logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecane sieciowe drukarki atramentowe z duplexem i zamiennikami

WIT-AWKA 08 Sty 2025 11:27 534 22
REKLAMA
  • #1 21382963
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Jaką drukarkę atramentową lub urządzenie wielofunkcyjne możecie polecić?
    Wymagania to aby było to urządzenie sieciowe, wydruk dwustronny i możliwość stosowania zamienników. Dotychczas używałem Brother MFC-J470DW i byłem zadowolony. Niestety teraz potrzebuję coś do sieciowego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21383002
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    >>21382987 Rozumiem, że na zamiennikach będzie po gwarancji. Zamienniki rozważam po ustaniu gwarancji.
    W sieci będą tylko 3 osoby i raczej nie będzie to główna drukarka a bardziej awaryjna kiedy coś się znowu złego wydarzy z naszą drukarka laserową.
  • #4 21383477
    TASKalfa
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Szukaj czegoś na dolewki. Chyba, że chcesz nadal używać tego Brother MFC-J470DW - to urządzenie może działać w sieci.
  • #6 21384587
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    >>21383477 Czy chodzi o te drukarki do których tusz wlewamy samodzielnie?
    Czy to jest lepsze rozwiązanie od dotychczasowych kartridży?
  • #7 21386840
    TASKalfa
    Poziom 16  
    Nie wiem co masz na myśli pisząc samodzielnie. Zakładam, że wkładów z tuszami też nikt za Ciebie nie instaluje. Różnica polega na tym, że zamiast wkładu, podpinasz na chwilę buteleczkę i gotowe. Zaletą takiego rozwiązania jest koszt druku na oryginalnych materiałach. Koszty dolewek EOMowych są śmiesznie niskie, przez co zachowujesz gwarancję przez cały okres użytkowania. Mam na biurku EPSON EcoTank L5190. Tusz do tego (Epson 103) kosztuje 40PLN za kolor (a komplet jest w pakiecie za 120) na 4500 wydruków. Oryginalny.
  • REKLAMA
  • #8 21386866
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    TASKalfa napisał:
    Koszty dolewek EOMowych są śmiesznie niskie, przez co zachowujesz gwarancję przez cały okres użytkowania. Mam na biurku EPSON EcoTank L5190. Tusz do tego (Epson 103) kosztuje 40PLN za kolor (a komplet jest w pakiecie za 120) na 4500 wydruków. Oryginalny.

Poczekajmy czy będziesz tak samo chwalił tego epsona, jak zaczną Ci się zapowietrzać dumpery ;) ale co kto woli.
    Swoją drogą nie rozumiem, dlaczego szydzisz z kolegi o to czy nalewa sam czy ktoś robi to za niego? Co za różnica. Pytanie było jasno sformułowane.

WIT-AWKA napisał:
    Czy to jest lepsze rozwiązanie od dotychczasowych kartridży?

Odpowiadając: Dolewki mają zwykle przynajmniej 5x większą pojemność niż standardowe rozwiązania z "kartridżem". Nie mają one też zazwyczaj czujników/chipów co obniża koszty ekspoatacji. Natomiast sogeruję przed zakupem doczytać nt każdego w preferowanych modeli. Ja osobiści polecam dolewki z Brothera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21387083
    TASKalfa
    Poziom 16  
    Od 2021 drukarka działa bez zarzutu. Drukuje codziennie. Nic się nie zapowietrza.
    Nic dziwnego, że wolisz Brothera - w końcu to w Twoim interesie jest go reklamować, bo skupujesz popsuty, a następnie naprawiasz ten szrot i sprzedajesz dalej ;)
  • #10 21387119
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    EPSON L386 (dolewki) wydrukowała już kilkanaście (a może i więcej) tysięcy i żadne zapowietrzenie nie wystąpiło - owszem - trzeba pilnować dolewek. Trzykrotnie resetowałem już "pampersa". Działa dalej. Jak coś - następną też kupię "na dolewki". Ta nie ma duplex_u.
  • #11 21387120
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    WIT-AWKA napisał:
    przed zakupem doczytać nt każdego w preferowanych modeli. Ja osobiście polecam dolewki z Brothera.
    Doczytać o modelach drukarek czy o markach dolewek? Czy polecasz dolewki Brothera nawet do marek innych drukarek czy tylko do Brothera?
    Czy polecasz ten rodzaj drukarek na dolewki?

Dodano po 3 [minuty]:

>>21386840 To ciekawe bo myślałem, że buteleczki z tuszem gdzieś tam sterczą w pobliżu drukarki jak kroplówka przy pacjencie :)

Dodano po 9 [minuty]:

>>21387119 Co to znaczy aby pilnować dolewek?
    Rozumiem, że ten typ drukarek co jakiś czas pobiera sobie potrzebną ilość tuszu do przeczyszczenia układu podobnie jak robią to standardowe drukarki na kartridże wymagające ciągłego podłączenia do prądu.
    Czy stosujesz oryginalne dolewki Epsona czy zamienniki?
  • #13 21388081
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    mgim napisał:
    Tylko oryginały, chyba nie ma zamienników, bo komplet 4 butelki kosztują coś ok. 110 zł. Jest takie "okienko" w którym widać poziom tuszu - i jak zbliża się do minimum - musisz dolać.

Są zamienniki, mam nawet dostęp do sprawdzonych butelek.

TASKalfa napisał:

Nic dziwnego, że wolisz Brothera

Zdecydowanie, mimo że są niekiedy problematyczne i mają swoje wady, ale kasowanie pieluchy za pomocą płatnego kodu WIC albo kupowanie pieluchy za furmankę pieniędzy to spory minus. Podobnie z dumperami i ich zapowietrzaniem - częsta i gęsta usterka. Epsonów nie lubię, bo gdy klikniesz kopię x10, to zamiast raz zeskanować i 10x wypluć kartkę, to ten ciągnie skaner za każdym razem...Niestety ale Epson jak dla mnie to budżetowe urządzenie, które konstrukcyjnie wypada słabo, stąd sympatia do Brothera.

TASKalfa napisał:
    w końcu to w Twoim interesie jest go reklamować, bo skupujesz popsuty, a następnie naprawiasz ten szrot i sprzedajesz dalej ;)

Piszesz to z zazdrości czy z podziwu, bo sam nie potrafisz zrobić nic konstuktywnego? Jest to proste pytanie, na które mam nadzieję, że dasz odpowiedź. Nie znamy się, nie wiesz czym się zajmuję, a mimo wszystko robisz "jakieś hejterskie podjazdy".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21388423
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    MaRciNoOs napisał:
    ......Są zamienniki, mam nawet dostęp do sprawdzonych butelek.....

Ale różnica cenowa nie jest taka duża. W przypadku HP (szczególnie plotery) - to już gigant. Sam biorę z B-stoku od "Dr....sz" do HP i nie ma problemu.
  • #15 21388629
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 82
    Ze względu na ekonomię i wytrzymałość np brother T720
  • #16 21388689
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    krystian k napisał:
    Ze względu na ekonomię i wytrzymałość np brother T720

To są fajne modele, osobiście w domu używam T910DW i jestem mega zadowolony. Szkoda, że mamy już po promocji bo do 31 grudnia była możliwość otrzymania 5letniej gwarancji za nowy sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21411998
    d4rK_7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, podpinając się pod temat, potrzebuję wymienić 7-letniego Brothera DCP T700W. Jestem już prawie zdecydowany na zakup jego następcy DCP T720DW, jednak mam jeszcze dwie wątpliwości:
    1. Czy istnieje na rynku urządzenie podobnej klasy, które pozwala na zdefiniowanie godzin, kiedy drukarka przeprowadza automatyczne czyszczenie głowicy? W starej drukarce strasznie irytowało mnie czyszczenie startujące w środku nocy i patrząc po instrukcji do T720DW, działa to chyba tak samo jak w starszym modelu.
    2. Czy w drukarkach HP Smart Tank (konkretnie myślę nad HP Smart Tank 720 Kolor Duplex WiFi BLE) są ukryte jakieś dodatkowe koszty wynikające z późniejszej eksploatacji? Ma ona troszkę gorsze parametry, jednak wydaje mi się, że przy użytku domowym nie zrobi mi to aż tak dużej różnicy.
  • #19 21412048
    d4rK_7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    MaRciNoOs napisał:
    Dlaczego chcesz go wymienić? Może jeszcze da się reanimować? ;) Zapraszam na priv.

Stara drukarka jest sprawna. Chcę ją zabrać z domu rodzinnego, a w jej miejsce zostawić rodzicom drukarkę z duplexem.
  • #20 21412053
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    k45i89o98j66 napisał:
    Drukarka atramentowa sieciowa z dupleksem i zamiennikami = 0 gwarancji.

Widzę, że Wy na temat gwarancji wiecie tyle co nic. W PL, a dokładnie w UE obowiązuje zakaz transakcji wiązanej, czyt. producent nie może Ciebie zmusić do zakupu jedynie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych. To co robią, jest niezgodne z prawem i każdy prawnik Ci to powie. Druga sprawa, że wiele detalistów olewa temat, bo nie będzie się szarpać dla 500 czy 1000 zł. Ale prawda jest taka, że mimo zamienników, producent musi udzielić Ci gwarancji na sprzęt i ją zrealizować. Miewałem również sytuacje na serwisie, gdzie drukarka trafiała do autoryzowanego na diagnostykę i wycenę naprawy (czasem 170 zł netto) i z tym kwitem, był mail bezpośrednio do producenta zamienników (nie sprzedawcy) i w wielu przypadkach zostały zwrócone koszty naprawy (niekiedy w przypadku maszyn A3 były to kwoty rzędu 1400-1800 zł). Znam firmy, które takie pieniądze wypłacają bez mrugnięcia okiem, ale potrzebowali podkładki, która de facto i tak nie była zgodna z prawem, ;) ale to już nie moja bolączka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21412453
    TASKalfa
    Poziom 16  
    MaRciNoOs napisał:
    mimo zamienników, producent musi udzielić Ci gwarancji na sprzęt i ją zrealizować.

Nie musi. Gwarancja to świadczenie dobrowolne. Mylisz chyba z rękojmią.
  • #22 21413186
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    TASKalfa napisał:

Nie musi. Gwarancja to świadczenie dobrowolne. Mylisz chyba z rękojmią.

Jeżeli jest udzielona gwarancja, to musi wywiązać się z niej na zasadach oznajmionych konsumentowi. Rękojmia nie dotyczy przedsiębiorców, więc to jest zupełnie inna kwestia, która nie działa w określonych przypadkach, natomiast detalistom daje niestety z punktu widzenia sprzedawcy szerokie pole do manewru klientom.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21413493
    TASKalfa
    Poziom 16  
    Gwarancja jest dobrowolna i udzielana na zasadach świadczącego. Rękojmia to co innego. I także przedsiębiorcy mają do niej prawo, chyba że postanowiono w umowie inaczej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru sieciowej drukarki atramentowej z funkcją duplex oraz możliwością stosowania zamienników. Wspomniano o Brother MFC-J470DW jako zadowalającym modelu, ale poszukiwano nowszych opcji. Zwrócono uwagę na drukarki z systemem dolewek, takie jak EPSON EcoTank L5190 i L386, które oferują niższe koszty eksploatacji. Użytkownicy podkreślają, że zamienniki tuszy mogą wpływać na gwarancję, ale są bardziej ekonomiczne. Pojawiły się również pytania dotyczące modeli HP Smart Tank oraz ich kosztów eksploatacji. W dyskusji poruszono również kwestie związane z czyszczeniem głowicy i różnicami między systemami kartridżowymi a dolewkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA