logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo używanego modemu Huawei B535-232a - oprogramowanie i ustawienia

aron33 08 Sie 2024 20:24 690 7
REKLAMA
  • #1 21184812
    aron33
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zamierzam kupić używany modem 4G, najprawdopodobniej Huawei B535-232a. Czy bezpieczne jest korzystanie z używanego modemu? Chodzi mi o jego oprogramowanie, czy ktoś może wgrać do modemu jakieś zhakowane oprogramowanie? Czy przywrócenie ustawień fabrycznych załatwi sprawę? Czy używanie modemu produkcji "wschodniej" jest obecnie bezpieczne, czy lepiej szukać innego? Czy do tego modemu można wgrać jakieś oprogramowanie open source?

Czy modemy są urządzeniami awaryjnymi i można trafić uszkodzony, czy to raczej rzadkość? Czy lepiej kupić nowy?
    Pytam, bo dotychczas korzystałem tylko z modemu dostawcy kablówki i mam ten sam chyba z 10 lat i działa bez problemów.
  • REKLAMA
  • #2 21184917
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    B535-232, to starszy router z agregacja 2 pasm LTE w QAM64, wart ze 150 zł ale na super wyniki na nim nie ma co liczyć. Router dobiera się do konkretmnej lokalizacji i operatora po jego testach u siebie na telefonie.Podaj te dane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21185311
    aron33
    Poziom 11  
    Wyniki nie są dla mnie priorytetem, gdyż ograniczam się do czytania i oglądania youtube, itp. Jak załatwię sobie internet na kartę to może poproszę o dobranie odpowiedniego modemu, chociaż moim celem jest ograniczenie kosztów internetu, a nie szybkość. Tymczasem będę wdzięczny za wyjaśnienie kwestii, o które pytałem.
  • #4 21185348
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @aron33
    Jeśli Modem jest stary, to ma stare oprogramowanie i nowszego mieć nie będzie - decyzja producenta.
    Czasami są oprogramowania alternatywne i modem mógłby pożyć dalej, pytanie kto to oprogramowanie robi i co siedzi w tym oprogramowaniu - nigdy nie masz pewności.

Dlaczego ktoś miałby wgrywać hakerskie oprogramowanie na Twój modem - haker by cokolwiek zrobił, musi mieć w tym cel, Ty takim celem nie jesteś.

Jeśli sprzęt jest używany, zadbany, ma kartonik, wszystkie dokumenty, ma wszystkie naklejki a tam widoczne wszelkie numery seryjne/dane logowania, pochodzi z legalnej źródła (czyli to sprzedający jest właścicielem urządzenia, a nie jest to oczywiste) - można używkę kupić.
  • Pomocny post
    #5 21185377
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    CVE-2022-48469

Luka w zabezpieczeniach routerów Huawei związana z przejmowaniem ruchu. Pomyślne wykorzystanie tej luki może spowodować przejęcie pakietów przez osoby atakujące.

b535-232a z firmware:2.0.0.1.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

A jaką wersję masz u siebie?
  • REKLAMA
  • #6 21185526
    aron33
    Poziom 11  
    Jeszcze go nie kupiłem. Ale chyba można zrobić jakiś update firmware? Jest jakaś alternatywa dla tego modelu w podobnej cenie lub nieco wyższej?
    Czy jest jakaś znacząca różnica między B535 - 232 a B535 - 232a?

k45i89o98j66 napisał:
    b535-232a z firmware:2.0.0.1.

Repair Versions to ta wersja naprawiona (H318SP6C983), zgadza się?

Może ZTE MF286?
  • REKLAMA
  • #7 21185606
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    Zaczynasz nie od tej strony, w mobilnym najpierw wybiera się operatora oraz ofertę w tym wypadku pre-paid, ograniczenie kosztów wymaga znajomośći ofert, pakietów i promocji. Wybór operatora zalezy od jego zasięgu u ciebie jego infrastruktury na okolicznych stacjach bazowych oraz jego prędkości na internecie mobilnym. Dopiero po tym dobiera się sprzęt, kwestia bezpieczeństwa ma znaczenie ale przypadki hackowania routera to rzadkość, pierwsze zabezpieczenie w sieci operatora, adres IP z reguły bez dostępu z zewnatrz, szczególnie w ofertach przedpłacownych Kolejne zabezpieczenia to juz w sieci lokalmej.
    A co do wymagań i osiagów to ależa od wielu czynników stad moje pytania, lokalizacja pozwala przymierzyć się do operatora i oferty,oczywiście taka ocena wymaga zaawansowanej wiedzy.
    Podstawa jest prosty test na telefonie, pokazujesz screen z aplikacji Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i speedtestu,karta w telefonie na poczatek od operatora którego teraz posiadasz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21189071
    aron33
    Poziom 11  
    W Play na kartę łączy się z BTS Warszawa - Ursynów, Mazowieckie ul. Dereniowa 12. Pomiar na Samsung S4.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Wiem, że można tu mieć światłowody jakie się chce, ale nie o to mi chodzi. Może u innego operatora z lepszym telefonem byłoby lepiej?

Kosz na prośbę Autora. [AA]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup używanego modemu 4G Huawei B535-232a i pyta o bezpieczeństwo korzystania z takiego urządzenia, w tym o potencjalne zagrożenia związane z oprogramowaniem oraz możliwość wgrania zhakowanego firmware. W dyskusji podkreślono, że starsze urządzenia mogą mieć przestarzałe oprogramowanie, a alternatywne firmware mogą być ryzykowne. Zwrócono uwagę na lukę CVE-2022-48469, która dotyczy routerów Huawei i może prowadzić do przejęcia ruchu. Użytkownicy sugerują, że bezpieczeństwo modemu zależy od jego stanu, dokumentacji oraz źródła zakupu. Wskazano również na znaczenie wyboru operatora i oferty internetowej przed zakupem sprzętu. Użytkownik pyta o różnice między modelami B535-232 a B535-232a oraz o alternatywy, takie jak ZTE MF286.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA