logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] IMMERGAS VICTRIX Tera 24 - Ustawienie pracy pieca, histereza, wyświetlacz, sterowanie pompami obieg

Magikmajster 05 Paź 2024 14:02 9393 4
  • #1 21251340
    Magikmajster
    Poziom 7  
    Dzień dobry Wszystkim,

Szukam pomocy w kwestii prawidłowego ustawienia temperatury pracy dla pieca IMMERGAS VICTRIX Tera 24
    piec zamontowany dwa lata temu i jestem po jednym pełnym sezonie grzewczym. Niestety w zeszłym roku miałem sporo innych spraw więc nie miałem czasu go dobrze ustawiać ale tamten sezon dał mi spostrzeżenia co bym chciał poprawić w nastawach na zbliżający się sezon zimowy.

Dom 180m2 pow użytkowej, dobrze docieplony, szczelny termos, rekuperacja, ogrzewanie podłogowe parter i poddasze, 2 osobne obiegi P/P, sprzęgło hydr
    Temperatura komfortu dla mojej rodziny to 21-22 st.C.

Za racji iż bydynek jest dość dobrze izolowany oraz posiadam rekuperację zauważyłem pewną zależność w pracy kotła i grzania podłogówki która przekłada się na niewielki ale mimo wszystko dyskomfort, Mianowice pomimo ustawienia na piecu temp zasilania 34 st.C piec pracuje przez pewien czas nagrzweając podłogę do 25-26st.C oraz powietrze do zadanej temp na regulatorze i wyłacza się, natępnie rekuperacja utrzymuje dość długo temp powietrza w budynku powyżej zadanej na regulatorze (regulator nie załącza pieca), co niestety powoduje przerwę w grzaniu podłogi i a jej temperatura spada do poziomu powodującego nieprzyjmne odczcie na stopie bez obuwia.

Próbowałem zmniejszać temeperaturę na piecu do 30 st.C (żeby podłoga była chłodniejsza i dłużej musiała grzać powietrze), ale to z kolei prowadziło do tego że temperatura powrotu wody na piec kiedy tylko wzrastała powyżej 21st.c (a to się dzieje szybko bo kiedy powietrze ma w domu 21 to siłą rzeczy podłoga też ma 20-21st.C) to piec się wyłącza (przypuszczam że histereza jest ustawiona na 10st.C).
    Generalnie chodzi mi o to żeby podłoga była jak najdłużej przyjemnie ciepła (23,5-24st.C) bez zwiększania temp powietrza w budynku (chciałbym utrzymywać 21-22st.C), a to mogę osiągną tylko ustawiając minimalną temperaturę grzania na piecu i maksymalnie zmniejszając histerezę.

I tutaj pojawiają się moje pytania i gorąca prośba o pomoc osób które mogą być obeznane w temacie tych pieców i ogrzewnictwa:
    1. Czy może ktoś podpowiedzić gdzie w menu tego pieca można dokonać zmiany histerezy (w książce serwisiwej nie znalazłem albo nie potrafię znaleźć prawidłowego oznaczenia)?
    2. Czy zmiana histerezy np na 5 st.C lub mniej może wpłynąć negatywnie na żywotność pieca?
    3. Czy ciągła (dłuższa) praca pieca w cyklu np 2-3h i wyłacz na 1h będzie powodowała jego większe zużycie niż cykl zał na 0,5h wyłącz na 2h?
    4. Czy dłuższa praca pieca kondensacyjnego na niższym parametrze (przy minimalnej modulacji) będzie powodowała większe zużycie gazu niż np krótsze cykle z temp 34 st.C?

Dodtakowo jeśli ktoś zna ten piec dobrze to mam pytanie o wyświtlacz.
    Na samym początku jak monter zamontował piec to na wyświetlaczu w trybie pracy CWU/CO wyświetlała się temp powrotu wody CO (albo na przemian z temperaturą grzania, już nie pamiętam dokładnie). Natomiast od jakiegoś czasu wyświetla się wyłącznie temperatura grzania CO (może coś nacisnłąm przez przypadek i mimo usilnych prób nie potrafię przywrócić poprzedniego ustawienia). Musiałem wręcz zamontować dodatkowy termometr na powrocie żeby znać odczyty temp i mieć mniej więcej orientację o histerezie. Natomiast wolałbym mieć ten paramert bezpośrednio z pieca.

Panel sterowania pieca Immergas Victrix Tera 24 z wyświetlaczem temperatury 32 stopni Celsjusza.

I jeszcze jedno pytanie,
    Z racji że instalator mojej kotłowni to raczej był hydraulik od skręcania rurek niż osoba ze znajomością pieców, zrobił mi sprzęgło i dwa obiegi ale już nie potrafił (a może się nie dało) podłączyć pompek obiegowych za sprzęgłem do sterownika pieca. Powoduje to konieczność stosowania osobnego sterownika z termoparą do załaczania pompek dla dużego obiegu. Niestety ten sterownik ma swoją bezwładność i powoduje problemy takie że zanim osiągnie zadaną temp na włączenie pompek 23st.C (pomiar temp na sprzęgle) to piec zdąrzy już przerzucić wodę przez sprzęgło spowrotem (krótki obieg) i wyłacza się ponieważ temp wody na powrocie jest zbyt duża. Próbowałem już przesunąć termoparę tego sterownika zaraz na króćce wyjściowe z pieca, ale to z kolei powoduje inny problem, mianowicie że jak się piec wyłaczy to temp wody w krócach pozostaje jeszcze długo na tyle ciepła (temp sterownika 23st.C) i pompki obiegowe młucą nawet i godzinę po wyłączeniu pieca. Podniesienie temp na sterowniku natomiast znowu prowadzi do problemu bezwładności i przerzucenia wody na krótki obiegu i wyłaczenie pieca.
    Czy jest zatem możliwość podpięcia pompek bezpośrednio pod zasilanie/sterownik z pieca tak aby ich załaczeni i wyłczenie następowało równocześnie z wewnętrzną pompką obiegową pieca?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • Pomocny post
    #2 21251909
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Na początek daj trochę informacji o regulatorach pomieszczeniowych, jakie masz zastosowane, i ile, i za co poszczególne regulatory odpowiadają.
    Czy masz CARv2, czy tylko regulatory ON-OFF.
    Na podstawie objawów, obstawiam że są ON-OFF ze stałą histerezą.

Co do wyświetlanej temperatury na kotle, to ten model nie ma możliwości wyświetlać na przemian temperatury zasilania i powrotu. Natomiast temperaturę powrotu możesz odczytać w menu informacyjnym.

Stosowanie dodatkowego termostatu do załączania pomp przy takich temperaturach pracy instalacji, to parodia. Da się to rozwiązać poprawnie, ale muszę więcej wiedzieć o tej instalacji (to o co pytałem na początku).

Opisz też dokładnie, ile jest obiegów grzewczych, i jakie, oraz czy podłogówka jest z zaworem mieszającym, czy bez.
  • #3 21252027
    Magikmajster
    Poziom 7  
    >>21251909
    Cześć, dzięki za szybki odzew,
    to po kolei:
    1. Regulator mam najprostszy Tybox (chyba 137)
    2. Nie mam regulatorów w pomieszczeniach (mam całe okablowanie gotowe, ale póki co testuję, czy na samych rotametrach jestem w stanie wyregulować). Poprzedniej zimy nie zauważyłem, żeby w którymś pomieszczeniu podłoga była znacznie chłodniejsza, natomiast temperatura powietrza w pomieszczeniach jest wszędzie zbliżona, to pewnie również niewielka zasługa rekuperacji.
    3. Kiedyś na bank temp powrotu była na wyświetlaczu, może nie na zmianę z temp pieca, ale była, może pod jednym przyciskiem, ale pamiętam, że to była jakaś prosta sprawa, teraz za żadne skarby nie mogę się jej doszukać.
    4. Sterownik pomp udało mi się jakoś wyregulować, ale czasem zdarza się, że kocioł ze 3 razy załączy się i wyłączy, zanim ruszy z ciągłym grzaniem, natomiast jak pompki odpalałyby się wraz z piecem, to problem by znikł, bo zabierałyby ze sprzęgła od razu to, co piec dostarczy krótkim obiegiem.
    5. Jest obieg krótki z pieca na sprzęgło i potem dwa osobne obiegi, jeden na parter i drugi na poddasze, wszędzie podłogówka, nie ma nigdzie grzejników, więc nie ma nigdzie zaworu mieszającego.

Dzisiaj żona marudziła, że jej zimno w nogi i trochę zagrzałem podłogę, na piecu ustawiłem 32 st.C. podłoga zagrzała się do 24 st.C, na powrocie na piec również było 24-25 st.C. O dziwo piec chodził cały czas na bardzo niskiej modulacji (ledwo go było słychać, musiałem ucho przykładać do obudowy), ale Tybox wyniosłem do kotłowni, więc cały czas widział, że w pomieszczeniu jest 19 i dlatego piec grzał non stop.
    Generalnie wydaje mi się, że cały ten problem kryje się w histerezie, chociaż dzisiaj wyglądało, jakby się samoczynnie zmniejszyła (7-8 stopni, gdzie wcześniej odcinało piec, gdy różnica była mniejsza niż 10 st).
    Jeśli ją dałoby się zmienić histerezę, to temat powinien się rozwiązać, nie mniej mam obawy, jak bardzo można ją zmniejszać i na jak niskich parametrach piec może chodzić, żeby go nie zajechać za szybko. Generalnie z tego, co się orientowałem, to im niższa temp, to sprawność lepsza, bo więcej kondensatu się wydziela, no ale zakładam, że zawsze jest jakaś granica i dobrze wiedzieć, zanim się coś namiesza samemu.
  • Pomocny post
    #4 21252749
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    1. Czyli ON-OFF. Ma włączone PID, czy nie?
    2. Zwykle daje się to ładnie zrównoważyć rotametrami.
    3. Jak już posłałem, jest do odczytania w menu informacyjnym kotła. Być może kocioł był pozostawiony w menu informacyjnym, i stale wyświetlał temperaturę powrotu (nigdy nie testowałem, czy kocioł po czasie sam wychodzi z tego menu, czy tak pozostaje do odwołania).
    4. Skoro jest regulator ON-OFF, to regulatorem załączasz pompy obiegowe C.O., i równolegle z pompami cewka przekaźnika, natomiast styki NO przekaźnika przyłączasz do kotła w miejsce regulatora, i masz rozwiązane automatyczne załączanie pomp i kotła.
    5. W takiej instalacji bez zaworu mieszającego jest poprawnie. Natomiast warto zastosować termostat bezpieczeństwa, który by wyłączył pompy, jeśli temperatura zasilenia byłaby zbyt wysoka w sytuacjach awaryjnych.
    Ponadto skoro instalacja jest podzielona na dwa obiegi na dwóch pompach (góra i dół), to być może warto zastosować dwa regulatory na górę i na dół.

Magikmajster napisał:
    Generalnie wydaje mi się, że cały ten problem kryje się w histerezie, chociaż dzisiaj wyglądało, jakby się samoczynnie zmniejszyła (7-8 stopni, gdzie wcześniej odcinało piec, gdy różnica była mniejsza niż 10 st). Jeśli ją dałoby się zmienić histerezę, to temat powinien się rozwiązać
    Raczej w zbyt późnym załączaniem pomp przez termostat. Kocioł nie ma możliwości zmiany nastawy histerezy, ponadto nie ma w nim typowej stałej histerezy na ogrzewanie C.O. Jeśli jest żądanie pracy kotła z regulatora, to kocioł załącza palnik jeśli temperatura kotła jest poniżej zadanej, następnie tak moduluje palnikiem, aby utrzymać zadaną temperaturę, chyba że wyłączy regulator, lub temperatura kotła przekroczy zadaną o 5°C. Jeśli nastąpi wyłączenie palnika z powodu temperatury, to ponowne załączenie nastąpi dopiero jak temperatura spadnie poniżej zadanej, oraz upłynie określony czas od wyłączenia palnika ustawiony w menu serwisowym (fabrycznie 3 minuty).
    Ponadto kocioł w chwili odpalania palnika, startuje z mocą startową, a dopiero po upływie kilkunastu sekund może zejść do mocy minimalnej. Przy braku dostatecznego odbioru ciepła przez instalację, kocioł może wygasić palnik zanim zejdzie z mocy startowej z powodu przekroczenia temperatury zadanej o 5°C. Dlatego też istnieje możliwość aktywowania funkcji w menu serwisowym kotła, która zezwala na przewyższenie temperatury zadanej o wartość nastawioną też w menu serwisowym kotła na czas 60 sekund od chwili odpalenia palnika. Zwykle rozwiązuje to problem, jeśli kocioł wygasza palnik jeszcze w czasie pracy z mocą startową z powodu przekroczenia temperatury zadanej o 5°C.

Magikmajster napisał:
    i na jak niskich parametrach piec może chodzić, żeby go nie zajechać za szybko. Generalnie z tego, co się orientowałem, to im niższa temp, to sprawność lepsza, bo więcej kondensatu się wydziela, no ale zakładam, że zawsze jest jakaś granica i dobrze wiedzieć, zanim się coś namiesza samemu.
    Generalnie to nie ma znacznego wpływu na żywotność kotłów kondensacyjnych, natomiast znacząco poprawia sprawność. Jednakże TERA ma wadliwe wymienniki (TERAv2), ma już to poprawione, i gdy kocioł ładnie kondensuje, szybko dochodzi do perforacji aluminiowo-krzemowego płaszcza wymiennika. Tyle że w tym przypadku kondensacja będzie i tak intensywna, więc wiele to nie zmieni.
  • #5 21645091
    Magikmajster
    Poziom 7  
    Zastosowałem rady od użytkownika Rysio4001
REKLAMA