logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Hotpoint WMXTF742 - czy uszkodzony amortyzator powoduje hałas przy wirowaniu?

Radek177g 04 Sty 2025 17:58 291 6
REKLAMA
  • #1 21376915
    Radek177g
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Pralka Hotpoint WMXTF742 (7 kg A++)
    Przy odwirowaniu strasznie się tłucze, sprawdziłem haki z góry, sprężyny wszystko ok, tylko zastanawia mnie jeden amortyzator, wygląda jakby był wylany, czy to może być problem?
    Fragment wnętrza pralki Hotpoint z plastikowym elementem i amortyzatorem. Amortyzator pralki Hotpoint WMXTF742 z widocznym wyciekiem. Widok wnętrza pralki Hotpoint, pokazujący amortyzator i elementy bębna. Widok wnętrza pralki Hotpoint z widocznym amortyzatorem i przewodami.
    Łożysko tak głośno, wydaje mi się, że nie powinno tak głośno chodzić, ale nie wiem jak sprawdzić, czy są dobre, pralka ma może z 5 lat.

Takie odgłosy wydaje, jakby ocierała o ogumienie wokół bębna.
  • REKLAMA
  • #2 21376950
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6882
    Radek177g napisał:
    Takie odgłosy wydaje jak by ocierala o ogumienie wokół bębna.

Zacznij od ustalenia co tu sie dzieje, obcierać nie może.
    Może jest urwany krzyżak bębna.
  • REKLAMA
  • #3 21376960
    Radek177g
    Poziom 6  
    Krzyżak wygląda na cały, nic nie widzę pękniętego, jedynie ten plastik na górze bębna mnie zastanawia, co tak wystaje.
    Widok tylnej części bębna pralki, z dobrze widocznym krzyżakiem i pasem napędowym. Wystaje fragment plastiku na górze bębna. Zbliżenie na wnętrze bębna pralki z widocznym plastikowym elementem wystającym nad bębnem oraz palcem wskazującym gumową uszczelkę.
  • REKLAMA
  • #4 21376977
    mrice
    Moderator AGD
    Radek177g napisał:
    Krzyżak wygląda na cały nic nie widzę pękniętego
    I nie zauważysz, bo krzyżak jest schowany za bębnem w zbiorniku.
    Radek177g napisał:
    ten plastik na górze bębna mnie zastanawia co tak wystaje
    Na ten plastik winien być założony fartuch, ma odpowiednią nazwijmy to kieszonkę na tą wypustkę.
  • #5 21376989
    Radek177g
    Poziom 6  
    Bęben pralki z widoczną uszczelką gumową i elementem plastikowym.
    Wydaje mi się że tak ta guma musi być założona na ten plastik, a teraz poszukam filmiku jak się dostać do tego krzyżaka i sprawdzę to. Czy do sprawdzenia tego krzyżaka muszę wyciągnąć wszystko z pralki na wierzch żeby się tam dostać 🤦🏻‍♂️
  • REKLAMA
  • #6 21380349
    mrice
    Moderator AGD
    Nie dostaniesz sie do niego, zbiornik jest zgrzewany.
    Trzeba to obadać na podstawie ewentualnych luzów lub bicia bębna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Hotpoint WMXTF742, która podczas wirowania wydaje głośne dźwięki. Sprawdził już haki, sprężyny, ale podejrzewa uszkodzony amortyzator, który wygląda na wylany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia krzyżaka bębna, który jest schowany w zbiorniku. Wskazują również na konieczność sprawdzenia luzów bębna oraz sugerują wykonanie testów diagnostycznych. Użytkownik planuje sprawdzić, czy guma jest prawidłowo założona na plastikowym elemencie bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA