logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dysk Segate 250GB Sata 2 7200 obr/min też się mocno nagrzewa?

AoT_Hunter_PL 08 Gru 2006 12:56 1062 6
REKLAMA
  • #1 3308128
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam posiadam dysk Segate 250 GB Sata 2 16Mb Cache , z tego co widze nieźle się nagrzewa podczas pracy już nie mówiąc o układach na elektronice ze strachu przyczepiłem na jeden z nich radiatory , chociaż i one porządnie się nagrzewają.

Mam pytanie czy u was te nowsze dyski 7200 obr/min itp też się tak grzeją ?

Czy to tylko u mnie taka anomalia ?

Przecież te układy po 3 dniach ciągłej pracy mogą się spalić jak nie szybciej.
  • REKLAMA
  • #2 3308146
    xweb
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie mam doswiadczen z podobnym pojemnosciowo do Twojego dyskiem, ale wiekszosc 80, 120 i 160 GB Seagate'ów miało b. duza temp. pracy - nie na darmo mowia o dyskach Seagate'a - cichy grzejnik :D
  • REKLAMA
  • #3 3308512
    Lobuz2006
    Poziom 11  
    Mam identyczny, tak więc wiem że grzeje się potwornie. Nigdy jednak nie doczepiałem żadnych radiatorków, czy innych. W sumie i tak radiator odprowadzi ciepło do wnętrza skrzynki.
    No i zgadzam się z przedmowca...cichy grzejnik... idealne okreslenie :)
  • REKLAMA
  • #4 3308976
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Długo tak chodzi już u Ciebie ja naprawde boje się o te układy :} jak się je dotyka w sumie parzą :)
  • REKLAMA
  • #5 3309895
    szachu-cad1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja mam dwa dokładnie takie same dyski na RAID 0. Dotykając samych dysków można się poparzyć a co dopiero elektroniki...(nie sprawdzałem). Mam je od miesiąca a gwarancja na 3 lata. Podejrzewam że padną w pierwszym miesiącu po gwarancji...takie życie.
  • #6 3309995
    Neldrin
    Poziom 11  
    Mam Seagate 250gb 16mb cache Barracuda ES. Jest to dysk przystosowany do serwerów, i moze ciągle pracować... Nagrzewa się strasznie, ale zostawiłem go na tydzien i nic sie nie stało! Skoro sprzedają te dyski, to poprostu one tak pracuja!
  • #7 3310089
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ja właśnei też mam tego z 16MB cache ... niom zobaczymy ile pożyje .. mam nadzieje że długo ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate 250 GB SATA II 7200 obr./min z 16 MB cache wykazuje znaczne nagrzewanie się podczas pracy, zwłaszcza układów elektronicznych na jego powierzchni. Użytkownicy potwierdzają, że podobne modele o pojemnościach 80, 120 i 160 GB również generują wysoką temperaturę, co potocznie określane jest jako "cichy grzejnik". Próby chłodzenia za pomocą radiatorów przynoszą ograniczone efekty, gdyż ciepło jest nadal odprowadzane do wnętrza obudowy. Mimo intensywnego nagrzewania, dyski te są przystosowane do ciągłej pracy, co potwierdza model Barracuda ES dedykowany do zastosowań serwerowych. Jednakże istnieje obawa o trwałość układów elektronicznych przy długotrwałym użytkowaniu bez dodatkowego chłodzenia, co może prowadzić do uszkodzeń po okresie gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA