logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po wymianie płyty głównej i procesora - Aorus B550m Elite ax, co robić?

Seba1645 04 Sty 2025 12:26 318 7
REKLAMA
  • #1 21376392
    Seba1645
    Poziom 2  
    Witam
    Ostatnio chciałem wymienić płytę główną z procesorem w komputerze bez resetowania/formatowania dysku, zachowując wszystkie pliki. Kiedyś robiłem to w podobny sposób i wszystko działało. Przed wymianą usunąłem wszystkie sterowniki procesora i płyty głównej w menedżerze urządzeń oraz przez program DDU. I gdy już zamontowałem nowe części i uruchomiłem komputer, wszystko normalnie się włączyło, pulpit działał przez kilkanaście sekund i nagle mam czarny ekran. Wyskakuje mi ekran z wczytywaniem "Aorus" z napisem "przygotowywanie automatycznej naprawy", po chwili się uruchamia ponownie i się zapętla w ten sposób. Próbowałem zamienić kolejność dysków, podłączałem pendrive z systemem, aby naprawić dysk, lecz nic się nie działo, resetowałem BIOS, wyjmując bateryjkę na parę minut i nic. Cały czas to samo. Czy płyta główna mogła zostać uszkodzona?
    AI: Jaki model procesora został zainstalowany w nowej konfiguracji?
    Amd Ryzen 5 5600X
    AI: Jaka wersja systemu operacyjnego jest zainstalowana na komputerze?
    Windows 10
  • REKLAMA
  • #2 21376669
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 282
    Rozumiem że próba automatycznej naprawy nie pomaga i potem pojawia się niebieski ekran z wyborem: "uruchomić ponownie" lub "zaawansowane opcje naprawy" tak?

Czy na którymś etapie pojawił się blue screen z błędem?
  • REKLAMA
  • #3 21376689
    Seba1645
    Poziom 2  
    >>21376669 Sprawdzałem różne systemy i żaden się nie odpala więc nie ma nawet mowy o blue screenie ani opcjach zaawansowanych. System ładuje się przez chwilę po czym następuje restart i komputer się włącza od nowa i tak za każdym razem w tym samym momencie.
  • REKLAMA
  • #5 21376753
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    No ja bym się jeszcze wstrzymał z diagnozą że to błąd sprzętowy.

Uściślijmy:
    Seba1645 napisał:
    Ostatnio chciałem wymienić płytę główną z procesorem w komputerze bez resetowania/formatowania dysku, zachowując wszystkie pliki.

Dobrze rozumiem że właściwie przeniosłeś dysk do innego komputera i oczekujesz że ruszy bez żadnych błędów?

Prawdę mówiąc to to mnie trochę dziwi przy Windowsie, ale ...
    Seba1645 napisał:
    ...wszystko normalnie się włączyło, pulpit działał przez kilkanaście sekund...

Co z czego zmieniłeś i na co?
  • #6 21378681
    Seba1645
    Poziom 2  
    >>21376753 Sprawdzałem z innymi dyskami i z systemami testowymi i za każdym razem gdy powczytywanie systemu nastąpywał restart i się uruchamiał ponownie. Sprawdzam czy to może być wina RAM wyjmując jedną kość zmieniają kartę graficzną na inną lecz to nic dalej nie dało.
    Aktualizacja biosa też nic nie dała
  • #7 21378981
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 282
    Akurat sprawdzanie na innych dyskach z zainstalowanymi systemami to nie jest dobry pomysł bo system z innego komputera nie zawsze się uruchomi ze względu na rozbieżność sprzętu i brak odpowiednich sterowników.

Ale wracając do głównego problemu: System Windows 10/11 jeśli napotka błąd podczas ładowania systemu i uruchomi się tak ponownie 2 razy, to podczas kolejnego uruchomienia powinna się włączyć automatyczna naprawa systemu. Dlatego proszę żebyś jeszcze raz zrobił próbę uruchomienia systemu z twojego dysku i poczekał aż nastąpią przynajmniej 3 ponowne uruchomienia pod rząd. Jeśli nie pojawi się automatyczna naprawa systemu to coś tutaj jest bardziej namieszane...
  • REKLAMA
  • #8 21378987
    Seba1645
    Poziom 2  
    >>21378981 robiłem tak i dalej nic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił płytę główną Aorus B550m Elite AX oraz procesor AMD Ryzen 5 5600X, jednak po uruchomieniu komputera pojawia się czarny ekran i cykliczne restarty z komunikatem "przygotowywanie automatycznej naprawy". Próby naprawy, takie jak zmiana kolejności dysków, podłączenie pendrive'a z systemem oraz reset BIOS-u, nie przyniosły rezultatu. Użytkownik sprawdził również różne kości RAM i aktualizował BIOS, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być błąd sprzętowy lub problem z niekompatybilnością systemu operacyjnego z nowym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA