logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wieżę audio 5.1 do komputera przez złącze optyczne lub jakoś inaczej?

lordtomorrr 07 Sty 2025 22:56 819 14
REKLAMA
  • #1 21382526
    lordtomorrr
    Poziom 4  
    Witam, generalnie ostatnio odkopałem moją starą wieżę, która obsługuje audio 5.1, więc chciałem podpiąć ją do komputera, aby posłuchać sobie muzyki. Podpiąłem ją przez złącze optyczne, ale niestety pokazuje się tylko 2-kanałowe audio, jak i działa tylko centralny i lewy głośnik oraz subwoofer. Czy istnieje jakaś opcja, jakby to naprawić albo podłączyć to jakoś inaczej do komputera? Z góry dziękuję za pomoc.
    Zbliżenie panelu tylnego wieży audio z różnymi złączami.
    Tył wieży audio z podłączonymi kablami.
    Zrzut ekranu ustawień audio komputera z zaznaczoną opcją wyjścia Realtek Digital Output.
  • REKLAMA
  • #3 21382572
    lordtomorrr
    Poziom 4  
    >>21382564
    Jedyne co mam po włączeniu tego, i tak nie mogę wybrać dźwięku 5.1.
    Menu ustawień Realtek Digital Output z opcjami dźwięku przestrzennego.
  • REKLAMA
  • #5 21382579
    lordtomorrr
    Poziom 4  
    >>21382577
    tak, jest to komputer stacjonarny. Płyta główna to MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI, a na obrazku jedyne, co znalazłem w opisie płyty
    Opis funkcji audio płyty głównej MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI.
  • #6 21382586
    iftri
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    A czy była próba przesłania dźwięku 5.1 dts lub dolby digital?
    Te formaty obsługuje?

Dodano po 8 [minuty]:

Ten dźwięk 5.1 jest kodowany i tylko taki może przejsc przez wyjście optyczne, jeżeli nie jest to 5.1 tylko np z mp3 to będzie tylko w stereo
  • REKLAMA
  • #9 21382618
    lordtomorrr
    Poziom 4  
    >>21382603
    Niestety brak postępu. Bo albo nie mogłem wejść w zakładkę konfiguruj, jak w przypadku wejścia optycznego. Ale jak spróbowałem AUX podpiąć do monitora z wieży, to co prawda mogę wejść w zakładkę konfiguruj, ale jest tam tylko opcja stereo. Spróbowałem zainstalować jeszcze sterowniki, też to nic nie zmieniło

Zrzut ekranu z ustawień dźwięku w systemie Windows.
    Zrzut ekranu z ustawień dźwięku w systemie Windows, pokazujący listę urządzeń audio i konfigurację kanałów.
  • REKLAMA
  • #12 21383911
    lordtomorrr
    Poziom 4  
    >>21383376
    Albo ja coś robię źle, albo to jest niewykonalne. Nic nie działa, cały czas są tylko 2 kanały, nieważne co zrobiłem i ile próbuję.
    Pozostaje mi się poddać i zostać na dwóch kanałach :/
  • #13 21383988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21384058
    lordtomorrr
    Poziom 4  
    >>21383988
    znalazłem jeszcze kabel aux (biały i czerwony kończący się jackiem) i myślałem że dam go na tylni panel ale jak widzę to potrzebował bym dwóch kabli jack?
    Tylny panel komputera z różnorodnymi portami audio i podpisami, w tym SPDIF-OUT, RS-OUT, CS-OUT, MIC-IN, L-OUT, L-IN.
    więc zrezygnowany podpiąłem to do jacka na przednim panelu lecz tak jak myślałem bo w końcu to do słuchawek komputer wykrył to jako "słuchawki" i do wyboru mam tylko stereo
    Interfejs programu do zarządzania dźwiękiem w komputerze z podłączonymi słuchawkami.
    lecz pojawiła sie opcja której wcześniej nigdzie nie było czyli to co widać na obrazku nie wiem czy może to coś zmieni ale to jedyne co jeszcze wykombinowałem
  • #15 21384172
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się podłączyć wieżę audio 5.1 do komputera stacjonarnego z płytą główną MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI przez złącze optyczne, jednak uzyskuje jedynie dźwięk stereo, co skutkuje działaniem tylko centralnego, lewego głośnika oraz subwoofera. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie ustawień dźwięku przestrzennego, instalacja odpowiednich sterowników, a także użycie programowego enkodera AC-3 do konwersji dźwięku do formatu 5.1. Użytkownik napotyka trudności w konfiguracji, a także problemy z przesyłaniem dźwięku 5.1 przez wyjście optyczne, które wymaga kodowania dźwięku. Wskazówki obejmują również użycie wyjścia S/PDIF oraz konwertera TOSlink do coax.
REKLAMA