logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opór i piszczenie hamulców w Astrze H - zacisk, tarcza czy klocki?

Luki25556 08 Sty 2025 20:40 144 2
REKLAMA
  • #1 21383934
    Luki25556
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z hamulcami w Astrze H. Wczoraj samochód stał cały dzień na ręcznym, wieczorem po ruszeniu czuć było, że go trzyma, ale po kilku metrach puściło. Dziś rano słyszałem dosyć głośny pisk, to samo wieczorem, jak jechałem. Jak podniosłem go i zacząłem kręcić, to tak:
    1) prawe koło kręci się bez oporu, ale słychać głośny pisk/szuranie, jakby coś wpadło między klocek a tarczę
    2) lewe normalnie, z tym że po zaciągnięciu i puszczeniu ręcznego czuć opór
    Jedno, co stawiam, że są do wymiany linki. Tylko pytanie, co z tym piszczeniem w prawym? Mógł stanąć zacisk i to od tego? Czy to tarcza albo klocki?
  • REKLAMA
  • #2 21383948
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3655
    Ktoś ma wywróżyć?
    Luki25556 napisał:
    Jedno, co stawiam
    To nie ma co stawiać, tylko zdjąć koła i zajrzeć.
  • #3 21383956
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Jeżeli piszesz że linki do wymiany. To je podmień.
    Ale jak zrzucisz linki z jarzma zacisku to zobacz czy mechanizm lekko chodzi.
    Tam często psuje się sam mechanizm ręcznego. Po prostu się zaciera. Często naprawa tego to tylko na krótki czas. A części swoje kosztują.
    W tym wypadku warto rozważyć koszt części i czas pracy oraz efekt - długo to podziała. Albo zastanowić się nad kupnem nowych zacisków ze średniej półki cenowej.
    Dodam że efekt będzie mile widziany twoimi oczami.
    Pozdrawiam.
REKLAMA