logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Subwoofer Magnat Activ 300A - napięcie z RCA i brak zasilania, co sprawdzić?

przemo111-96 05 Sty 2025 14:17 264 3
  • #1 21378275
    przemo111-96
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, piszę z problemem z którym zmagam się od dwóch dni.
    Sprzęt to subwoofer aktywny magnat activ 300a, przy podłączeniu go do instalacji samochodowej plus z akumulatora a masę z karoserii punkt za schowkiem oczywiście oszlifowany, praktykuję zazwyczaj masę z aku lecz tu zmusiło mnie to iż nie miałem tyle przewodu, dalej podpiąłem przewód remote radio -sub, po sprawdzałem czy wszystko ok więc poszedłem dalej radio wyłączone także podpinam najpierw jeden chinch do suba zdziwienie zapaliła się zielona lampka zasilania suba w momencie odłączyłem, coś nie tak z ciekawości dotknalem masę chinch kabla do masy wejścia rca suba to samo ostatecznie podłączone oba chinche by zmierzyć napięcie na lini gnd-+ i gnd -remote w porządku niestety odszedłem do garażu po śrubokręt gdy wróciłem po chwili ze skrzyni już leciał dym, po rozłożeniu sprzętu wymieniłem rozlany kondensator na zasilaniu diodę zenera , oraz tranzystor gr011 według internetu zamiennik bc 546, plus bezpiecznik 7.5A , podpiąłem bezpośrednio pod akumulator wzmacniacz nie załącza się lampka się nie pali lecz jest stałe napięcie na wyjściu głośnikowym ok 6V moje pytanie brzmi czy końcówka mocy również odpowiada za załączenie się wzmacniacza? Też dlaczego napięcie szło z rca radia?!?!
    Proszę o jakiekolwiek wskazówki
  • #2 21379516
    przemo111-96
    Poziom 12  
    Jest ktoś w stanie pomóc?
  • #3 21384008
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    Wzmacniacz składa się z :
    -stopnia właściwego mocy
    -zasilacza w postaci przetwornicy PWM
    - układu komutacji st-by/on, zwykle załączającego pracę wyżej wymienionej przetwornicy.

Dla uzmysłowienia jak urządzenie działa przejrzyj sobie dostępne instrukcje serwisowe podobnych produktów tego typu. Przykładowo produktów JBL.
  • #4 21386156
    przemo111-96
    Poziom 12  
    Dzięki sam doszedłem do rozwiązania w praktyce 😋
REKLAMA