logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik zewnętrzny temperatury i regulator pokojowy - zasada współdziałania z kotłem

piotrazsz 09 Sty 2025 14:52 852 7
REKLAMA
  • #1 21384982
    piotrazsz
    Poziom 8  
    Witam
    posiadam kocioł Immergas Vitrix 24 Tera Plus, do tego mam podpięty regulator pokojowy Tybox 137. Wszystko działa w porządku. Myślę o podłączeniu do kotła czujnika temperatury zewnętrznej. I tu mam pytanie o zasadę działania. Rozumiem , że czujnik temp. zewnętrznej steruje temperaturą wody zasilającej w kotle. Zastanawia mnie jedna rzecz, bo na chwilę obecną regulator pokojowy steruje pracą kotła, jak uzyskam zadaną temperaturę w pomieszczeniu - regulator odcina kocioł, jak pomieszczenie się wychłodzi (wg histerezy) to kocioł się załącza. I tu moje pytanie, bo w momencie gdy regulator wstrzyma pracę kotła to woda w kotle się wychładza i za np. 1h załącza się znów podgrzewając wychłodzoną wodę. Czy pogodynka działa na takiej zasadzie, że mimo iż regulator pogodowy wstrzyma pracę kotła, to pogodynka cały czas będzie "trzymać" temperaturę wody w kotle (oczywiście wedle krzywej grzewczej) nie podające ciepła na grzejniki? Czy zwiększy mi to oszczędności w zużyciu gazu? Bo na chwilę obecną na noc obniżam regulatorem pokojowym temperaturę i kocioł całą noc odpoczywa i rano znów się załącza, przez to musi dłużej podgrzewać wychłodzoną wodę?

Jeśli tak to rozumiem, że mogę kupić taką sondę KTY81-110 Czujnik; temperatury; TTO3-KTY81-110-63D-4000-20-X i podpiąć je pod styki 38 i 39 w kotle i krzywą grzewczą ustawić na kotle? ( nie chcę za bardzo inwestować w CAR)

Dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 21385034
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Sterownik kotła po zamontowaniu zewnętrznego czujnika temperatury będzie zmieniał krzywą grzewczą.
    Np. jak tem. na zewnątrz spadnie to podniesie się tem. zadana kotła.
    Załóżmy, że teraz masz ustawioną T zadaną na 60 stopni bez czujnika.
    Przy czujniku sterownik sam będzie regulował tą temperaturę w zależności od temperatury zewnętrznej i pokojowej.
    Np. przy -20 podniesie Ci do 70 stopni.
    Szczegóły będą określone w instrukcji sterownika kotła.
  • REKLAMA
  • #3 21385040
    piotrazsz
    Poziom 8  
    >>21385034
    tak to rozumiem, głównie to chodzi mi o to czy dzięki czujnikowi zew. kocioł będzie trzymał temperaturę cały czas (oczywiście uwzględniając temp. zewnętrzną) mimo tego, że sterownik pokojowy odetnie kocioł z powodu nagrzania pomieszczenia.
  • REKLAMA
  • #5 21385053
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    Kwestia ustawień kotła.
    Można go ustawić tak, aby cały czas utrzymywał stała temp. zładu - wtedy masz sterowanie czysto pogodowe, takie jak np. w blokach. Oznacza to większy komfort, bo grzejniki są ciepłe cały czas. Jednak jeśli źle ustawisz KG, to musisz założyć głowice na grzejniki, żeby nie przegrzewać pomieszczeń.
  • REKLAMA
  • #6 21385582
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Ilość wody w kotle to ułamek objętości całej instalacji (2-3 litry), więc nawet gdyby miała 90 stopni to nijak to wpływa na szybkość rozgrzewania instalacji. Jeżeli chciałbyś utrzymywać całą instalację "w temperaturze" poza grzejnikami to wymagało by to specjalnie skonstruowanej instalacji. Nie ma to żadnego sensu ani z punktu widzenia ekonomii ani komfortu.
  • #7 21385677
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    @piotrazsz optymalną strategią jest utrzymywanie stałej T(temperatury) w pomieszczeniach z histerezą 1ºC.
    Jak sam zauważyłeś kocioł grzewczy pracuje znacznie dłużej gdy musi rozgrzać instalację i doprowadzić do wyrównania T.
    Ściany budynku działają jak akumulator ciepła, jeśli się wychłodzą przez noc to potem T musi się wyrównać, ogrzewasz nie tylko powietrze w całej kubaturze budynku ale pośrednio też ściany, które jak "ostygły" to pobiorą ciepło poprzez ogrzewane powietrze.

Jeśli istnieje w nocy potrzeba obniżenia T, bo np. jest za gorąco do spania to obniżenie powinno być minimalne, dostosowane do potrzeb mieszkańców.

Z doświadczenia podpowiadam, że obniżanie T na noc lub w ciągu dnia bo nikogo nie ma w budynku powoduje większe zużycie energii niż utrzymywanie stałej T.

Utrzymywanie instalacji w stałym obiegu też powoduje większe straty niż utrzymywanie stałej T w pomieszczeniach, zwłaszcza jeśli T na zewnątrz są zmienne w krótkich interwałach czasowych tak jak mamy obecnie. Dziś +5ºC, w nocy -1ºC, jutro +3ºC w nocy -5ºC itd.

Ale możesz sprawdzić na własnym budynku, choć będzie trudno porównać bo jak wspomniałem T zmieniają się w ciągu dnia i dzień do dnia nie będzie równy w zużyciu energii w stosunku do zapotrzebowania.
  • #8 21390385
    piotrazsz
    Poziom 8  
    >>21385677
    Zapewne masz rację, póki co zauważyłem, że obniżenie temperatury w nocy minimalnie (np. o 0,5-1 °C) zużywa mi troszeczkę więcej gazu niż jak obniżę bardziej i rano kocioł musi dogrzać.

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik zewnętrzny temperatury, podłączony do kotła Immergas Vitrix 24 Tera Plus, zmienia krzywą grzewczą, co pozwala na automatyczne dostosowanie temperatury wody w kotle w zależności od warunków zewnętrznych. Regulator pokojowy Tybox 137 kontroluje pracę kotła, odcinając go, gdy osiągnięta zostaje zadana temperatura w pomieszczeniu. Użytkownicy zastanawiają się, czy czujnik zewnętrzny pozwoli na utrzymanie stałej temperatury wody w kotle, mimo że regulator pokojowy wstrzymuje jego pracę. Odpowiedzi wskazują, że czujnik nie będzie utrzymywał temperatury, co może prowadzić do większych strat ciepła. Utrzymywanie stałej temperatury w pomieszczeniach z histerezą 1°C jest zalecane, aby zminimalizować zużycie energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA