do wypadania zapłonu na konkretnym cylindrze, aby ECU poprawnie określił kolejność cylindrów. Czy wystarczy odłączyć wtryskiwacz, czy może wkręcić świecę ze zwartymi elektrodami. Następnie sprawdzić czy ECU wykrył wypadanie na właściwym cylindrze i czy pozostałe parametry zaczynają się normować. Trzeba tylko uważać, bo jeżeli ECU nie odetnie dopływu paliwa do wyłączonego cylindra, to może doprowadzić do przegrzania katalizatora.
    Taka ciekawostka. Słyszałem o takim przypadku, że do Renault z silnikiem benzynowym zostało założone koło zamachowe od silnika Diesla. Fizycznie pasują, a z wyglądu prawie niczym się nie różnią. Jedyna różnica tkwi w zębach koła fonicznego i z tego powodu silnik przestał poprawnie pracować.
  • #16 21416770
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Właśnie się zastanawiam nad kołem zamchowym?? Tylko żeby to sprawdzić trzeba wywalić skrzynię biegów i skrzynię redukcyjna bo to wersja z napędem 4x4. Niestety najgorzej szukać po pseudo fachowcach, a trzeba przyznać że tu ilość rzeźby jest spora... no jic w sobotę będę walczył do momentu aż zostanie koło zamochowe...
  • #17 21420026
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Kolejny dzień zmagań, rozrząd sprawdzony i chyba jest ok. Niezależnie czy blokuję na 1 czy na 4 cylindrze ponieważ przy rozrządzie blokuję się na 4, a zaplon liczy od skrzyni. To blokady pasują i trzeba lekko naciągnąć blokadę na wałkach, nie pasuje idealnie ( ale nie wiem czy to jest dobrze czy nie, ponieważ nigdy rozrządów nie robiłem). Na kole zamachowym pojawiają się na czujniku położenia wału duże wypustki przed GMP pierwszego cylindra ( też chyba dobrze, ponieważ zaplon powinien nastąpić przed GMP). Pomieszałem trochę nowe cewki i nowe swiece. Efekt jest taki że przy jeździe na ok. 2000 obrotów teraz najwięcej missfire jest na 4 cylindrze. Zaplon oczywiście nadal na wolnych obrotach-30°. Aha czujnik spalania stukowego też wymieniłem na nowy. Myślę jeszcze gdzie go ewentualnie przenieść, może słyszy coś co błędnie interpretuje jako spalanie stukowe. Brak już mi pomysłów. Sterownik???
    Zrzut ekranu z danymi diagnostycznymi samochodu, pokazujący parametry takie jak kąt wyprzedzenia zapłonu i liczniki spalania stukowego dla cylindrów.
  • #18 21421744
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Co mogło spowodować, że teraz najbardziej wypada zaplon na 4 cylindrze? Jeszcze kilka dni temu był to pierwszy cylinder.
  • #19 21421841
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    Cewki z pierwszego na czwarty nie zamieniłeś?
    Pierwszy jest od skrzyni biegów.
    Białe świece na 1 i 2 czyli uboga mieszanka. Lewego powietrza nie ssie? Ciśnienie w kolektorze ssącym na wolnych jest trochę za wysokie. Powinno być około 30kPa. Może serwo hamulców dziurawe?
  • #20 21421950
    spoxx2006
    Poziom 15  
    >>21421841

Cewki rzeczywiście pomiksowalem jak i świece, ale dziś założyłem nową cewkę na ten cylinder i bez zmiany. Świece jutro zamienię miejcami, zobaczymy co się stanie.
  • #21 21423282
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Za zmianę cylindra z największą liczbą nietrafionego zapłonu odpowiada czujnik spalania stukowego na starym jest to 1 na nowym, który akurat 4. Po odłączeniu tego czujnika nie błędów missfire, ale silnik mocno bije w wydech. Wydaje mi się że nie ma winy w "mechanice" choć mogę się mylić, ale wydaje mi się że coś każe silnikowi opóźniać zapłon. Pytanie co? Może kurcze sterownik jest ubity, bo dziwi mnie to że od razu ma założone-30° na wyprzedzeniu zapłonu.
  • #22 21423389
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Lewe powietrze powoduje wzrost obrotów i przymknięcie regulatora ,wtedy ciśnienie zaczyna być znów poprawne.
    To fałszywy trop. Jeśli już chcemy poszukać czy faktycznie występuje nieszczelność w kolektorze,to sa inne sposoby.
    Najlepiej jest znać uchylenie przepustnicy czy ilość kroków regulatora w silniku sprawnym i porownać.
    Silnik z nieszczelnościami ma mniejszy pobór powietrza przez przepustnice lub boczny kanał.
    W silniku szczelnym można ponadto zatkać przepustnicę dłonią i ma on zgasnąć.Czasem nie zgaśnie bo mu wystarcza powietrze z zaworu PCV (o ile jest) ale to też łatwo sprawdzić.
    Był wymieniany rozrząd ,więc wedle starej zasady "szukaj najpierw tam gdzie grzebałeś".
    Nie sugeruję że rozrząd jest źle ustawiony,ale że ktoś blokował wał za wycinki na kole i je okaleczył.
    Proponuję też żeby sprawdzić czy wtryskiwacze nie są w tym silniku w systemie Dual.
    Nie znam go,ale takie rzeczy się praktykuje. Wtedy dwa wtryski wadliwie zasilone mogą się nie otwierać poprawnie a akurat 2 i 3 to jest wtedy para.Przydał by się oscyloskop ...
    Podłączenie się oscyloskopem pod CKP też pokaże dokładną kondycję wszystkich zębów bez ogladania koła na własne oczy.
    shegipl napisał:
    Ewidentnie jest problem z rozrządem lub czujnikiem położenia wałka rozrządu.
    To -30st to nie opóźnienie ale wyprzedzenie zapłonu i trzyma się kupy.
    Natomiast korekta wtrysku sterowana czujnikiem położenia wałka rozrządu jest co najmniej dziwna i może powodować strzelanie w wydech.
    Czujnik spalania stukowego służy do kontroli pracy silnika ale na samą jego pracę ma znikomy wplyw.

Nie do końca tak jest .
    Czujnik wałka (jeśli jest a nie ma wariatorów) służy jedynie do identyfikacji cylindra i niczego więcej.
    Korekta wtrysku też nie jest w żaden sposób determinowana wałkiem.
    Przestawienie może generować błąd braku synchronizacji z wałem jeśli ma taką opcję w programie.
    Rola czujnika stuku polega faktycznie na kontroli,ale jeśli spalanie stukowe zostanie wykryte,to zapłon będzie opóźniany do chwili kiedy stuku nie będzie. Ma więc bardzo duży wpływ na pracę silnika.
    Kolejna sprawa to dywagacje na temat wpływu rozrządu czy przestawienie czegokolwiek na punkt zapłonu.
    Punkt zapłonu nie zależy od położenia wałka,nidgy i nigdzie,chyba że aparat jest na wałku,a w tym silniku aparatu nie ma.
    Punkt zapłonu jest zalezny od położenia wału i czujnika. Mało tego to faktyczny kąt można zweryfikować jedynie lampą stroboskopową.Każdy jeden odczyt z ECU będzie zawsze ten sam,bo to jest przestawienie programowe a nie rzeczywiste.
  • #23 21423608
    spoxx2006
    Poziom 15  
    Ustawienie rozrządu sam sprawdzałem i to dwa razy, jest ok. No może lekko skłonić blokadę na wałkach by weszła, ale tam jednak są pewne naprężenia. Odłączyłem czujnik spalania stukowego bo wykrywa mnóstwo nietragionych zapłonów. Inna rzeczą jest to, że faktycznie występują, a wydaje mi się że po odłączeniu tego czujnika silnik powinien sobie podłożyć jakąś wartość zadaną, a od samego początku niezależnie co odepnę zaplon jest cały czas na wolnych obrotach bardzo przestawiony na minus. Ciekawi mnie jeszcze czy jest możliwość sprawdzenia czasu wtrysku i pracy wtryskiwacze w tym silniku. Niby silnik prosty, a jednak...
  • #24 21423673
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Czas wtrysku jest jeden dla wszystkich wtryskiwaczy.Nic Ci to nie da ,choć możesz go sprawdzić bez najmniejszego problemu.Czas zadany czas nie ma nic wspólneco z rzeczywistym wydarkiem wtryskiwacza.Źle zasilony nie będzie otwierał się tak szybko,a nawet nie do końca. Tego nie sprawdzisz z poziomu testera.
    Biała świeca to uboga mieszanka,albo woda.Nie ubywa wody?
  • #25 21432599
    doink666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Udało się rozwiązać problem? Mierzę się z dość podobną sprawą.
  • #26 21535593
    listwa_77
    Poziom 2  
    Również mam taki problem... może ktoś znalazł rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dacia Duster z silnikiem K4M (690/696) po wymianie rozrządu wykazuje problem z opóźnionym zapłonem, wskazywanym jako -30°, oraz strzałami w wydech. Wymiana cewek i świec zapłonowych nie przyniosła poprawy. Diagnostyka sugeruje, że parametr -30° to raczej wyprzedzenie zapłonu, a nie opóźnienie. Podejrzenia padają na błędny montaż rozrządu lub uszkodzony czujnik położenia wału, gdyż silnik nie posiada czujnika wałka rozrządu (brak KZFR). Ciśnienia sprężania są w normie, co wyklucza poważne uszkodzenia mechaniczne zaworów. Problemy z nierówną pracą cylindrów (missfire na 1, 2 i później 4 cylindrze) mogą wynikać z błędnej kolejności zapłonu lub wadliwych wtryskiwaczy. Wymiana i zamiana cewek oraz świec nie rozwiązała problemu. Czujnik spalania stukowego generuje błędy i po jego odłączeniu silnik traci błędy missfire, ale pojawiają się silne uderzenia w wydech. Podejrzewa się możliwe uszkodzenie sterownika lub błędne odczyty czujników. Wskazano również na potencjalny problem z kołem zamachowym, które może mieć nieprawidłową tarczę foniczną, co wpływa na odczyt położenia wału i synchronizację zapłonu. Zalecane jest sprawdzenie poprawności montażu rozrządu, wtryskiwaczy, kolejności zapłonu, a także ewentualna kontrola koła zamachowego, zwłaszcza w wersji 4x4, gdzie demontaż jest utrudniony. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownicy poszukują dalszych wskazówek i rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA