logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór lodówki: Liebherr bez dodatkowej gwarancji vs Beko z gwarancją plus

emelem123ml 04 Sty 2025 19:19 6666 21
  • #1 21377081
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam
    Proszę o opinie Kolegów w sprawie wyboru lodówki. Czy lepiej kupić coś, co mówią i wszędzie piszą, że jest dobrą marką, chodzi o Liebherr za powiedzmy 3360 zł. Np. model KGNsf 52Vd03 z podstawową 2-letnią gwarancją? Czy lepiej dać za lodówkę Beko np. B3RCNA404HXBR 2500 zł i dokupić 6-letnią gwarancję za 620 zł? Wyjdzie mniej więcej tyle samo, a nawet mniej. Modele są losowo wybrane. Bardziej chodzi o brand.
  • Pomocny post
    #2 21377208
    Felini
    Moderator
    Ocena: 432
    Napiszę z własnego doświadczenia.
    Miałem lodówkę Bosch, (modelu nie pamiętam) psuła się 3-4 razy w ciągu gwarancji, w końcu serwis się poddał i nie podjął się naprawy. Pytałem w kilku sklepach w Germanii, w serwisie w Polsce, jaka marka jest warta rozważenia. Wszyscy wskazywali na Liebherr. Marka znana dla mnie raczej z wielkich dźwigów, nie ze sprzętu AGD. Kierując się tymi rekomendacjami kupiłem lodówkę Liebherr z serii Premium, po kilku latach kupiłem zamrażarkę tej firmy, także serii Premium. Zamrażarka działa bezawaryjnie od ok. 10 lat, lodówka kilka lat dłużej. W razie potrzeby mogę odczytać modele, ale raczej ich już nie produkują.

Czy dzisiejsze modele Liebherr są warte zakupu? To się okaże po kolejnych 10 latach, gdy czas zweryfikuje jakość.
    Czy kupiłbym kolejny raz lodówkę czy zamrażarkę Liebherr - tak, ponieważ nie zawiodłem się na tej marce.
  • #3 21377262
    emelem123ml
    Poziom 9  
    >>21377208 Dziękuję za Twoją informację. Jak sam napisałeś, była to klasa Premium. Na dzień dzisiejszy to nie ten poziom cenowy, jaki podałem. Klasa premium zaczyna się mniej więcej od 6 czy 7 tys. zł. I tak jak napisałeś, na dziś jakość jest zagadką. Ale trzeba przemyśleć.
    Taki opis znalazłem, pozwolę sobie zacytować: "Lodówki Liebherr to wysokiej jakości, ale nie tanie przechowywanie żywności. W szczególności ich cena „gryzie”, jeśli spojrzysz na urządzenia klasy premium."
  • Pomocny post
    #4 21377265
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Felini napisał:
    Napiszę z własnego doświadczenia.
    Miałem lodówkę Bosch, (modelu nie pamiętam) psuła się 3-4 razy w ciągu gwarancji, w końcu serwis się poddał i nie podjął się naprawy.

Słowem komentarza w jednym zdaniu :)

Lodówka Liebherr model obecnie produkowany i dostępny w sklepach (za trzy tysiące z groszem), miesiąc po gwarancji (dwuletniej) uszkodzeniu ulega inwerter kompresora, oczywiście niedostępny czas oczekiwania ok. trzy tygodnie u producenta - cena tysiąc pięćset złotych.

Meritum sprawy -> Inwerter Embraco VESF:
    - cena w Liebherr 1 500 zł
    - cena w Bosch 640 zł
    - cena Whirlpool 350 zł

Za to samo! Podzespoły takie same tylko cena jest bardziej "premium".
  • #5 21377285
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Czyli tak, jak to można przeczytać na tym forum i gdzie indziej. Jedna szafa dla Bosch czy Siemens i zapewne wielu innych "marek". Szafa ta sama, tylko naklejka "firmy" inna. Jeden chiński czy turecki kompresor... Półki i balkoniki trochę inne w zależności od naklejonej nazwy producenta... Liebherr szafy ma nietypowe, bo 201,5 cm wysokości, ale widać, z tego co napisałeś, że chyba tylko na tym różnica się kończy, skoro inwerter taki, jak w innych brandach.
  • #6 21377325
    AsReeX
    Poziom 40  
    W lodówkach szaleństwa myśli technicznej nie ma! Autorskie kompresory, elektronikę i konstrukcje ma tylko Samsung i LG. Jeśli chodzi o Bosch / Siemens i Whirlpool to produkują "sami" (w PL) natomiast kompresor i inwerter to z reguły Embraco lub Jiaxipera, tylko elektronika sterująca w B/S/H i Whirlpool jest "autorska", podobnie z Electrolux oraz Beko (tutaj dla odmiany Turecki TEE).

Tak naprawdę zepsuć można tylko szczelność układu chłodniczego, a na chwilę obecną "dziur" nie ma w B/S/H, LG, Samsung i Whirlpool, natomiast tego ostatniego nie polecam bo o tyle o ile układ jest szczelny, to notorycznie psuje się damper chłodziarki i od 5 lat go nie potrafią (lub nie chcą) poprawić.

Beko jest dziurawe jak sito, podobnie Electrolux ... a Liebherr?? Co dobrego może wyjść jeśli producent "premium" wychodzi do ludzi? Tnie koszty jak tylko może, na czym tylko może, ale ceny części i serwisu zostawia "premium", analogicznie postępuje Miele przy pralkach i zmywarkach za 2.899 zł xD

Reasumując jak chcesz lodówkę to sobie kup B/S/H, LG lub Samsung :)

Chcesz wiedzieć co mam w domu? "Sajda" Samsunga, wszystko inne Siemensa, a w mieszkach na wynajem? Najtańszego Whirlpoola (najlepszy stosunek cena - jakość), a jak się popsuje to wezmę z zaplecza co trzeba, wyślę pracownika na "naprawę" i tyle.

Dziwne marki mają to do siebie, że w razie "w" nikt nie chce nawet do tego przyjechać to raz, a dwa części nie ma ... chociaż branżowa anegdotka mówi, że do Samsunga to i na gwarancji nie chce jeździć nawet autoryzowany, ale spokojnie lodówki mają całkiem niezłe!
  • #7 21377419
    emelem123ml
    Poziom 9  
    No tak. Lodówka jest prosta konstrukcyjnie jak mały fiat. Powinna być też funkcjonalna jak mały fiat, jeśli idzie o układ/wyposażenie wnętrza. Takie są w większości Liebherr, dlatego tak się na nie między innymi zafiksowałem. A w innych w większości szuflada Vita Fresh, szuflada Zero, półka na butelki... półka na buty. A na reszcie półek ułożysz 3 paczki sera w plastrach, bo nic więcej się nie zmieści.
    Z tym "jedynie zepsuciem szczelności układu" się nie zgodzę. Tak, wiem, że masz duże doświadczenie, a ja jestem właścicielem jednej lodówki Samsung. Można też powiedzieć jednej pechowej, czy jednej na 1000. RB29FERNDSS, jakoś 3 lata chyba stara, realnego użytkowania 3-4 miesiące może, ponieważ w mieszkaniu bywam jedynie z doskoku kilka dni w miesiącu lub na dwa miesiące. Przelewanie czynnika w układzie, jakbyś stał przy zlewozmywaku na zapleczu restauracji. Serwisu nie wezwiesz, bo powiedzą, że to normalne i uprzedzali w instrukcji. Nie jestem fachowcem, ale zapewne gdzieś przy wejściu czy wyjściu kapilary (naprawdę się nie znam) bulgotanie typu bul, bul, bul, bul jakby czynnik musiał to robić przebijając się przez niemożliwe. Pomiar głośności w domu nie ma sensu, bo serwis powie, że to w normie. Od 6 pobytów, czyli jakieś 6 miesięcy temu, lodówka zaczęła drżeć. Butelki trzeba separować, aby się o siebie nie obijały, ale i tak słychać, jak drżą na półkach. No i kompresor jest coraz bardziej ekspansywny. Przy ostatnim pobycie, przy starcie słychać obijanie wnętrzności kompresora o obudowę. Tak, wypoziomowana wszystko jak należy. Tak, gwarancja 10 lat na kompresor, tylko że ja tam tylko bywam, nie mam jak czekać na serwisanta, który pojawi się lub nie za 10 czy 20 dni. Nawet jak stwierdzi, że kompresor do wymiany, to za kompresor nie zapłacę, ale za wymianę, już tak. Tak, że Samsung (lodówka dla jasności) już więcej nie.
    Dzięki za informacje AsReeX. Myślę, że z Twoich postów uda mi się coś wyłuskać i dokonać wyboru. Może jakiś LG nie za miliony z przedłużoną gwarancją. Jaki jest, taki jest, ale zazwyczaj chyba cichy z tego, co czytam, a po doświadczeniu z Samsungiem, ciszę cenię sobie najbardziej XD
  • #8 21379263
    necavi
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Co do chłodziarki Beko to ja i znajomi którzy nieopatrznie ją zakupili trzymam się obecnie z daleka. Działać, działała tylko to "strzelanie" przy pracy wyleczyło skutecznie - serwis "one tak mają, to nie wada". My po czasie przywyknęliśmy, gorzej z gośćmi. Wytrzymała 8 lat. Od 10 mam Indesit, żadne cudo, ale daje radę.
  • #9 21379310
    AsReeX
    Poziom 40  
    emelem123ml napisał:
    Może jakiś LG nie za miliony z przedłużoną gwarancją. Jaki jest, taki jest, ale zazwyczaj chyba cichy z tego, co czytam, a po doświadczeniu z Samsungiem, ciszę cenię sobie najbardziej XD

Powiem koledze z własnego doświadczenia, że to zależy jak trafisz. Mam parę lodówek Whirlpoola i nie ma problemu z damperem, są ciche, spełniają swoją funkcję - miód malina za 1700 zł (najstarsza ma 5 lat; natomiast konstrukcja do dziś nie ulegała zmianie). Teraz na wesoło ... za ścianą moich najemców (mieszkanie obok) pracuje również lodówka Whirlpool (Hotpoint) i ów sąsiad ma już tam włożony 5 czy 6 damper, a pierwsze dwa to na gwarancji mu robiliśmy xD

Na swojego Samsunga złego słowa nie powiem, lodówki praktycznie nie słychać, nic nie bulgocze, nie hałasuje ... jedynie w nocy słychać wypadające kostki z ice makera xD

Tak jak napisałem wyżej ^ trzeba unikać dziwactw plus tych, którzy zaczęli produkować syf. Trafić na jakiś "szczęśliwy" egzemplarz można zawsze i u każdego :)
  • #10 21385592
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Odpuszczam Whirpoola.Z racji złych doświadczeń i opini o serwisie,nie tylko Kolegi AsReeX ale znalezionych wczesniej w sieci ,nie chcę nawet myśleć o Samsungu . Zrezygnowałem też z dziwactw,czyli odpuszczam Liebherr XD
    Przedostatecznie,bo do konca miesiąca coś może mi sie jeszcze zmienić a dopiero wtedy będę w mieszkaniu więc wtedy moge pomyśleć o zakupie,wybrałem :
    LG GBV21L0EPY z przedłużoną do 6 lat gwarancją ,choć nie podoba mi się klasa energetyczna E , to podoba mi sie jednak pustka wyposażeniowa. Jedna szuflada na warzywa a reszta to poprostu półeczki . Cena 2398+gwarancja
    albo
    BOSCH KGN36VXCT z gwarancją do 6 lat . Ta ma klasę energgetyczną C ,co mnie satysfakcjonuje . Nie jest pusta wyposażeniowo,ale myślę ,że można ją lekko dostosować do swoich potrzeb . Nie podobają mi się w niej też niestety "tradycyjne" uchwyty. Cena 2999+ gwarancja.
    Jeśli ktoś z was podpowie,który serwis lepszy,Bosch czy LG to właśnie tą kupię .
  • #11 21386345
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    emelem123ml napisał:
    +gwarancja

To nie gwarancja tylko ubezpieczenie, przeczytaj sobie owu, po jednym skorzystaniu na pewno będziesz zadowolony.
    emelem123ml napisał:
    Liebherr

Spóźniłeś się, do 10 grudnia dawali darmową prawdziwą gwarancję 10 lat, samobójcy czy mają do5% awarii w ciągu 10 lat?
    emelem123ml napisał:
    serwis lepszy,Bosch czy LG

Aso? Pytasz o koszty serwisu aso po 2 letniej gwarancji? Bo jak myślisz, że z tego ubezpieczenia 6lat przyjedzie aso to zapomnij, przyjedzie ten kto zaproponował TU najniższą stawkę za roboczą godzinę.
  • #12 21387127
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    emelem123ml napisał:
    gwarancja

To nie gwarancja, tylko ubezpieczenie, przeczytaj sobie owu, po jednym skorzystaniu na pewno będziesz zadowolony.

Tak, wiem, po prostu nazywa się w pewnym sklepie Ubezpieczenie Gwarancja Plus.

Sebastian_M26 napisał:
    Spóźniłeś się, do 10 grudnia dawali darmową prawdziwą gwarancję 10 lat, samobójcy czy mają do 5% awarii w ciągu 10 lat?

Chcesz powiedzieć, że wszystkie, niezależnie czy Prime, Plus, czy też Pure, mają taką niską awaryjność?

Sebastian_M26 napisał:
    emelem123ml napisał:
    serwis lepszy, Bosch czy LG

Aso? Pytasz o koszty serwisu aso po 2-letniej gwarancji? Bo jak myślisz, że z tego ubezpieczenia 6 lat przyjedzie aso, to zapomnij, przyjedzie ten, kto zaproponował TU najniższą stawkę za roboczą godzinę.

Niższa stawka roboczogodziny to pewnie też niższy całkowity koszt naprawy. Można by się z tego nawet cieszyć, niższa cena usługi, mniejsza konsumpcja sumy ubezpieczenia XD

Uważasz, że lepiej zostawić środki, które wydałbym na ubezpieczenie i trzymać je, aby zapłacić lokalnemu serwisowi, kiedy lodówka ulegnie awarii?
  • #13 21387918
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    Spóźniłeś się, do 10 grudnia dawali darmową prawdziwą gwarancję 10 lat, samobójcy czy mają do5% awarii w ciągu 10 lat?

Może to inna gwarancja z innymi warunkami i nie dla wszystkich modeli,ale wg strony producenta,taka gwarancja dalej jest dostępna :
    "Jakość bez kompromisów — 10-letnia gwarancja producenta na nowe urządzenie Liebherr. Kup energooszczędny model* objęty promocją w okresie promocyjnym od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2025 r. i zarejestruj urządzenie online.
    Szczegółowe informacje można znaleźć w sekcji Warunki 10-letniej gwarancji producenta.
    Przejdź do modeli objętych promocją
    * Dotyczy wszystkich wolnostojących chłodziarko-zamrażarek należących do klas energetycznych A, B i C, a także wszystkich urządzeń do zabudowy o klasach energetycznych A i B "
  • #14 21387952
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Felini napisał:
    Wszyscy wskazywali na Liebherr. Marka znana dla mnie raczej z wielkich dźwigów, nie ze sprzętu AGD.

Dla mnie też ale kupiłem takową /nieco przypadkowo/ w marcu 2003 roku i tu rozczarowanie - sprężarka padła krótko po upływie gwarancji. Znajomy serwisant wstawił mi sprężarkę od Mińska i chłodziarko zamrażarka działa bezusterkowo do dzisiaj.
    Temperatura w zamrażarce od minus 27°C /moment wyłączenia sprężarki/ do minus 19°C /moment włączenia/
  • #16 21423774
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Witam po czasie. Po czasie, w którym mogłem podjąć ostateczną decyzję co do zakupu. Ostatecznie wybrałem, jak to określił kolega AsReeX, "dziwną" markę, czyli Liebherr. Zresztą na nią byłem zafiksowany od początku. Na decyzji zaważyła 10-letnia gwarancja. Po wymianie kilku e-maili z firmą Liebherr dotyczących tej przedłużenia, odmówiłem zamówioną lodówkę tej marki, bo w gwarancji jest zaznaczone, że zakup ma być u autoryzowanego sprzedawcy. Na stronie Liebherr RTV EURO AGD nie jest wymienione jako sprzedawca autoryzowany. Po kolejnym e-mailu, w którym zapewniono mnie, że ten sprzedawca jest autoryzowany, postanowiłem dokonać kolejnego zamówienia/zakupu. Lodówka dostarczona i dostarcza radości. Funkcjonalna, brushed steel finish na froncie. Jak otwierałem drzwi Boscha w sklepie, to się bałem, czy ich nie urwę lub się nie wygną na środku, tutaj ma się wrażenie, że to solidny, gruby metal. Przełożenie drzwi i konstrukcja zawiasów niezwykle proste. Dosuniesz do ściany z każdej strony, zostawiając z tyłu 15 lub 30 mm, masz wybór kosztem zużycia energii... Cicha, cicha. Nie tak, że nie słychać jej wcale, ale jest to praca z klasą. Bez przelewań, trzasków i innych takich. Wentylator jest głośniejszy od sprężarki. A sprężarka? Całkiem zwykła. Taką samą znajdziesz w Bosch i chyba Indesit? Jedno, co mnie zastanawia, to to, że sprężarka to FMXY9C, czyli z inverterem z boku, a wszędzie w opisach jest info, że lodówka nie jest inverterowa. Lodówka nosi symbol KGNSD 52VC03, a po wysłaniu formularza przedłużenia gwarancji otrzymałem info, że lodówka to CNSDC 5203 i taka sama nalepka była na opakowaniu.
    Załączę parę zdjęć. Z tyłu (odkręciłem plastikową maskownicę do zdjęć) nic skomplikowanego, ale nawet aluminium wydaje się lepszej jakości, bo bardziej się błyszczy XD.
    Widok wnętrza zamrażarki Liebherr z trzema szufladami.
    Widok wnętrza tylnej części lodówki z widoczną sprężarką i wentylatorem.
    Tył lodówki Liebherr z widocznymi elementami konstrukcji.
    Widok wnętrza lodówki Liebherr z wentylatorem i elementami chłodzenia.
    Wnętrze pustej lodówki Liebherr z półkami ze szkła hartowanego.
    Widok tyłu lodówki Liebherr z odsłoniętą sprężarką FMXY9C.
    Widok z tyłu lodówki Liebherr z odsłoniętą maskownicą.
  • Pomocny post
    #19 21423791
    AsReeX
    Poziom 40  
    Oczywiście, że tak ... ciekawa ta gwarancja (jak do tego będą podchodzić).
  • #20 21423798
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Nie wiem, ale są dwie opcje gwarancji. Jedna 5 lat na lodówkę i 10 na sprężarkę, a inna to 10 lat na wszystko, ale tylko dla wybranych modeli klasy energetycznej A, B lub C. Ja akurat kupiłem C. Bardziej zastanawia mnie, dlaczego nie informują, że to inwerter i to akurat w tym modelu.
  • Pomocny post
    #21 21425538
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    emelem123ml napisał:
    Jedna 5 lat na lodówkę i 10 na sprężarkę, a inna to 10 lat na wszystko

To jedyny (+) tej lodówki, ale w przypadku
    emelem123ml napisał:
    FMXY9C
    najważniejszy.
    Embraco tak kiedyś tu na forum zachwalane, a dziadostwo niesamowite. Szkoda, że tą lodówkę nie robił ar... w Turcji bo dostałbyś lepszy kompresor.
    AsReeX napisał:
    ciekawa ta gwarancja

Nie korzystałeś nigdy z czegoś takiego, mi lata temu w beko nawet szczotki wymienili w 5 roku co w sumie nie powinni....
    Poza tym w agd tylko mają chłodnictwo, więc serwis specjalizowany, nie jest to serwis boscha czy samsunga itp itd gdzie mają wszystko czyli serwisant za dużo nie umie, więc jak nie wie to się szuka wszystkiego bo odrzucić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między lodówką marki Liebherr bez dodatkowej gwarancji a modelem Beko z przedłużoną gwarancją. Liebherr jest postrzegany jako marka premium, znana z trwałości i solidnej konstrukcji, choć obecne modele i ich jakość pozostają do zweryfikowania w dłuższym okresie. Wadą jest wysoka cena części, np. inwerter kompresora Embraco kosztuje około 1500 zł, co jest znacznie droższe niż u konkurencji (Bosch, Whirlpool). Beko oferuje tańsze modele z możliwością dokupienia 6-letniej gwarancji, jednak użytkownicy zgłaszają problemy z trwałością i głośną pracą, a serwis często bagatelizuje usterki. W dyskusji pojawiły się także opinie o innych markach, takich jak Bosch, Samsung, Whirlpool, LG i Indesit, z uwzględnieniem jakości kompresorów, elektroniki i awaryjności. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na Liebherr z 10-letnią gwarancją producenta, choć pojawiły się wątpliwości dotyczące autoryzacji sprzedawcy i warunków gwarancji. Podkreślono, że lodówki mają prostą konstrukcję, a kluczowe są szczelność układu chłodniczego i jakość kompresora. Wskazano, że różnice między markami często dotyczą głównie ceny części i serwisu, a nie samej konstrukcji urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA