logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż "inteligentnego" dopuszkowego przełącznika światła - kabel neutralny?

n0timportant 07 Sty 2025 14:29 1245 5
REKLAMA
  • #1 21381690
    n0timportant
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,

Chciałbym zamówić sobie dopuszkowe włączniki świateł na Wi-Fi. Rozkręciłem sobie dzisiaj jeden z mechanicznych włączników i widzę, że do samego włącznika wchodzi i wychodzi jedynie kabel fazowy (brązowy), za to kabel neutralny (niebieski) tylko przechodzi przez puszkę i idzie dalej, pewnie do żyrandola.

Czy w takim wypadku powinienem:
    1. kupić inteligentny włącznik, który będzie działał bez neutralnego
    2. czy raczej normalny, rozciąć w puszce przewód neutralny i pociągnąć go przez inteligentny włącznik?
    3. Jak w punkcie drugim, ale z inteligentnego włącznika jeszcze dodatkowo neutrala pociągnąć przez włącznik?

Jestem początkujący, więc jeśli żadne z powyższych, a jakieś inne rozwiązanie, to napiszcie :)
    Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
    AI: Jaki model i marka inteligentnego włącznika światła planujesz zamówić? To pomoże określić, czy potrzebuje on przewodu neutralnego.
    Mam na oku BLOW mini smart Wi-Fi switch (https://allegro.pl/oferta/2x-przekaznik-przelacznik-wlacznik-swiatla-wifi-dopuszkowy-mini-smart-tuya-16564605255), ale on raczej potrzebuje neutrala.
    AI: Czy możesz opisać, jak wygląda Twoja instalacja elektryczna w domu? Czy są jakieś ograniczenia, które powinniśmy wziąć pod uwagę?
    Tak jak w poście, do włącznika światła biegnie tylko przewód fazowy, a neutralny po prostu przechodzi przez puszkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21381724
    n0timportant
    Poziom 7  
    >>21381699
    Okej, czyli kabel fazowy z prądem idzie u mnie do Lin i wychodzi do lampy przez Lout, neutralny rozcinam i idzie do N-in i wychodzi przez N-out. I jeszcze na switchu mam S1 i S2, to zakładam, że tu ma wchodzić i wychodzić kabel fazowy od kostki do mechanicznego włącznika.

Niby widzę ten schemat, ale wolę jeszcze potwierdzić, bo robię to pierwszy raz :) Dzięki za szybką odpowiedź!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21381740
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Kabel fazowy L wpinasz do (sterownika) w wejście L.

Kabel N * rozcinasz (napisałeś, że jest na przelocie w puszce) i podłączasz dwa końce do (sterownika) w wejście N.

Wyjścia chyba masz jasność (do lampy) i podłączenie mechanicznego włącznika też jasne (dodatkowym kablem z wejścia L (w sterowniku) podpinasz do mechanicznego włącznika), to podobnie jak w linii N , będą dwa kable w wejściu L ( do sterownika )

Z wyłącznika mechanicznego podpinasz dwa przewody do (sterownika) tak jak na schemacie.

Napisałeś (idzie do N-in i wychodzi przez N-out.) (nie ma wyjścia N).

Rozcinasz przewód N i podłączasz do (sterownika) wejście N dwa końce.

Najlepiej, zanim włączysz prąd na tę linię (zrób zdjęcie, jak to podłączyłeś) i wyślij na forum.
  • REKLAMA
  • #5 21382766
    n0timportant
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc - sterownik wpięty i działa - zamykam :)
  • #6 21382767
    n0timportant
    Poziom 7  
    Lin - wciskamy kabel fazowy z prądem.
    Lout - kabel fazowy do światła.
    N-in - kabel neutralny.
    N-out - kabel neutralny do światła.
    S1/S2 - kable od sterownika do włącznika (po podpięciu sprawdzić włącznik, jak podłączy się na odwrót, to światło będzie się włączać nie w tę stronę).
REKLAMA