logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lodówki: LG, Liebherr, czy może inna marka i model o sprawdzonej, trwałej konstrukcji?

morfeusz1805 20 Lut 2025 12:38 2172 11
REKLAMA
  • #1 21448156
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam,
    Koleżanka prosiła mnie abym polecił jaką lodówkę teraz kupić. Wiem że temat wałkowany, ale pomimo tego nie znam do końca odpowiedzi. Kiedyś był u mnie Whirpool, uszczelka tak mocno dociskała do drzwi, że lodówka odsuwała się od ściany i po paru latach całe drzwi do wymiany z powodu uszkodzenia uszczelki, a nie sama uszczelka - beznadziejna konstrukcja. Teraz od lekko ponad 10 lat stoi LG i działa nadal bezawaryjnie. Pralka Elektroluxa działa ponad 15 lat. U koleżanki wszystko jest Aristona i też działa około 15 lat. Kolega miał niedawno cały sprzęt Samsunga i wszystko mu się zepsuło zaraz po okresie gwarancyjnym. Pierwsza myśli - LG. Ale z tego co wiem, LG po 3 latach nie ma już części zamiennych, bo robi autorskie projekty lodówek, zamienników nie ma i czytam jak serwisanci mówią, że padają jak muchy, pomimo że moja trzyma się dzielnie.
    Interesują mnie odpowiedzi ludzi, którzy mają jakieś o tym pojęcie, serwisanci, maniacy sprzętu, pracujący w branży AGD itp. Odpowiedź że ktoś ma 10 lat nic nie wnosi do tematu, bo no name też może działać 10 i więcej lat. Lodówka może nazywać się "Biedronka", interesuje mnie z czego jest zbudowana, bo same logo i firmy, którzy lecą opinią ze swojej historii nie czyni sprzętu trwałym. Wymagania?
    - sprawdzona, prosta, trwała konstrukcja modelu bez zbędnych bajerów, nic nie zatopione w piance - możliwość wymiany podzespołów,
    - dostęp do części zamiennych po okresie gwarancyjnym, najlepiej jakieś tańsze zamienniki
    - porządny serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
    - lodówka klasyczna o wysokości ponad 200 cm,
    - chłodziarka i zamrażalka z funkcją no frost,
    - wyświetlacz w środku a nie na drzwiach,
    - najlepiej maksymalna klasa zużycia energii C, chyba że istnieje model mniej energooszczędny który wyróżnia się trwałością.

I tu jest dylemat i zaprzeczenie tego co napisałem wyżej. Kusi mnie LG, ale brak części po 3-4 latach jakoś teraz mnie nie przekonuje. Liebherr za to kusi swoją niby 10 letnią gwarancją na niektóre modele, ale jeżeli ta gwarancja okaże się dooopą o kant obić, to ceny części zamiennych ma zaporowe. Pomożecie? ;-)
  • REKLAMA
  • #2 21448359
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2798
    morfeusz1805 napisał:
    Kusi mnie LG

I dobrze. Też bym polecał. Podobnie jak np "wyklęte" beko, które mam od 4 lat.
  • REKLAMA
  • #3 21448571
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Możesz to uzasadnić? Co z częściami zamiennymi po 3=4 latach do LG ? Później może być z tym problem. A tak w ogóle części do LG cenowo wypadają bliżej Beko czy Liebherr ? Dlaczego nie jakieś właśnie Beko skoro jeseś zadowolony? Może 10 letnia gwarancja Liebherr jest jednak wiarygodna? Liebherr to nie firma krzak.
  • #4 21449357
    jack63
    Poziom 43  
    morfeusz1805 napisał:
    Co z częściami zamiennymi po 3=4 latach do LG ? Później może być z tym problem.

Nie wiem. Nie analizowałem, bo nie miałem potrzeby. Wszystkie (8 szt. w różnym wieku) LG "u nas" pracują bezawaryjnie.
    Czego nie można powiedzieć o ...Liebherr. Akurat dla tej marki robiłem research części zamiennych. Katastrofa. Dość, że po kilku latach nie można kupić np. sterownika do zamrażarki, a sam czujnik NTC to ok 200 zł(!), to najzwyklejszy termostat mechaniczny kosztuje ponad 400 zł(!!!). Parametry celowo nietypowe i ukryte aby zarobić na częściach.
    Także dla mnie Liebherr to bardzo duży przerost formy na treścią i dziwię się temu skąd ma tak dobre opinie wśród, szczególnie, kobiet.
    morfeusz1805 napisał:
    Może 10 letnia gwarancja Liebherr jest jednak wiarygodna? Liebherr to nie firma krzak.

Nie wiem. Jesteś zainteresowany to czytaj warunki, bo sam, długi, okres gwarancji o niczym nie świadczy. Świadczą za to ...tzw. wyłączenia, czyli co gwarancji nie podlega + inne kruczki.
    DLa mnie Liebher, podobnie jak Bosch czy Siemens to tylko marki i to z mocno "zużytą" reputacją. Takie niemieckie "panie poziome" (protytut..) ze skośnymi oczkami i żółtą cerą.
    morfeusz1805 napisał:
    Dlaczego nie jakieś właśnie Beko skoro jeseś zadowolony?

Ależ właśnie tak! Mam to co chciałem. Po prostu urządzenie do bezpiecznego(!) przechowywania żywności, a nie powód do prestiżu.
    morfeusz1805 napisał:
    LG cenowo wypadają bliżej Beko czy Liebherr ?

A co google nie działa??? Napiszę: +- po środku.
    Jedno jest najwazniejsze. Ma to być lodówka NoFrost. Tzw pełny NoFrost. Żadne inne wynalazki.
  • #5 21450633
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    jack63 napisał:
    morfeusz1805 napisał:
    Może 10-letnia gwarancja Liebherr jest jednak wiarygodna? Liebherr to nie firma krzak.

Nie wiem. Jesteś zainteresowany, to czytaj warunki, bo sam, długi okres gwarancji o niczym nie świadczy. Świadczą za to ...tzw. wyłączenia, czyli co gwarancji nie podlega, inne kruczki.

Akurat warunki gwarancji firmy Liebherr są bardzo przejrzyste i zawarte na dwóch stronach "Wyłączenia" całkiem oczywiste, jak użycie niezgodne z przeznaczeniem, czy naprawa przez nieautoryzowaną jednostkę. Przedłużenie gwarancji do 10 lat też bezproblemowe, oczywiście wybranych modeli, które znajdziesz na stronie Liebherr. Inne modele objęte gwarancją 5 lat, 10 na sprężarkę. Gwarancja na sprężarkę obejmuje sprężarkę i wymianę. Nie tak, jak w Samsung, sprężarka za free, a za wymianę zapłacisz 600 zł lub więcej.
    Gdzieś czytałem, chwalą się w Liebherr, że mają mniej niż 5-6% awarii w ciągu 10 lat.
    Poza tym w temacie o Liebherr, który kiedyś otworzyłem na tym forum, ktoś napisał prawdę o serwisie tej firmy. Jedynie lodówki, więc serwisant można powiedzieć profesjonalista, ma jeden temat do ogarnięcia. W Samsung czy LG, serwisant wie wszystko o każdym sprzęcie, czyli wie na 70% lub mniej procent.

Dodano po 13 [minuty]:

jack63 napisał:
    Jedno jest najwazniejsze. Ma to być lodówka NoFrost. Tzw pełny NoFrost. Żadne inne wynalazki.

A to nie No frost akurat jest wynalazkiem ? Był przed automatycznym rozmrażaniem?
  • REKLAMA
  • #6 21453642
    jack63
    Poziom 43  
    emelem123ml napisał:
    A to nie No frost akurat jest wynalazkiem ? Był przed automatycznym rozmrażaniem?

NoFrost jest marketingową nazwą dla jednego z rozwiązań części chłodzącej urządzenia czyli parownika z osprzętem.
    Stosowany był od bardzo dawna i nazywany jest po prostu chłodnicą wentylatorową. Czyli parownik wentylator i układ oszraniania. W lodówkach domowych praktycznie zawsze grzałka z zabezpieczeniami dla parownika zamrażarki i zawór odcinający parownik chłodziarki od czynnika chłodniczego, gdy występuje jako osobny, czyli są dwa parowniki.
    Automatyczne odszranianie w domowych to dość stara metoda w odchodzących do lamusa konstrukcjach z parownikiem za tylną ścianką chłodziarki. I tylko dla chłodziarki odszranianie odbywało się automatycznie - bo dodatnie temperatury w komorze. Zamrażarka musiał być odszraniana ręcznie przez wyłączeni urządzenia lub tylko jej obiegu - przy dwóch sprężarkach.
    Odradzam kupowanie lodówki z parownikiem za tylną ściana chłodziarki! Pisałem dokładnie w wielu tematach z czego ta rada wynika i jakie są konsekwencje wyboru tej konstrukcji po kilku(czasami ...dwóch) latach. Napisze w skrócie, że następuje utrata przewodzenia ciepła na drodze wnętrze komory chłodziarki - jej tylna ściana - rurka parownika będąca za tą ścianą , a zupełnie niedostępna/niewidoczna bo zapiankowana.
    emelem123ml napisał:
    Jedynie lodówki, więc serwisant można powiedzieć profesjonalista, ma jeden temat do ogarnięcia. W Samsung czy LG, serwisant wie wszystko o każdym sprzęcie, czyli wie na 70% lub mniej procent.

Oj naiwny naiwny. Wg. mnie jest może kilku fachowców od lodówek w całej Polsce. Cała reszta to patałachy,cwaniaki, oszuści z bardzo dobrym wyczuciem marketingowym czyli ściemą. W 90% to tzw. "nabijacze gazu" nie korzystający z wagi i azotu.
    Na szczęście lodówki na prawdę rzadko się psują, a NoFrosty w gremialnej większości przypadków można naprawić samodzielnie. Do tego w sporej liczbie sytuacji naprawa staje się nieopłacalna i lepiej jest kupić nową lodówkę niż naprawiać starą. Szczególnie dotyczy to tanich lodówek o konstrukcji: parownik za tylną ścianą chłodziarki czyli tzw automatyczne odszranianie. Sama, przeprowadzona zgodnie ze sztuką diagnoza może kosztować kilkaset zł. Do tego wynikiem tej diagnozy może być nieszczelność w rejonie zapiankowania lub to, o czym pisałem wyżej, czyli rezystancja cieplna parownik ściana tylna. Oba przypadki awarii sa nie do naprawy. Lodówka złom.
    Natomiast NoFrost w 99% opłaca się naprawiać. Szczególnie, że baza, czyli cena zakupu jest wyższa. No chyba, że ktoś sobie kupi drogo Libherra bez no frostu....
  • REKLAMA
  • #7 21456363
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Napisałem do Liebherr aby podali mi warunki gwarancji i jakie lodówki obejmuje 10 letnia gwarancja. Dołączony załącznik.
    Czy do tej gwarancji trzeba dopłacić, czy jest to wliczone w cenę lodówki?

https://www.liebherr.com/pl-pl/lod%C3%B3wki-z...942606#product_module__list_dropdown____hau_1
    Załączniki:
    • 2024-02-02-10-jahre-herstellergarantie-bedingungen-en-gb-5.pdf (79.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21456576
    emelem123ml
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Nic nie musisz dopłacić. Po prostu rejestrujesz (w ciągu roku od zakupu) na stronie, którą podałeś w linku. Imię, nazwisko, data zakupu i numer seryjny. W ciągu 5 minut otrzymujesz potwierdzenie gwarancji. Jeśli jest to sprzęt wymieniony na stronie (klasa energetyczna A, B, C), to dostaniesz 10 lat gwarancji bezpłatnej. Jeśli inny, to 5 lat na sprzęt i 10 na sprężarkę. Gwarancja jest ważna z dowodem zakupu (może być elektroniczny). Na stronie jest napisane, że przedłużonej gwarancji udzielają dla sprzętu kupionego w firmie Liebherr lub u autoryzowanego sprzedawcy. Dopytywałem i otrzymałem odpowiedź, że sieciówka, w której kupiłem lodówkę, też jest ich partnerem handlowym. Możesz dopytać u nich, podając firmę, w której chcesz kupić, ale wydaje mi się, że będą to wszystkie sieci handlowe.
  • #9 21921683
    zbigniewchudy1
    Poziom 2  
    >>21448156
    Lodówka LIEBHER 4858 padła po 8,5 latach...
    Popękała w 3 miejscach na dole zamrażarki na długość 3-4 cm, przestała chodzić jak należy, a z agd odpowiedź, żeby posklejać i będzie ok (!?). Nie było ok, ponieważ wędlina robiła się,, śliska"jakby była wyciągana z wody, w pojemnikach woda zbierała się etc.... Nie wzywaliśmy fachowców, bo to szkoda czasu i zachodu.
    Kupiliśmy HISENSE ,RB3P410, więc zobaczymy efekty i różnice....
  • #10 21921919
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    zbigniewchudy1 napisał:
    Lodówka LIEBHER 4858 padła po 8,5 latach...

Coś dla równowagi: 10 marca 2008(18 lat temu!) kupiłem Liebherr CUP 2721. Trzy lata temu miała wymieniony termostat(pękła kapilara), poza tym ma się świetnie. Chłodzi i i zamraża tak jak sobie życzę. Eksploatowana cały czas, z jednodniową przerwą na wymianę elementu jw.
  • #11 21921959
    jack63
    Poziom 43  
    homo_sapiens napisał:
    Coś dla równowagi: 10 marca 2008(18 lat temu!) kupiłem Liebherr CUP 2721.

Nie wiem o jakiej równowadze piszesz, ale może powspominamy jak to drzewiej z jakością bywało...
    Dziś przeznaczyłem na złom lodówkę Firmy, nie marki(!), Vestfrost z roku 1994. Jeszcze z układem chłodniczym na R12. Przyczyną kasacji, prawdopodobnie, było mechaniczne uszkodzenie rurki łączącej sprężarkę ze skraplaczem.
    Nie ma co wyciągać z tego wydarzenia żadnych wniosków na przyszłość czy argumentów zakupowych poza tym, że ....to se ne wratii!
    A Liebher dla mnie był i jest mocno przewartościowany. Nie polecam. Wręcz odradzam.
  • #12 21922503
    zbigniewchudy1
    Poziom 2  
    Tak dla informacji.
    Po ww. „Liebher”, zakupiliśmy HISENSE.
    Ustawiona, chłodzi, zamraża świetnie.
    Opinia żony, która się na lodówkach „zna” :), ponieważ jest to już nasza 6 użytkowana.
    Nie interesuje nas polityka i ludzie dojący z niej kasę, więc
    „firma” i producent jest najmniej ważny. Opinie użytkowników tak.
    Podzespoły z tych samych hurtowni.
    Odezwę się za 5 lat i to będzie ogólny sukces i bdb wybór.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru trwałej lodówki i porównania marek LG, Liebherr, Beko, Samsung, Whirlpool, Bosch, Siemens, Hisense, Vestfrost oraz Ariston pod kątem awaryjności, dostępności części i konstrukcji. Pojawiają się opinie, że LG działa bezawaryjnie, ale może mieć problem z częściami po kilku latach, natomiast Liebherr oferuje przejrzystą gwarancję 5 lub 10 lat po rejestracji, lecz bywa krytykowany za wysokie ceny części i nietypowe rozwiązania. Omówiono też znaczenie warunków gwarancji, różnice między gwarancją na sprzęt i sprężarkę oraz sens wyboru modeli z klasą energetyczną A/B/C objętych 10-letnią ochroną. W części technicznej wyjaśniono, że NoFrost to rozwiązanie z parownikiem i wentylatorem, a odradzano lodówki z parownikiem za tylną ścianką chłodziarki. W wątku pojawiają się też przykłady wieloletniej eksploatacji i awarii konkretnych modeli Liebherr oraz wymiana sprzętu na Hisense.
REKLAMA