logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLM24441PL/04 Jakie łożyska i uszczelniacz do pralki?

nowickirr 06 Sty 2025 19:43 351 10
REKLAMA
  • #1 21380611
    nowickirr
    Poziom 2  
    Cześć,
    Czeka mnie wymiana łożysk w pralce Bosch WLM24441PL/04.
    Proszę o podanie jakie konkretnie łożyska wraz z uszczelniaczem pasują do tego modelu?
    Czy polecacie jakiegoś konkretnego producenta czy nie ma to większego znaczenia? Jeśli to możliwe to proszę o podanie oryginału jeśli w ogóle występuje.

AI: Czy mógłbyś podać, w jakim regionie się znajdujesz? To może pomóc w znalezieniu dostępnych części i rekomendacji producentów.
    Wielkopolska okolice Kościana
    AI: Czy sprawdzałeś już instrukcję obsługi pralki lub istniejące numery części? To może pomóc w dokładnym określeniu potrzebnych łożysk i uszczelniacza.
    Tak, nie ma podanej takiej informacji.
  • REKLAMA
  • #2 21380658
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ocena: 53
  • #3 21380722
    nowickirr
    Poziom 2  
    Odnośnie sklepu North widzę, że mają tylko cały element czyli "Obudowa bębna tylna część z ułożyskowaniem do pralki Bosch WLM24441PL/04" - ja potrzebuję tylko łożyska.
    Co do linku z allegro, to na liście modeli nie widzę swojego.
    Poza tym, trafiałem na różne informacje odnośnie modelu łożyska raz jest to tak jak podałeś 6204ZZ raz, że 6204 2RS (nie wiem na czym polega różnica, ale rozmiar ten sam czyli 20x47x14MM), jako drugie łożyska podawane jest jako 6305 ZZ np:
    Link
    ale tu też nie widzę swojego modelu na liście.
    Spotkałem się również z łożyskiem 6205 ZZ, które Ty podałeś.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21382456
    nowickirr
    Poziom 2  
    Rozbieram pralkę i zobaczymy, jakie łożyska się w niej znajdują - dam znać.
    Niestety North również nie jest w stanie określić dokładnie, jaki rodzaj łożyska jest zamontowany. Na aukcjach z łożyskami wymienione jest zawsze kilkadziesiąt modeli, ale nigdzie nie ma mojego - dziwne.
    Zobaczymy, czy faktycznie rozmiar łożysk i uszczelniacza jest taki jak w Siemensie.
  • REKLAMA
  • #7 21383471
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3726
    Proszę:
    Po coś każde urządzenie BSH ma E numer.
    Załączniki:
    • Bosch WLM24441PL/04 Jakie łożyska i uszczelniacz do pralki? Screenshot_20250108-164334.png (131.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21383650
    nowickirr
    Poziom 2  
    Po to szukam pomocy na forum, aby nie wydawać majątku. Zaproponowany przez Ciebie element kosztuje 760 zł. Jaki jest sens go kupić?
    Ja za zestaw: 2 łożyska i uszczelniacz wydałem 55 zł. Pasujący zestaw do WLM24441PL/04 to uszczelniacz 37,4 x 62 x 10/12 i łożyska 6205Z i 6206Z (pralkę rozebrałem i wiem, co jest w środku).
    Niestety żaden sprzedający, wysłałem chyba 5 czy 6 zapytań, nie napisał mi wprost, że to jest zestaw do Pana pralki. Pojawiały się jedynie informacje, że nie są w stanie mi pomóc.
    Przy okazji zamówiłem profilaktycznie grzałkę, którą również wymienię, oczywiście sprzedający mi odpisał, że to nie jest grzałka do mojej pralki. Zobaczę, co przyjdzie, wg. zdjęcia jest 1:1 - mogę się mylić, najwyżej ją zwrócę.
  • #9 21383734
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3726
    Nie kumasz bazy kolego @nowickirr. Potwierdziłem Ci tylko zgodność, że masz ten sam zbiornik jaki miał ten Siemens gdzie pomogłem znaleźć łożyska i uszczelniacz. Czy ja Ci narzucam zakup całej tylnej wanny? Pewnie nawet nie przeczytałeś tematu o Siemensie.
  • #10 21383820
    nowickirr
    Poziom 2  
    Przecież w poście z wczoraj napisałem "Zobaczymy, czy faktycznie rozmiar łożysk i uszczelniacza jest taki jak w Siemensie." co jednoznacznie sugeruje, że wątek o Siemensie przeczytałem (dziękuję za link). Chcąc mieć pewność, że zbiorniki są identyczne, a co za tym idzie również łożyska są identyczne, pozwoliłem sobie najpierw rozebrać bęben, a potem je zamówić.
    Skoro szukam pomocy, to korzystam z wszelkich możliwych podpowiedzi.
    Ty w swoim dzisiejszym poście dałeś link do konkretnego elementu i tym się zasugerowałem, udzielając wcześniejszej odpowiedzi.
    Łożyska zostały wysłane mam nadzieję, że w w weekend będzie po temacie, a może uda się jeszcze wcześniej jak znajdę chwilę na skręcenie.
    Kenworth 18 - jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #11 21389105
    nowickirr
    Poziom 2  
    A więc tak, naprawa zakończona sukcesem, łożyska i uszczelniacz wymienione. Przy okazji wymieniłem grzałkę, ale tu bardziej (koszt 45 zł, więc nie dużo).
    Grzałka, którą kupiłem, była identyczna pod względem parametrów, rozmiaru i wtyków (aczkolwiek nie było wymienionego mojego modelu na liście pralek, do których ma ona pasować), z tym że ustawiając temperaturę prania na 30 stopni, bęben był bardzo ciepły, wg mnie mogło to być bliżej 60. Przełożyłem czujnik temperatury ze starej grzałki i teraz jest ok. Trochę to dziwne dla mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat wymiany łożysk i uszczelniacza w pralce Bosch WLM24441PL/04. W trakcie dyskusji podano różne numery łożysk, w tym 6204ZZ, 6204 2RS, 6305 ZZ oraz 6205 ZZ, jednak nie udało się jednoznacznie ustalić, które z nich są odpowiednie dla tego modelu. Użytkownik rozebrał pralkę, co pozwoliło mu na potwierdzenie, że pasujące łożyska to 6205Z i 6206Z, a uszczelniacz ma wymiary 37,4 x 62 x 10/12. Wymiana łożysk i uszczelniacza zakończyła się sukcesem, a użytkownik wymienił również grzałkę, która okazała się nieco inna niż oczekiwano, co wymagało dostosowania czujnika temperatury.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA