logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Q7 3.0 TDI - trudności z uruchomieniem silnika, co sprawdzić?

rafalkulik960 07 Sty 2025 11:58 714 7
REKLAMA
  • #1 21381470
    rafalkulik960
    Poziom 3  
    Audi Q7 3.0 TDI, problem z odpaleniem. Usterka sporadyczna, auto odpala normalnie, ale czasem psikus i nie odpala, rozrusznik nie kręci, błąd czujnika hamulca, błąd zablokowania rozrusznika, ale jak ruszam stacyjką, to kręci, lecz nie pali. Do tej pory, posiłkując się plakiem, odpalał, ale już drugi raz zgasł w czasie jazdy i plak nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #2 21381503
    tstachowiak221
    Poziom 2  
    Masa silnika, kumpel miał zaśniedziałą, wymieniliśmy na nową, problem znikł.
  • REKLAMA
  • #3 21381559
    rafalkulik960
    Poziom 3  
    Sądzisz? Bo teraz auto mi zdechło i zaraz jadę je uruchomić. Kupiłem nowy filtr paliwa, bo może coś pomoże.

Dodano po 1 [minucie]:

Ale sprawdzę tę masę. A w którym miejscu ma, bo stoję przed szkołą i nie wiem, czy uda mi się bez kanału to ogarnąć.
  • REKLAMA
  • #4 21383287
    tstachowiak221
    Poziom 2  
    Masa silnika z lewej strony.
  • REKLAMA
  • #5 21383659
    rafalkulik960
    Poziom 3  
    Dziś odkręciłem masę i dołożyłem do oryginalnej drugą z plecionki miedzianej. Dodatkowo wymieniłem filtr paliwa. Zobaczymy, czy będzie dobrze. Jeśli to pomogło, to kolego masz browara ode mnie.
  • #6 21389189
    rafalkulik960
    Poziom 3  
    Jednak nie pomogło. Szukam dalej.
  • #7 21450794
    tstachowiak221
    Poziom 2  
    Sprawdź czujnik położenia wału.
  • #8 21527341
    tstachowiak221
    Poziom 2  
    Kolega miał przytkany DPF, mechanik przepalił auto, poszła chmura czarnego dymu, teraz pali na strzał.

Podsumowanie tematu

✨ Audi Q7 3.0 TDI ma sporadyczny problem z uruchomieniem silnika – rozrusznik nie kręci, pojawiają się błędy czujnika hamulca i blokady rozrusznika. Po przekręceniu stacyjki rozrusznik działa, ale silnik nie odpala. Próby rozwiązania obejmowały wymianę filtra paliwa oraz poprawę masy silnika poprzez dodanie dodatkowego przewodu miedzianego do oryginalnej masy z lewej strony silnika, jednak problem nie ustąpił. Wskazano również na konieczność sprawdzenia czujnika położenia wału korbowego. Dodatkowo wspomniano o problemach z przytkanym filtrem DPF, który po przepaleniu przez mechanika pozwolił na uruchomienie auta "na strzał", co może być powiązane z problemami z odpalaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA