Cześć
Pacjent Saunier Duval Semia C24 z potencjometrami do nastawy temp CO i CWU - brak wyświetlacza.
CO działa bez problemu.
CWU grzeje, ale po zakręceniu kurka wyrzuca błąd, miga czerwona dioda.
W Boże Narodzenie przestał odpalać.
Iskra była, tylko nie dopuszczał gazu.
Sprawdziłem filtr - ok.
Podejrzenie padło na blok gazowy lub płytę główną.
Kupiłem kocioł używany Semia C24 bez potencjometrów z ponoć uszkodzonym zaworem 3-drogowym.
Podmieniłem blok gazowy i wszystko działało do 06.01.25.
Zauważyłem, że CO działa bez problemu.
Natomiast CWU po zakręceniu kurka z gorącą wodą wyrzuca błąd na kotle - brak wyświetlacza, mruga dioda bez żadnej specjalnej sekwencji.
Podmieniłem płytę główną - bez efektu.
Zmieniłem silnik zaworu 3-drogowego - bez efektu.
Ruszałem trzpieniem zaworu 3-drogowego i nie chodzi, ciężko, przynajmniej tam mi się wydaje.
Zauważyłem, że jak CO pracuje i puszczę CWU, to czasem nie wyrzuci błędu po zakręceniu kurka.
Ktoś coś może doradzić?
AI: Czy możesz podać dokładny kod błędu lub wzór migania diody, który pojawia się po zakręceniu kurka z gorącą wodą?
Brak kodu - brak wyświetlacza - brak wzoru migania.
Miganie ciągłe do czasu resetu.
AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś zmiany lub konserwacje na kotle?
Wymiana bloku gazowego.
Pacjent Saunier Duval Semia C24 z potencjometrami do nastawy temp CO i CWU - brak wyświetlacza.
CO działa bez problemu.
CWU grzeje, ale po zakręceniu kurka wyrzuca błąd, miga czerwona dioda.
W Boże Narodzenie przestał odpalać.
Iskra była, tylko nie dopuszczał gazu.
Sprawdziłem filtr - ok.
Podejrzenie padło na blok gazowy lub płytę główną.
Kupiłem kocioł używany Semia C24 bez potencjometrów z ponoć uszkodzonym zaworem 3-drogowym.
Podmieniłem blok gazowy i wszystko działało do 06.01.25.
Zauważyłem, że CO działa bez problemu.
Natomiast CWU po zakręceniu kurka z gorącą wodą wyrzuca błąd na kotle - brak wyświetlacza, mruga dioda bez żadnej specjalnej sekwencji.
Podmieniłem płytę główną - bez efektu.
Zmieniłem silnik zaworu 3-drogowego - bez efektu.
Ruszałem trzpieniem zaworu 3-drogowego i nie chodzi, ciężko, przynajmniej tam mi się wydaje.
Zauważyłem, że jak CO pracuje i puszczę CWU, to czasem nie wyrzuci błędu po zakręceniu kurka.
Ktoś coś może doradzić?
AI: Czy możesz podać dokładny kod błędu lub wzór migania diody, który pojawia się po zakręceniu kurka z gorącą wodą?
Brak kodu - brak wyświetlacza - brak wzoru migania.
Miganie ciągłe do czasu resetu.
AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś zmiany lub konserwacje na kotle?
Wymiana bloku gazowego.