logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzeni wielofunkcyjne Brother - wybor pomiedzy dn i dw

tko7 05 Sty 2025 17:26 789 9
REKLAMA
  • #1 21378634
    tko7
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Planuję kupić urządzenie wielofunkcyjne laserowe (mono) i po lekturze forum jestem zdecydowany na coś z firmy Brother. Mam pytanie, czy zdecydować się na wariant z końcówką dn (duplex i LAN), czy dw (duplex i Wi-Fi)?
    Obecnie mam wiekowe J315W, które łączy się z routerem przez Wi-Fi, ale często mam problem z drukowaniem z laptopa, który teoretycznie jest w tej samej sieci, nie widzi drukarki.
    Jednak nowe drukarki łączą się po Wi-Fi w paśmie 5 GHz. Sam router też jest blisko, ale połączenie przez LAN wymaga stosowania transmiterów sieciowych (obok stoi druga drukarka - HP LJ P2015dn, która nie ma problemu z netem, ale notorycznie wciąga papier, więc idzie na złom).

Jakie jest Wasze doświadczenie z połączeniem drukarek z internetem przez Wi-Fi zamiast LAN?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21378698
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3655
    Mam Brother-a, co prawda atramentowego, ale to nie ma znaczenia. Działa na Wi-Fi bez żadnego problemu z trzema telefonami i laptopem. O ile z telefonów drukuje się rzadko, to z laptopa kilka razy w tygodniu. Jak dotąd, problem z połączeniem nie wystąpił ani razu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21378785
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Wi-Fi, bo stawiasz ją tam, gdzie chcesz i masz zasilanie, a nie tam, gdzie masz możliwość pociągnięcia skrętki.
    Mam T-510W od lat i żadnych problemów z połączeniem, a druk idzie z laptopów, stacjonarnego PC, telefonów i tabletów. Wcześniej miałem DCP-J315W i też bez żadnych problemów działała po Wi-Fi.
  • REKLAMA
  • #4 21378792
    tko7
    Poziom 4  
    Patrzę teraz na drukarkę Brother DCP-B7620DW i w 2 różnych sklepach z opisu wynika, że ma duplex, Wi-Fi i LAN. Czy to możliwe?
    Na stronie Brothera też pisze że ma LAN. Spodziewałem się oznaczenia dnw dla takiej opcji, bo d - duplex, n - LAN (network), w - wireless.
  • #5 21378842
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3655
    Moja ma oznaczenie DCP-T525W, ma i Wi-Fi i kabel.
  • #6 21379137
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1527
    Ma LAN i Wi-Fi.
    Załączniki:
    • Urządzeni wielofunkcyjne Brother - wybor pomiedzy dn i dw obraz_2025-01-05_214940379.png (13.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21379287
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Z doświadczenia wiem, że problem z łączeniem się drukarek Brother polega głównie na tym, że masz pewnie router noname, router od prowidera, lub coś co jest mało popularne na rynku. Zwykle tam gdzie moi klienci mieli modemy z routera i od orange, plus lub innych providerów miewali problemy i których wspominasz przy J315W. Jeżeli masz taki router od dostawcy internetu postaw najtańszy router, ale TP-link lub inne znane popularne marki i ustaw go w trybie AP tylko do obsługi Twojej drukarki i innych urządzeń. Temat zostanie rozwiązany. Może nawet masz taki router u siebie w piwnicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21379523
    tko7
    Poziom 4  
    >>21379287
    Drukarka Brother J315W łączy się z Funboxem 3.0 od Orange i może stąd wynikają problemy z połączeniem po Wi-Fi.
    Niemniej mój problem uważam za rozwiązany, bo drukarka, którą chcę kupić, ma możliwość połączenia przez LAN i Wi-Fi, więc w razie problemów z Wi-Fi przejdę na LAN. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #9 21380091
    andrzejmamica
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Lepiej zawsze sprawdzić na stronie producenta, ale często oznaczenie DW oznacza (LAN i WIFI), ale może też oznaczać (samo WIFI). W Brotherze przynajmniej tak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dzielą się doświadczeniami związanymi z wyborem urządzeń wielofunkcyjnych Brother, szczególnie modeli z końcówkami dn (duplex i LAN) oraz dw (duplex i Wi-Fi). Wiele osób poleca wariant z Wi-Fi, podkreślając jego elastyczność w lokalizacji i brak problemów z połączeniem. Wspomniano również o modelach Brother DCP-B7620DW oraz DCP-T525W, które obsługują zarówno LAN, jak i Wi-Fi. Problemy z połączeniem Wi-Fi mogą wynikać z użycia routerów od dostawców internetu, co sugeruje, aby rozważyć zakup bardziej popularnych routerów, takich jak TP-Link. Użytkownicy zauważają, że w przypadku problemów z Wi-Fi, możliwość przełączenia na LAN jest korzystna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA