logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer do grania w 4K + streaming i montaż / RTX4080 SUPER / RTX5080

Corrtez 03 Sty 2025 13:04 597 6
REKLAMA
  • #1 21374843
    Corrtez
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć
    Przymierzam się do złożenia komputera pod granie w 4K, streaming i montaż wideo.
    Mam już monitor Gigabyte M32U 4K IPS 144Hz.

Wymyśliłem taki zestaw (w białej estetyce) jak w linku niżej i do niego albo RTX 4800 SUPER, albo RTX 5080, zależnie od ceny i wydajności.
    https://www.morele.net/inventory/info/105e7f66/

Lista komponentów komputera na stronie zakupowej

Czy wszystko jest ze sobą kompatybilne i pasuje do siebie wymiarowo?

Co byście doradzili zmienić? Słyszałem, że ten procesor potrafi się nieźle zagrzać - czy to chłodzenie da radę, czy lepiej dopłacić do lepszego?

Czy coś jeszcze powinienem dokupić do tego? Jakieś przewody, cokolwiek? Ostatni raz składałem komputer 8 lat temu i nie jestem na bieżąco.

Będę wdzięczny za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21374895
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1916
    Procesor bo intele 13 i 14 generacji się degradują i w najwyższym procencie dotyczy to topowych modeli. AIO 360mm to minimum, i9 potrafi pochłonąć ponad 300W i jest odpowiednio gorący. AMD ma jeszcze w styczniu pokazać topowego Ryzena 9950X3D, to może być tegoroczny top of the top we wszystkim.

Zmień dysk na KC3000:
    https://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-kc30...80-pci-e-x4-gen4-nvme-skc3000d-2048g-5949890/

Bo NM790 bez DRAMu za prawie 600zł to przesada.
  • REKLAMA
  • #3 21375107
    Corrtez
    Poziom 8  
    >>21374895
    SSD zmieniam dzięki - słuszna uwaga

AIO 360 (420 do tej obudowy sie nie zmieści) to wiem ale jakie konkretnie? Czy to co wysłałem starczy czy jakieś mocniejsze/wydajniejsze jest potrzebne?

Na ryzenach totalnie sie nie znam zawsze miałem intele w stacjonarnych i laptopach i w pracy.

Co do degradacji - z tego co czytałem przyczyna problemu jest już rozwiązana i wystarczy aktualizacja biosa po złożeniu komputera. Poza tym intel wydłużył gwarancje do 5 lat dla tych procesorów.

Czy ten zasilacz jest ok? jest sporo droższych o podobnej mocy i zastanawiam sie czy jest ku temu jakiś szczególny powód, o którym nie wiem

Czy te ramy są ok?
  • REKLAMA
  • #4 21375118
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Liquid Freezer to bardzo wydajne AIO z grubą chłodnicą (trzeba uważać na kompatybilność z obudową) i powinno wystarczyć.

Intel najpierw twierdził że żadnego problemu nie ma. Potem wypuścił kilka fali aktualizacji BIOSu z których każda miała eliminować problem. Każda ograniczała też wydajność procka, w topowych modelach łącznie nawet o kilkanaście procent. Potem doszły jeszcze doniesienia o tym, że procesory 13 i 14 generacji miały też problem z utlenianiem się warstwy materiału na procku, tego nie załatasz aktualizacją (do tego Intel nie powiedział które...). Jeśli mimo potencjalnego ryzyka i ograniczenia wydajności dalej chcesz Intela to proszę bardzo.

Zasilacz jest ok, macy ma nawet zbyt dużo bo i wariant 850W będzie się nudzić. Są zasilacze nieco lepsze, czy o 1-2% wyższej sprawności ale wg mnie nie warto dopłacać.

RAM jest ok, z Intelem możesz pójść nawet w coś w stylu 7200CL34. pamiętaj żeby od razu kupić docelową ilość pamięci ponieważ zastosowanie 4 kości DDR5 znacznie obniża sufit maksymalnego taktowania.
  • #5 21389330
    Corrtez
    Poziom 8  
    W oczekiwaniu na nowe karty Nvidii kontynuowałem research w internecie i postanowiłem jednak za Twoją radą pójść w procesor AMD. Tak na ten moment wygląda wybrany przeze mnie zestaw, do którego planuję dorzucić RTX 5080.

Lista komponentów komputerowych w koszyku zakupowym.

Co o tym sądzisz? Głównie pytam o MOBO i model procesora. Wziąłem też RAM-y 6000 MHz/CL30, bo wyczytałem, że takie będą lepsze pod AMD. Co do ilości RAM-u - nie sądzę, żebym potrzebował 64 GB przez najbliższe kilka lat - czy może się mylę? Tak jak pisałem, planuję grać w 4K, streamować i obrabiać materiały wideo.

Czy jest sens czekać na obniżki cen procesorów AMD, czy raczej nie nastąpi to w przeciągu paru tygodni do premiery GPU?

Czy cokolwiek poza pastą termoprzewodzącą, systemem i peryferiami potrzebuję do tego zestawu? Jakieś okablowanie, cokolwiek?

Z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #6 21389391
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Przy obecnej cenie 7800X3D pomyśl o 7950X3D - praktycznie ta sama wydajność w grach i dodatkowe 8 rdzeni do wideo. Pasta termo przyjdzie z chłodzeniem. Płyta ok, ma wzmiaczniacz na wyjściu słuchawkowym do obudowy, PCI-E 5 dla dysku M.2, ale już PCI-E 4 dla karty graficznej (to raczej nie będzie problemem bo PCI-E 4 wystarcza dla 4090, ale warto wspomnieć). Nie potrzebujesz 1050W, zaś Thermaltake GF A3 nie jest najlepszym zasilaczem, słabszy wariant 750W poległ w teście Hardware Busters (padł podczas testów zabezpieczeń):
    https://hwbusters.com/psus/thermaltake-toughpower-gf-a3-750w-atx-v3-1-psu-review/

Alternatywa biały Core Reactor II:
    https://www.ceneo.pl/167231094
  • #7 21822069
    Corrtez
    Poziom 8  
    kupione, zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Planowany komputer do grania w 4K, streamingu i montażu wideo opiera się na monitorze Gigabyte M32U 4K IPS 144Hz oraz zestawie w białej estetyce z kartą graficzną RTX 4080 SUPER lub RTX 5080. Dyskusja dotyczyła kompatybilności komponentów, chłodzenia procesora oraz doboru zasilacza i pamięci RAM. Zwrócono uwagę na problemy z degradacją i przegrzewaniem procesorów Intel 13. i 14. generacji, sugerując minimum chłodzenie AIO 360 mm, jednak w obudowie nie zmieści się chłodnica 420 mm. Zalecano rozważenie procesora AMD Ryzen 7950X3D zamiast 7800X3D ze względu na lepszą wielowątkową wydajność do montażu wideo. Wskazano na konieczność wymiany dysku SSD na Kingston KC3000 2TB NVMe PCIe Gen4 ze względu na lepszą wydajność i stosunek ceny do jakości w porównaniu do dysku NM790 bez DRAM. Zasilacz Thermaltake Toughpower GF A3 750W został oceniony jako słabszy i mniej niezawodny, rekomendowano alternatywę Core Reactor II 750W w białej wersji. Pamięci RAM DDR5 6000 MHz CL30 uznano za odpowiednie dla platformy AMD, a ilość 32 GB za wystarczającą do planowanych zastosowań. Do zestawu niezbędna jest pasta termoprzewodząca (często dołączana do chłodzenia), system operacyjny oraz peryferia. Okablowanie jest standardowo dołączone do komponentów, jednak warto zwrócić uwagę na kompatybilność chłodzenia z obudową. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup zestawu opartego na AMD z kartą RTX 5080.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA