>>21437557
jvoytech napisał: Dwurzędowe piny to dobre rozwiązanie bo każdy sygnał cyfrowy będzie miał powrotną drogę do masy.
Dowiedziałem się o tym z Youtube z kanału Roberta Feranec'a. Jego gościem był Eric Bogatin - wspomniał o słabości projektu arduino uno i przedstawił projekt swojego studenta właśnie ze wspomnianymi dwurzędowymi pinami.
jvoytech napisał: Można było też dać 10-pinowe złącze dla ISP,
Ma na schemacie JTAG 10 pin złącze ale w tej wersji z DNP - jak na moje możliwości projektowe (moje oko ) za mało miejsca. Trochę
szkoda bo mógłbym debugger wykorzystać, ale tylko w Microchip studio, którego używam tylko do ustawienia
fjuzów - łatwiej programować w Visual studio i Platformio. Sam edytor kodu w VSCode bardzo ułatwia szukanie błędów itp idt.
Przykładem może być adaptacja elm chan libs - tony kodu - i szukanie dlaczego karta sd się nie inicjalizuje.
jvoytech napisał: - Przy niektórych gniazdach są opisy poszczególnych pinów, które zlewają się w jeden trudno czytelny ciąg. Lepiej obróć każdy z nich o 90°
No właśnie miałem wątpliwości jak dodawałem te opisy pinów - nie zły pomysł, ale to na przyszłość bo płytka od przedwczoraj w produkcji.
jvoytech napisał: - Kicad ma symbol dla gniazda zasilającego, w którym jest oznaczona polaryzacja dla bolca. Przydało by się to umieścić na masce opisów
Faktycznie dla jasności przydałoby się dodać to - jak ten symbol wyszukać - jakę frazę wpisać, jak się nazywa??????
jvoytech napisał: - Na masce opisów dodałbym oznaczenia pinów MISO,MOSI,RST,SCK,GND i VCC. Przy braku odpowiedniego kabla widać od razu co jest co
Też racja - nie dodałem chyba dlatego, że na breadbordzie miałem kabel podłączony na stałe do własnej konstrukcji przejściówki, a jak trzeba było rozłączyć to wyciągałem od strony programatora.
jvoytech napisał: - ON/OFF to jest na zworki, czy gniazdo na kabel i dalej do włącznika? Jeżeli zworki to z boku namalowałbym rysunek ze zworką w dwóch pozycjach i dodał opis, który jest ON i OFF
Zworka PB2-WP-ON_OFF rozłącza lub łączy z pinem PB2 mcu i SW_PDM(PULL DOWN MODE) to samo dla PB1 tylko SW_PUM(PULL UP MODE). Krótko mówiąć nie używam w projekcie przycisków i diody led to ustawiam zworki na OFF
Zaprojektowałem to tak jak dla mnie najłatwiej będzie zapamiętać czyli jak zwora pokrywa się z OFF to rozłączone. Oczywiście można by było dodać rysunki
jvoytech napisał: - Opisy PC_7 i PC_0 obróciłbym o 90° i dodał opisy dla pozostałych pinów PC_1 .. PC_6. Identycznie dla pozostałych portów PA, PB i PD.
Faktycznie patrząc teraz na na płytkę w kicad było by to czytelniejsze.
Fajnie, że dzielicie się swoim (att i jvoytech) doświadczeniem z innymi. Powiedzcie mi co powinienem zrobić przed lutowaniem komponentów i w ogóle jak się do tego zabrać - pewnie nie raz i nie dwa razy już to robiliście
Dodano po 7 [minuty]: Dodano po 1 [minuty]:>>21437873 To jes pin socket z rastrem 2,54, w który zamierzam wkładać różne kwarce. Sprawdzałem trochę mużki kwarcu trzeba do siebie przybliżyć. Początkowo użyłem pin socket na trzy wejścia i wtedy by było ok, ale mało miejsca więc zmieniłem na pin socket x2.