logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka PDH-585 nie startuje po pobraniu wody, programator nie działa, świeci kontrolka wirowania

ppatys 15 Kwi 2003 09:59 3878 6
REKLAMA
  • #1 187962
    ppatys
    Poziom 2  
    Mam zasadniczy problem. Pralka po napełnieniu bębna wodą przestaje robić cokolwiek. Nie przekręca się pokrętło programatora, niesłychać także charakterystycznego tykania w czasie jego pracy. Kontrolka od wirowania świeci się bez względu na to czy przycisk jest włączony czy też nie. Jeśli ustawię programator na wirowanie silnik się włącza i wiruje. Proszę o jakąś pomoc. Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 187986
    Romulus
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Istnieje duże prawdopodobieństwo, że padł programator.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 188029
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Zanim wymienisz programator sprawdz hydrostat,wymontuj go lub w pralce jak bedzie Ci wygodniej.Sprawdzenie polega na pomiarze przejścia pomiędzy stykami
    w czasie gdy zbiornik jest pusty i gdy jest pełny.Gdy jest zbiornik pusty przejście powinno być pomiędzy stykami
    11 i 12 oraz 21 i 22.Gdy jest zbiornik pełny przejście powinno być pomiędzy stykami 11 i 13 oraz 21 i 23.Aby zasymulować zbiornik pełny musisz dmuchnąć w króciec hydrostatu (powinno być słychac charakterystyczne
    klaśnięcie to znaczy,że styki się przełącyły i wtedy sprawdzaj przejście pomiędzy stykami gdyby tego nie było to świadczy o uszkodzeniu hydrostatu).
  • #4 188049
    ppatys
    Poziom 2  
    Hmmm. Sprawdzałem styki przy pustym bębnie, ale faktycznie sprawdzę jeszcze przy pełnym. A czy można wymienić ewentualnie sam silnik programatora, czy lepiej się wto nie bawić ?
  • REKLAMA
  • #5 188081
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Wita.
    Sam silniczek możesz wymienić ale zanim to zrobisz sprawdz to co Ci napisałem.
  • #6 188196
    ppatys
    Poziom 2  
    OK. Dzieki. Sprawdze dzisiaj i jutro napisze. Fajnie ze mozna liczyc na pomoc. 8)
  • REKLAMA
  • #7 189943
    ppatys
    Poziom 2  
    Ok. Wymieniłem silnik programatora, który był tak ślicznie zatarty że aż miło. Pralka ożyła. :D . Dzięki za pomoc. Aha, hydrostat był akurat dobry. Chociaż miałem trochę wątlipwości, bo jak dmuchałem, to miał dwa "kliknięcia". Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
    Zdrowych i wesołych Świąt.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka model PDH-585 po napełnieniu wodą przestaje działać – programator nie obraca się, nie słychać jego pracy, a kontrolka wirowania świeci się stale. Po ustawieniu programu wirowania silnik działa poprawnie. Podejrzewano uszkodzenie programatora, jednak przed jego wymianą zalecano sprawdzenie hydrostatu poprzez pomiar przejścia między stykami przy pustym i pełnym zbiorniku oraz symulację pełnego zbiornika przez dmuchanie w króciec hydrostatu. Hydrostat okazał się sprawny, natomiast silnik programatora był zatarty i wymiana silnika przywróciła prawidłową pracę pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA