logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka - jak podłączyć zmywarkę i pralkę do jednego kranu i syfonu

Jutysw 10 Mar 2017 12:30 54795 8
REKLAMA
  • #1 16335646
    Jutysw
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam,
    Potrzebuję pomocy w podłączeniu zmywarki. Mam już do kranu podłączoną pralkę ( zdjęcie ) - czy jest jakaś opcja aby do tego samego kranu podłączyć jeszcze zmywarkę ( też do zimnej wody oczywiście).

Czy jak posiadam syfon z taką końcówką(zdjecie ) mogę podłączyć tam odpływ zmywarki ? ta końcówka teraz jest zabudowana- trzeba ją uciąć w jakiś miejscu czy to jest okręcane ?
    Zmywarka - jak podłączyć zmywarkę i pralkę do jednego kranu i syfonu Zmywarka - jak podłączyć zmywarkę i pralkę do jednego kranu i syfonu

bardzo proszę o pomoc! :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16335652
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 936
    Tam gdzie masz podłączoną zmywarkę (zimna woda) trzeba zainstalować odpowiedni trójnik i po zawodach.
    Z odpływem tez poradzisz, ale montowanie odpływu pralki i zmywarki do syfonu zlewu to nie jest najszczęśliwszy pomysł, bo podczas wylewania wody z syfonu bulgocze co jest mało sympatyczne.
    Każde z tych urządzeń powinno być przyłączone do osobnego odpływu.
  • #3 16335666
    Jutysw
    Poziom 7  
    niestety jest to na tyle staro budownictwo ze nie mam możliwości innego podłączenia :( - pralka mi wypływa od razu do zlewu więc zmywarka i syfon to lepsze podłączanie niż pralka i zlew ^^
    a ten plastik będzie trzeba odciąć kawałek czy co z nim zrobić ?
    ten trójnik to takie cos ? http://www.hmpa.pl/?549,trojnik-hydrauliczny-abb-br-3-4-3-4-3-4-
    czy takie http://www.hmpa.pl/?521,trojnik-hydrauliczny-bab-br-1-2-1-2-1-2-
    ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16335705
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 936
    Bardziej odpowiedni będzie ten pierwszy do zamontowania.
  • REKLAMA
  • #5 16341745
    Jutysw
    Poziom 7  
    a mogę jeszcze uzyskać informację co zrobić z tym syfonem ?:(
  • Pomocny post
    #6 16341784
    Bridgestone
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Zmierzyć czy pasuje końcówka węża odpływowego średnicą na króciec przy syfonie a jeśli pasuje to przyciąć króciec przy końcu, nałożyć wąż odpływowy i zacisnąć opaską metalową czyli cybantem.
  • Pomocny post
    #7 16341974
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    Bridgestone napisał:
    jeśli pasuje
    To po co:
    Bridgestone napisał:
    przyciąć króciec przy końcu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16342349
    Bridgestone
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Miałem na myśli króciec syfonu bo pewnie będzie zaślepiony by woda nie ciekła.
  • Pomocny post
    #9 16343908
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    Bridgestone napisał:
    pewnie będzie zaślepiony
    To usuwa się zaślepkę, a nie ucina króciec.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu zmywarki do istniejącego kranu, który już obsługuje pralkę. Wskazano, że do podłączenia zmywarki do zimnej wody konieczne jest zainstalowanie trójnika. Użytkownik pyta również o możliwość podłączenia odpływu zmywarki do syfonu, co nie jest zalecane, ponieważ może powodować bulgotanie. Zamiast tego sugeruje się, aby każde urządzenie miało osobny odpływ. W przypadku syfonu, należy usunąć zaślepkę, a nie ucinać króciec, a następnie dopasować wąż odpływowy i zabezpieczyć go opaską metalową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA