logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 20 MB - przyczyny nadmiernego przegrzewania się dysku

tuchowski 15 Kwi 2003 09:06 1352 9
REKLAMA
  • #1 187900
    tuchowski
    Poziom 1  
    Czym może byś spowodowane nadmierne przegrzewanie się tego dysku?
    Dysk jest naprawdę gorący (nie trochę gorący lub ciepły :) ), Wentylacja nie ma nic do rzeczy bo problem nie ustępuje nawet przy całkowitym zdjęciu obudowy komputera?
  • REKLAMA
  • #2 187904
    Piotr Kryś
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdż na stronach seagate parametry dysku. tam w pdf znajdziesz moc pobieraną w czasie pracy dysku i ocenisz czy to jest dużo. Ponadto może właśnie ten model może być taki ciepły bo pracuje np. udma66 lub udma100. Podaj jak jest zamontowany dysk w kompie (w kieszeni, czy po za). Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 187924
    Flora
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Grzanie się dysków to całkiem normalna rzecz, szczególnie przy dyskach 7200 / 10000 obr./min. Dlatego można nawet znaleźć producentów, którzy zamykają dyski w obudowy z żeberkami wyglądające jak cegłą z radiatorem. Osobiście mam 2 dyski 7200 pracujące prawie cala dobe i zdarzalo się, że przy próbie ich wyciągnięcia z komputera parzyły w ręce. Nie pomoże tu na pewno otwarcie obudowy (w każdym razie niewiele) jeżeli nie ma obiegu powietrza. Spróbuj podłączyć niewielki wiatraczek dmuchający w stronę dysków. Ich temperatura powinna spaść i to znacznie.
  • #4 187930
    jjaroslaw
    Poziom 2  
    grzeja sie niemiłosiernie i jest to całkiem normalne (jeśli chodzi o Seagate'a :) )
  • REKLAMA
  • #5 188028
    gmam
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Można zamontować w kieszeni z wentylatorami (są takie dostępne), w mojej są dwa.
  • #6 188089
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Tak jak większość przedmówców powiedziała wszystkie się grzeją.
    Dlatego każdy producent zaleca stosowanie dodatkowych wentylatorów chłodzących HDD.
    Obudowy PC mają przygotowany kosz na montaż wentylatora chłodzącego HDD.
  • #7 188685
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    BAracudy się grzeją najmocniej ze wszystkich, jedyne wyjście to mocne przykręcenie do obudowy a nie tak jak u niektórych ludzi dysk leży sobie na cdromie :), ja swój dysk dla bezpieczeństwa po bokach posmarowałem sobie pastą termo przewodzącą od procesora, a mam baracude 80 i obudowa (BIG tower) w tym miejscu sie grzeje jak cholera.
  • REKLAMA
  • #8 329564
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    W firmie od dłuższego czasu instalowane są Barracudy, ale co ciekawsze- od pewnej wersji firmware'u grzeją się wyraźnie do tego stopnia słabiej, że nie obawiam się ich wstawić na czas skanowania antywirusowego czy reinstalacji systemu do kieszeni RH. pzdr.
  • #9 329631
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ja mam segate barracude IV , 60GB prędkośc 7200 i testowałem go dziesieć godzin ciągle chodził i tylko troszeczke był letni ok 30-35stopni a tak to jest oki i niemam żadnego dodatkowego wentylatora Pozdrawiam
  • #10 330134
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    grzeją się bo są za bardzo wyciszone - coś za coś jedne z najcichszych ale za to gorących dysków - jak ci nie śmierdzi spalenizną to się nie przejmuj a zimą przestaniesz się martwić :D

Podsumowanie tematu

✨ Nadmierne przegrzewanie się dysku Seagate Barracuda 20 MB jest zjawiskiem dość powszechnym, zwłaszcza w modelach pracujących z prędkością 7200 obr./min. Dyski te generują znaczną ilość ciepła podczas pracy, co jest normalne i wynika m.in. z ich konstrukcji oraz zastosowanych interfejsów (np. UDMA66, UDMA100). Wentylacja jest kluczowa dla obniżenia temperatury, jednak samo zdjęcie obudowy komputera nie wystarczy bez aktywnego przepływu powietrza. Zaleca się stosowanie dodatkowych wentylatorów skierowanych bezpośrednio na dysk lub montaż dysku w kieszeni z własnym chłodzeniem. Mocne przykręcenie dysku do obudowy poprawia odprowadzanie ciepła. Niektórzy użytkownicy stosują pastę termoprzewodzącą na bokach dysku, aby zwiększyć przewodzenie ciepła do obudowy. W nowszych wersjach firmware zauważono obniżenie temperatur pracy dysków Barracuda. Dyski te są jednocześnie ciche i gorące, co jest kompromisem konstrukcyjnym. Jeśli nie występuje zapach spalenizny, wysoka temperatura nie powinna budzić obaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA