logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pobieranie oprogramowania sprzętowego routera Huawei B535-333 i obawy związane z wirusami

rsceakb303 05 Sty 2025 10:43 7512 7
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21377848
    rsceakb303
    Poziom 2  
    Jak pobrać oryginalny firmware huawei B535-333
    Krążą plotki, że modem jest zmodyfikowany i zainfekowany wirusem, a modem agresywnie wysyła i próbuje odczytywać dane z komputera.
    AI: Jaka jest aktualna wersja oprogramowania zainstalowana na routerze Huawei B535-333?
    11.0.2.51(H380SP2C21)
    AI: Dlaczego musisz pobrać oryginalne oprogramowanie układowe routera? Czy masz jakieś konkretne problemy? .
    Podejrzenie, że napisane oprogramowanie jest zainfekowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21378474
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    rsceakb303 napisał:
    modem agresywnie wysyła i próbuje odczytywać dane z komputera

Używałeś Wiresharka i sprawdzałeś osobiście, czy to tylko plotki i clikbajty na Spam-Tube
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21379424
    rsceakb303
    Poziom 2  
    Używam tego modemu od około 3 lat, zawsze działał bardzo dobrze dopóki nie zmieniłem firmware na CUSTOM, po zmianie firmware ciągle dostaję komunikaty na komputerze o ataku ARP poisoning i zduplikowanych adresach IP w sieci, gdy te komunikaty się kończą i jest ich około 50-60 to zaczyna system wyświetlać atak NetBIOS i komunikaty powtarzają się wielokrotnie, system powtarza 50-60 razy aż zablokuje sieć bo modem wysyła szkodliwe działania.
    Komunikaty ESET Smart Security Premium i Malwarebytes AntiMalware Premium o działaniach modemu są podobne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21379467
    IC_Current
    rsceakb303 napisał:
    dopóki nie zmieniłem firmware na CUSTOM

Teraz rozumiem. Po prostu sam sobie wgrałeś coś nieświadomego pochodzenia.
    rsceakb303 napisał:
    na komputerze o ataku ARP poisoning i zduplikowanych adresach IP

Tylko że ten atak w wykonaniu routera nie ma kompletnie celu. Po co przekierowywać ruch w sieci do siebie za pomocą ARP, skoro będąc bramą ten ruch i tak by tam trafił. Więc albo atak ARP pochodzi z innego urządzenia, albo jest to wynik błędu oprogramowania a nie celowe działanie.
    Co do firmware - realnie bardzo trudno znaleźć. Do tego problem, bo wgrywając firmware bez dodatkowo odpowiedniej nakładki serwera www pod dany firmware ludzie nie mogli się potem zalogować. Firmware i nakładka www są ze sobą powiązane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21379578
    rsceakb303
    Poziom 2  
    >>21379467 Mam taką wersję:
    https://androidfilehost.com/?fid=14655340768118477843

Czy masz kompetencje, aby przeanalizować ten plik?

Mój znajomy z b535-232 wszedł na CUSTOM i nie ma już dostępu do administracji modemu, znam ten problem.
    Ja trafiłem na CUSTOM z powodu DNS, bo sprzęt dostarczony przez dostawcę internetu miał wyłączoną możliwość zmiany DNS, po przepisaniu firmware wszystko działa teraz dobrze, ale martwię się o zainfekowaną sieć, goście lub osobisty sprzęt w takiej sieci może być niebezpieczny, więc trzeba zmienić sprzęt dla bezpieczeństwa własnego i innych, informacje na telefonach (gości, telefony bliskich). Albo trzeba się upewnić, że to oprogramowanie naprawdę nie jest zainfekowane wirusami.>>21379467
  • Pomocny post
    #6 21379749
    IC_Current
    rsceakb303 napisał:
    masz kompetencje, aby przeanalizować ten plik?

Niestety nie.

Ale możesz zainstalować na swoim komputerze Wireshark i zobaczyć w nim, co lata po sieci i co ten router próbuje zrobić w sieci.

rsceakb303 napisał:
    b535-232

W Polsce taki używany router kosztuje mniej niż 25 funtów, więc poza hobbystyczną zabawą dla nauki raczej nikt nie marnuje czasu na zmiany firmware.
    Wersja 535-333 to 50 funtów, więc też szkoda czasu.
    Lepiej sprzedać urządzenie za parę $$$, dołożyć $ i mieć 628-350 z agregacją 3CA za 90 funtów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21381148
    rsceakb303
    Poziom 2  
    Otóż zastanawiam się nad sprzętem ZTE MC889A (Advanced), mieszkam w domu prywatnym. Myślałem też, że może warto kupić oprogramowanie z easy-firmware.com za 1,5 €, z ciekawości spróbuję użyć Wiresharka :) moje umiejętności "komputerowe" mi w tym nie pomogą. Czy możesz mnie skierować do odpowiedniego miejsca, aby pobrać Wireshark?

Kolejne pytanie, czy te problemy mogą wynikać z niestandardowego firmware i wygasłego certyfikatu hiroutera (CERT DATE INVALID) w nim?
  • #8 21381239
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    @rsceakb303
    We only download original software, which comes from the original device manufacturer's website.
    No other action is possible.

Problems begin when we search for software on our own on various websites, from unknown sources.
    That's asking for trouble.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje oryginalnego oprogramowania sprzętowego dla routera Huawei B535-333, obawiając się, że zainstalowane oprogramowanie jest zainfekowane wirusami i powoduje problemy w sieci, takie jak ataki ARP poisoning. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie Wiresharka do analizy ruchu sieciowego oraz ostrzegają przed pobieraniem oprogramowania z nieznanych źródeł. Wspomniano również o problemach związanych z niestandardowym firmware, które mogą prowadzić do błędów w działaniu routera. Użytkownik rozważa również zakup innego modelu routera ZTE MC889A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA