logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić powtarzalność wyników wagi łazienkowej SALTER 9051?

WIT-AWKA 09 Sty 2025 14:55 759 7
  • #1 21384986
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Mam problem z powtarzalnością wyników pomiarów wagi łazienkowej SALTER 9051.
    Ważę się np. 3 razy w ciągu 3 minut i zdarza się , że otrzymuję jeden z wyników o 1,5 kg inny niż 2 pozostałe. Różnica w odchyłkach pomiarów jest różna i zdarza się, że wszystkie 3 pomiary są identyczne lub każdy inny.
    Oczywiście każdy pomiar robię bez jakiegokolwiek przesunięcia wagi i staram się zachować taką samą postawę podczas ważenia.
    Czy waga jest uszkodzona czy słabej jakości bo praktycznie od początku takie rzeczy jej się zdarzają?
  • #2 21385332
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 455
    To akurat dla tego przyrządu pomiarowego może być norma. Np. przy 100 kg 1-2 kg różnicy to może być ta norma. Do tego dochodzi balans kiwającego się, wyprostowanego ciała. Można robić pomiary np 10 przy czym odrzucać najmniejszą i największą wartość i liczyć średnią z pozostałych.
    1-2% błędu przy 100 kg masy ciała dorosłego człowieka to tzw pikuś, Dlatego do sprawdzenia wagi noworodka używa się innych wag, a do ważenia diamentów/złota innej. Tak czy inaczej sprawdź ten sprzęt w instrukcji pod kątem projektowanej jego dokładności.
  • Pomocny post
    #3 21385359
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    A postaw 4 butelki z wodą i zobacz jakie pomiary będą,
  • #4 21385365
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    vieleicht napisał:
    To akurat dla tego przyrządu pomiarowego może być norma. Np. przy 100 kg 1-2 kg różnicy to może być ta norma. Do tego dochodzi balans kiwającego się,
    A gdzie tam, piszącemu temat przyznaję rację.
    Bo faktycznie.
    Moja, inny model pokazuje właśnie tak samo.
    Za każdym razem inaczej.
    Ale ja tym się nie przejmuję, bo zawsze wybieram i zatwierdzam tan wynik pomiaru który mnie to najbardziej satysfakcjonuje :D
    Wiadomo o co chodzi.

Ale.
    Ale u mnie w pracy jest waga przemysłowa.
    Taka wiecie do warzenia palet, i nie tylko.
    A tam co widzę?
    Widzę że każdym razem gdy staję na niej to pokazuje zawsze to samo.

Co tu dużo gadać niedaleko mnie jest waga na składzie budowlanym, gdzie sprzedają między innymi opał.
    Wiadomo.
    Ważone są tam tony, dziesiątki ton.
    I ona też pokazuje dokładniej od tej mojej łazienkowej.

Ta ostatnia może nie dokładniej, ale bardziej powtarzalnie.
  • #5 21385382
    elukam
    Poziom 18  
    Ocena: 172
    Waga łazienkowa to tylko gadżet. Najlepsze są te z miarką analogową, bo przynajmniej widać zmiany wskazań przy zmianie pozycji i można sobie w głowie uśrednić pomiar. I baterie nie potrzebne.
  • #6 21388058
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Zrobiłem test wagowy na rogach i w środku wagi. Garnek z 4 butelkami wody ważony kolejno w 4 narożnikach dał identyczny wynik. W każdym położeniu garnka było 7,1 kg.
    Czy to znaczy, że z wagą jest wszystko w porządku?
  • #7 21388076
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    Test mówi wszystko. Jeżeli masa jest stabilna to i wskazanie stabilne (takie samo). Żywy organizm nie stoi na wadze stabilnie więc wskazanie "pływa" bądź za każdym ważeniem inne.
  • #8 21388103
    WIT-AWKA
    Poziom 10  
    Po wykonaniu testu pomiarowego okazało się, że waga jest sprawna. Dziękuję wszystkim za informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z powtarzalnością wyników pomiarów wagi łazienkowej SALTER 9051, zauważając różnice do 1,5 kg przy kolejnych ważeniach. Odpowiedzi sugerowały, że różnice mogą być normą dla tego typu wag, a także wskazywały na wpływ na wyniki zmiany pozycji ciała. Użytkownik przeprowadził test z użyciem butelek z wodą, który wykazał stabilność pomiarów, co sugeruje, że waga działa prawidłowo. Wnioski wskazują, że waga łazienkowa może nie być tak precyzyjna jak wagi przemysłowe, ale jej wyniki mogą być akceptowalne w kontekście domowego użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA