logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Diora WS442 z 1989 - słaby bas i zniekształcenia dźwięku przy głośności 34

Exotix22 06 Sty 2025 11:28 1131 40
Najlepsze odpowiedzi

Why does my Diora WS442 sound weak in the bass and distort at around 3/4 volume?

Najbardziej prawdopodobne jest to, że WS442 ma przerobiony końcowy stopień mocy i wymaga diagnostyki/ustawienia, bo wstawione są darlingtony zamiast oryginalnych tranzystorów, a po takiej zmianie trzeba sprawdzić prąd spoczynkowy oraz przebieg na oscyloskopie z generatorem i sztucznym obciążeniem [#21379662] [#21381547] Jeśli przy zniekształceniach zaczynają świecić czerwone diody, to wzmacniacz jest już przesterowany — to nie jest normalna praca przy „mocnym basie” [#21381841] Najpierw ustaw regulatory basu i sopranu na zero, wyłącz kontur i EQ, a dopiero potem sprawdzaj, jak gra, bo kontur i podbite tony mogą dawać wrażenie nieczystego dźwięku [#21382361] Do tego Twoje kolumny są przerobione i mogą mieć gorszą charakterystykę, a ich ustawienie lub ewentualna przeciwfaza też może osłabiać bas [#21382578] [#21382454] [#21382809] Nie wymieniaj kondensatorów „na ślepo” — najpierw trzeba znaleźć konkretną przyczynę, a jeśli nie masz sprzętu pomiarowego, lepiej oddać wzmacniacz do fachowca albo przywrócić go do oryginału [#21382425] [#21382713]
REKLAMA
  • #1 21379646
    Exotix22
    Poziom 4  
    Witam. Posiadam wzmacniacz Diory WS442 z 89 r. Wszyscy mówią, że ma mocny bas, lecz ja tego za bardzo nie odczuwam. Co może być przyczyną słabego basu? Dodam, że przy 3/4 głośności dźwięk się trochę zniekształca. Tranzystory to BD644 CEMI i BD643 CEMI.
    Wnętrze wzmacniacza Diory WS442 z widocznymi tranzystorami BD644 i BD643 CEMI.
  • REKLAMA
  • #2 21379662
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Często już na połowie skali osiągasz pełną moc wszystko zalezy od poziomu sygnału ze źródła.Być może na 3/4 skali już masz zniekształcenia.Napisz z czego podajesz sygnał.Partząc na zdjęcie widać że ktoś przerobił stopień końcowy.Wstawione darlingtony zamiast zwykłych tranzystorów.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #3 21379671
    Exotix22
    Poziom 4  
    Niezależnie z czego podaję. Telefon, tuner AS618, magnetofon MDS 442, CD. Niezależnie jak ustawię moc sygnału w telefonie, to zawsze są zniekształcenia.
  • #4 21379673
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Masz zmodyfikowany stopień końcowy.
    Konto firmowe:
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #5 21379674
    Exotix22
    Poziom 4  
    A te darlingtony to dobre trazystory? Zblizone do oryginalnych/lepsze/gorsze?

Dodano po 33 [sekundy]:

Czyli to wynik koncowek mocy?
  • #6 21379897
    Ricoh_220

Poziom 38  
    W mojej opinii nalezy to sprzedać jako uszkodzone i kupić coś normalnego używane nie są drogie i wtedy ci to zagra.Zakładam że na elektronice specjalnie się nie znasz.
    Konto firmowe:
  • #7 21379980
    Exotix22
    Poziom 4  
    >>21379897 Problem w tym, że ja taki kupiłem i chcę z niego korzystać. Czyli przester to wina końcówek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21380244
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Potrzeebny jest Ci generator, miernik zniekształceń. Jeżeli jesteś elektronikiem to wystarczy, a jeżeli nie to poszukaj fachowca bo na oko i ucho to ludzie poumierali. To żart ale nie radziłbym zabierać się do tego!
  • Pomocny post
    #9 21381547
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Do zbadania jakości sygnału przydałby się oscyloskop, generator 1kHz można z kompa puścić i oczywiście sztuczne obciążenie.
    na oscyloskopie powinno być widać, co jest nie tak z sygnałem, możliwe, że należało by też skorygować prąd spoczynkowy na obu kanałach, skoro były zastosowane inne tranzystory.
    Ja mam WS-442 i też ponad 20 lat temu wstawiłem tranzystory TOSHIBA (darlingtony, tylko musiałem zmienić rezystory na bazach) gra do dzisiaj, bez żadnych zniekształceń.
    Jak mi padły oryginalne tranzystory BD, to poszedłem do sklepu który również prowadzi serwis RTV i jak powiedziałem, że chce nowy komplet tranzystorów oryginalnych, to koleś powiedział, że mi sprzeda oryginalne tranzystory TOSHIBA i jakie mam rezystory wstawić, i że będę zadowolony i już się nie spalą, no i fakt wzmacniacz nie raz był mocno rozgrzany i zero problemów. Jest to moim zdaniem bardziej bezpieczne ze względu na mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia i spalenia głośników w kolumnach. Ale jest jedna zasada, trzeba to wykonać z głową i wszystko poustawiać, tak żeby to działało prawidłowo. To jest tylko moja opinia, do której nikt nie musi się opierać.
    W twoim egzemplarzu musi być coś namieszane, ale dojść co i jak, to w cholerę roboty, bo trzeba by ze schematem patrzeć co jest inaczej, niż w oryginale. Pozdrawiam
  • #10 21381645
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1943
    @Exotix22
    Jakich kolumn używasz?
    Czy mógłbyś nagrać dźwięk kiedy występują te zniekształcenia?
    Czy są one takie same w obu kanałach?

Dodano po 6 [minuty]:

Exotix22 napisał:
    Dodam, że przy 3/4 głośności dźwięk się trochę zniekształca.

Co pokazują diodowe wskaźniki kiedy pojawiają sie zniekształcenia?
  • #11 21381798
    Exotix22
    Poziom 4  
    Kolumny Unitra ZG-486. Probowalem nagrac, lecz na nagraniu nie ma zadnej roznicy (wina mikrofonu). Znieksztalcenia sa w obu kanalach. Jak LEKKO zapala sie czerwone diody we wzmaku, to sa te znieksztalcenia. Brzmia one tak, ze wysokie tony stają się „przytlumione”. Ogolnie dzwiek robi sie taki nieczysty. A jak zapala sie MOCNO czerwone diody (tak ze beda sie swiecic praktycznie nieustannie) to wtedy jest przester razem z tymi znieksztalceniami.
  • #12 21381841
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Exotix22 napisał:
    Kolumny Unitra ZG-486.

Jaki jest stan piankowych zawieszeń głośników niskotonowych?
    Exotix22 napisał:
    A jak zapala sie MOCNO czerwone diody (tak ze beda sie swiecic praktycznie nieustannie) to wtedy jest przester razem z tymi znieksztalceniami.

Wydaje się to normalne że wzmacniacz jest przesterowany kiedy palą się czerwone diody.
  • #13 21381848
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Po to jest generator żebyś podawał różne częstotliwości a nie tylko 1 kHz. Sławek zadał Ci pytania czekam na odpowiadż.
  • #14 21381869
    Exotix22
    Poziom 4  
    >>21381841 Glosniki maja wymienione zawieszenie na gumowe. Pod innym wzmacniaczem podczas odsluchu u poprzedniego wlasciciela graly swietnie , bylo zero przesterow dobry bass. A propo tych diód co pisales ze to normalne przy czerwonych to widzialem wiele filmikow jak ludzie katują ten wzmacniacz na czerwonych diodach i gra dobrze wiec sam juz nie wiem czego to wina i czy to normalne😞. Ps dzieki za zaangażowanie
  • #15 21381877
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Pokaż zdjęcie frontu wzmacniacza jak masz ustawione regultory/przełączniki, przy których pojawiają się zniekształcenia.
  • #17 21382009
    Exotix22
    Poziom 4  
    >>21381877 Wzmacniacz gra na jednej parze kolumn A, mam włączony kontur, lecz bez niego też są zniekształcenia i przester, mam ustawiony bas na przedostatni poziom (kropkę), tony wysokie mam na przedprzedostatni poziom, i balans na 0.
    Zbliżenie na wzmacniacz audio z widocznymi przyciskami i potencjometrami. Na panelu jest podświetlony przycisk kontur.
    Panel wzmacniacza stereofonicznego WS 442 z pokrętłami i przełącznikami.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21381930 Czemu za małe? Mają 60 lub 40 W, duża, porządna skrzynia, wzmacniacz ma 35 W, a przester i zniekształcenia i tak są
    Głośnik w czarnej obudowie z widocznym potencjometrem i diagramem. na niepełnej głośności
  • REKLAMA
  • #18 21382123
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Exotix22 napisał:
    Pod innym wzmacniaczem podczas odsluchu u poprzedniego wlasciciela graly swietnie

Pod jakim wzmacniaczem?
    Exotix22 napisał:
    wiec sam juz nie wiem czego to wina i czy to normalne😞

My też jeszcze nie wiemy tak do końca ale nie za bardzo jest jak to dokładnie sprawdzić jesli nie masz narzędzi diagnostycznych do tego przeznaczonych.
  • #19 21382164
    Exotix22
    Poziom 4  
    Pod jakims technicsem .
  • REKLAMA
  • #20 21382260
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Exotix22 napisał:
    Pod jakims technicsem .

Który miał pewnie większą moc.
  • #21 21382361
    miniu1
    Poziom 24  
    Po pierwsze, ustaw najpierw regulatory niskich i wysokich tonów na zero (czyli w ich środkowych położeniach), odłącz equalizer i wtedy sprawdź jak gra. Będzie brakowało Ci basu, czy sopranu to trochę dodaj w/w regulatorami.
    Po drugie, przy niewielkiej głośności wyłącz kontur, a potem ponownie włącz i zaobserwuj, co daje ten filtr.
    Piszę to, bo mam wrażenie, choć na tym zdjęciu tego nie widać (jest za ciemne), że masz bas i sopran przekręcony na maksimum w prawo...
  • #22 21382386
    Exotix22
    Poziom 4  
    >>21382361 Już ustawiłem na zero. Było lepiej, bo zniekształcenia i przester były na większej głośności, ale wciąż były. Equalizer mam odłączony cały czas. Basu ogólnie mi brakuje w tym wzmaku. Wszyscy mówią, że WS daje mocny bas, lecz wg mnie czegoś u mnie brakuje, ale najbardziej mnie zastanawiają te zniekształcenia i przester, o których jest mowa od początku. Kontur też włączałem i wyłączałem. Kontur jak kontur - podbija bas i wysokie tony i wycina średnie. A regulatory basu/sopranu nie są na maxa, tylko się tak wydaje na zdjęciu, bo gałki nie mają tych „kresek” wyznaczających poziom położenia, lecz wiem, w którym położeniu się znajdują :)
  • #23 21382395
    miniu1
    Poziom 24  
    W takim razie, moim zdaniem wzmacniacz nadaje się do przeglądu/naprawy. Był on przerabiany, więc może zostało to nie do końca prawidłowo zrobione, a może niektóre kondensatory utraciły swoje właściwości. Nie ma co gdybać, daj do naprawy, jeżeli sam nie czujesz się na siłach do niego zajrzeć.
  • #24 21382417
    Exotix22
    Poziom 4  
    >>21382395 Dzięki. Moze byc to tez wina starych kondesatorow? A propo naprawy to dzwonilem do 2 serwisow i za wymiane kondensatorow w torze audio i poprawe oswietlenia chca 600zl 🤣. Za przeglad calego wzmacniacza - 1200zł. Moze sam je wymienie tylko czy to cokolwiek pomoze? Chociaz aby bassu bylo wiecej :)
  • #25 21382425
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Exotix22 napisał:
    Moze byc to tez wina starych kondesatorow?

Naprawa sprzętu nie polega na tym aby sobie wymyśleć co ''może być'', tylko na odnalezieniu tego co JEST przyczyną jakiejś niesprawności.
  • #26 21382426
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Naprawdę nie wiem czy jest sens reanimowac ten wzmacniacz.Kupisz o niebo lepszy po przeglądzie taniej.No chyba że to sentyment ale po tym urządzeniu cudów nie oczekuj.
    Konto firmowe:
  • #27 21382433
    Exotix22
    Poziom 4  
    Wczesniej kolega pytal, zeby nagrac te znieksztalcenia i odpowiedzialem ze nie slychac tego na mikrofonie. Mam filmik na youtube,
    jak ten moj wzmacniacz gra. Pokazuje tam jak kręce potencjometrami bass/ sopran/ balans wiec moze ten filmik da jakas podpowiedz. Wiem ze na mikrofonie brzmi to oczywscie troche inaczej, lecz daje co mogę. Na tym filmiku jakby co wzmacniacz nie gra na przesterze, a „łupanie” to wynik mikrofonu. https://youtu.be/ENO3hXwoytQ?si=A7oV3tRuoztW8ffb

Dodano po 55 [sekundy]:

>>21382425 aha. Zastanowie sie jeszcze nad ta naprawa, moze kupie nowy. Czas pokaze
  • #28 21382435
    miniu1
    Poziom 24  
    Kondensatory żeby wymienić, to trzeba wiedzieć które i umieć to zrobić. W przypadku małego doświadczenia w naprawach sprzętów elektronicznych tego typu, taka próba może skończyć się totalną porażką.
  • #29 21382436
    Exotix22
    Poziom 4  
    >>21382426 👍

Dodano po 2 [minuty]:

>>21382435 Wg mnie jesli mam wymieniac to wszystkie w torze audio i glowny filtrujacy. Mam jeszcze takie pytanie. Jest moze jakis sklep ktory sprzedaje zestaw kondensatorow do konkretnego wzmacniacza, czy trzeba wszystkie kupowac oddzielnie?
  • #30 21382454
    miniu1
    Poziom 24  
    Z tego filmu nic nie wynika. Podłącz inne, porządne kolumny, bo te są tak przerobione, że nie wiadomo jaka jest ich rzeczywista charakterystyka. Widzę, że oczekujesz od tych kolumn "drżenia szklanek w szafie". Z tych kolumn tego nie uzyskasz. Dla mnie one pobukują bliżej nieokreślonym basem.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS442 z 1989 roku wykazuje słaby bas i zniekształcenia dźwięku przy około 3/4 głośności. Przyczyną problemów może być modyfikacja stopnia końcowego, gdzie oryginalne tranzystory BD644 i BD643 zostały zastąpione tranzystorami darlington, co może powodować przesterowanie i zniekształcenia. Użytkownik stosuje kolumny Unitra ZG-486 z wymienionymi gumowymi zawieszeniami, które pod innym wzmacniaczem grały dobrze, co sugeruje, że problem leży po stronie wzmacniacza. Zniekształcenia pojawiają się równocześnie w obu kanałach i są sygnalizowane przez czerwone diody mocy. Zalecane jest przywrócenie wzmacniacza do oryginalnej konfiguracji, sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatorów elektrolitycznych w torze audio oraz korekta prądu spoczynkowego. Do diagnostyki potrzebne są narzędzia takie jak generator sygnału, oscyloskop i miernik zniekształceń. Wzmacniacz ma specyficzne brzmienie, które może nie spełniać oczekiwań dotyczących mocnego basu, zwłaszcza w połączeniu z przerobionymi kolumnami i niewielkim pomieszczeniem. Wymiana kondensatorów powinna być wykonana przez osobę z doświadczeniem, a naprawa może być kosztowna. Alternatywnie rozważane jest kupno innego, używanego wzmacniacza o lepszych parametrach.
REKLAMA