logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAU28RHEPL Czy można podłączyć pralkę do syfonu mechanicznego?

marcinpdt 03 Sty 2025 14:38 279 12
REKLAMA
  • #1 21374978
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam

Podłączam właśnie nową, nowoczesną pralkę WAU28RHEPL firmy Bosch. Przy starej pralce AEG miałem lekki syfon zrobiony na wężu, plus taki syfon z kulką i sprężyną, i działało raczej ok (choć ze dwa razy w ciągu 10 lat zapchał się ten syfon mechaniczny, a ze dwa razy nie zapchał się i wymieniłem profilaktycznie).

Teraz czytam instrukcję obsługi nowej, nowoczesnej pralki Bosch i nigdzie nie widzę opcji podłączenia z takim syfonem mechanicznym. Czy to znaczy, że lepiej go nie stosować? Nie chciałbym np. spalić jakiejś pompy w pralce, a może nowe, nowoczesne pralki mają jakieś pompy energooszczędne, zmiennoobrotowe, a w klasie energetyczności A+++++ i nie mogą być podłączone pod taki syfon ze sprężynką?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21374989
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3650
    Pewnie byłoby to wyraźnie napisane w instrukcji, chociaż np. mój syfon ma samą kulkę (bez sprężynki) i też spełnia swoją rolę stawiając mniejszy opór.
  • REKLAMA
  • #3 21374997
    marcinpdt
    Poziom 9  
    balonika3 napisał:
    Pewnie byłoby to wyraźnie napisane w instrukcji, chociaż np. mój syfon ma samą kulkę (bez sprężynki) i też spełnia swoją rolę stawiając mniejszy opór.

Właśnie napisane szczególnie nic nie ma tylko narysowane. Wyjąłeś kulkę tak?

Czy coś by się stało gdybym podłączył ją pod syfon z kulką?
  • #4 21375004
    balonika3
    Poziom 43  
    marcinpdt napisał:
    Wyjąłeś kulkę tak?

Nie. Kulka jest, tylko nie ma (i nie było) sprężynki. Dla jasności - ja mam inną pralkę. Chodzi mi o to, że kulka bez sprężynki również spełni swoją rolę (jeżeli syfon stoi pionowo), ale jest mniejszy opór. A generalnie, to sam wąż od pralki, jeśli ma zwis, to pełni rolę syfonu. Kiedyś tych dodatkowych nie było i nie śmierdziało z pralki.
  • #5 21375018
    marcinpdt
    Poziom 9  
    A można by pralkę podłączyć przez zwykły półsyfon od umywalki do którego byłby włożony wąż od pralki oczywiście na specjalnej redukcji i nie luzem? Czy może ryzyko że taki syfon zatka?
  • REKLAMA
  • #6 21375020
    balonika3
    Poziom 43  
    A dlaczego nie? Co tam ma się zatkać?
  • REKLAMA
  • #7 21375045
    marcinpdt
    Poziom 9  
    >>21375020 Syfon jakimiś śmieciami z pralki. Czyli tak byłoby najlepiej przez syfon do umywalki?
  • #8 21375046
    balonika3
    Poziom 43  
    Bez obaw. W pralce jest filtr, a taki syfon w zupełności wystarczy.
  • #9 21375096
    marcinpdt
    Poziom 9  
    A czy można zastosować wspólny półsyfon dla pralki, suszarki oraz stacji uzdatniania wody czy raczej się nie zaleca bo pralka może to wszystko zalać jak zacznie intensywnie odprowadzać wodę?
  • #10 21375104
    balonika3
    Poziom 43  
    Takie coś, to wyjdzie w naturze.
  • #11 21375150
    marcinpdt
    Poziom 9  
    A co sądzisz o czymś takim jak "Syfon pralki podtynkowy biały TYCNER". U mnie nie byłoby to podtynkowe, tylko jest po prostu w miarę małe.
  • #12 21375157
    balonika3
    Poziom 43  
    marcinpdt napisał:
    A co sądzisz o czymś takim jak "Syfon pralki podtynkowy biały TYCNER". U mnie nie byłoby to podtynkowe, tylko jest po prostu w miarę małe.

Nic nie sądzę, bo nie miałem tego w ręku. Wydaje mi się, że chcesz coś przekombinować.
  • #13 21375199
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ja też nie miałem, ale to jest dość kompaktowe z tego co widzę na rysunku. A standardowy odpływ ma taką wadę że musiałbym sztucznie jakoś zatykać ten otwór do umywalki żeby się czasem nie wylało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia pralki Bosch WAU28RHEPL do syfonu mechanicznego, nawiązując do doświadczeń z wcześniejszą pralką AEG. W dyskusji poruszane są różne typy syfonów, w tym syfon z kulką i sprężyną oraz półsyfon od umywalki. Uczestnicy rozmowy sugerują, że syfon z kulką bez sprężynki może być wystarczający, a wąż od pralki z odpowiednim zwisem również pełni rolę syfonu. Wskazują, że pralka ma filtr, co minimalizuje ryzyko zatykania syfonu. Pojawia się również pytanie o wspólne podłączenie pralki, suszarki i stacji uzdatniania wody, na co odpowiada się, że może to być ryzykowne. Użytkownik rozważa także zastosowanie kompaktowego syfonu pralki podtynkowego, ale niektórzy uczestnicy sugerują, że może to być zbyt skomplikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA