logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BL602] Flashowanie OpenBK na inteligentnych przełącznikach Wi-Fi Ewelink

Chatty 05 Sty 2025 15:12 2472 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21378373
    Chatty
    Poziom 2  
    Kupiłem te inteligentne przełączniki od Temu ( manual pdf ):
    Cztery inteligentne przełączniki WiFi z oznaczeniami parametrów technicznych. .

Po rozebraniu zobaczyłem, że CPU jest pod przekaźnikiem . Po lutowaniu przywitał mnie BL602. Wszystkie potrzebne pady były oznaczone:

Zbliżenie na inteligentny przełącznik z czarnym przekaźnikiem i niebieskimi kondensatorami na drewnianym tle. Rozebrana płytka drukowana inteligentnego przełącznika z oznaczeniami i lutowanymi ścieżkami na drewnianym tle. -> Zbliżenie płytki obwodów z widocznymi komponentami elektronicznymi i złączem. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi ścieżkami i komponentami elektronicznymi, w tym układem BL602. .

Następnie udało mi się zflashować OpenBK za pomocą BLDevCube :

Zrzut ekranu oprogramowania Bouffalo Lab Dev Cube 1.4.8 z ustawieniami flashowania BL602. .

Następnie musiałem ustalić prawidłowe GPIO :
      "pins": {
        "2": "TglChanOnTgl;1",
        "3": "Rel;1",
        "20": "LED;1",
        "22": "Btn;1"
      }
    .

Teraz wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami.

Jeszcze kilka uwag:
    Zniszczyłem dwa z nich, ponieważ chciałem przylutować wszystkie przewody do ich małych padów. Można zaoszczędzić sobie sporo lutowania, jeśli przylutuje się tylko 3V3 i GND i znajdzie dla nich inne miejsca. Na przykład 3V3 jest również dostępne w lewym dolnym rogu LDO, a GND z tyłu płytki na ujemnym biegunie kondensatora. Przylutowałem również rezystor 10kOhm do 3V3 i przytrzymałem go do BOOT podczas uruchamiania. Następnie można go ponownie zwolnić, a TX i RX można przytrzymać na polach lutowniczych za pomocą dwóch kabli Dupont na czas flashowania.
  • REKLAMA
  • #2 21405051
    Chatty
    Poziom 2  
    Mój przełącznik jest taki sam jak ten tutaj.
    [F]
REKLAMA