Mam problem z Ozobotem EVO. Ozobot nie wydaje dźwięków. Nie działają też sensory ruchu: nie podąża za ręką i od niej nie ucieka. Jak można naprawić te usterki?
Witam. To nie usterka. To tryb Classroom w aplikacji na telefonie "Ozobot Evo". Można to wyłączyć w zakładce Explore > Bot Settings > Classroom Mode - zmienić na OFF. Teraz Ozobot powinien działać normalnie. Pozdrawiam.
Hm... A ozobot był kiedyś zalany/demontowany? I czy w ogóle daje jakieś oznaki życia typu ruch silników, świecenie diod LED, widoczność Bluetooth dla innych urządzeń. Na stronie https://ozoblockly.com/editor?lang=pl&robot=evo&mode=5 można to sprawdzić. Jest to strona producenta do programowania tego robota. Po wejściu w link po prawej stronie jest ikonka ozobota, pod którą jest [Użytkownik albo User] > Connect > wyskoczy okienko z pobliskimi urządzeniami Bluetooth. Jeśli nazwa ozobota (OzoX, X może być inne) się wyświetla - trzeba go połączyć. Jeżeli to problem z całym oprogramowaniem robota, to po połączeniu może wyskoczyć prośba o aktualizację. Trzeba upewnić się jednak, że robot jest pod ładowarką na czas aktualizacji. Jeśli to nie pomoże, to nie wiem, co może powodować problem. Ale jeśli po włączeniu ozobota diody z przodu płynnie mrugają - tryb Classroom jest wyłączony. A jeśli jest wyłączony i robocik działa, a raczej nie działa jak powinien, to oznacza uszkodzenie jakichś elementów w środku. A jeśli diody mrugają bez płynnych przejść - tryb Classroom jest włączony - a ten tryb dezaktywuje czujniki, dźwięki, podążanie za ręką itp. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem. (^^)
Diody migają poprawnie. Próbowałam go aktualizować, ale otrzymałam informację, że nie został pomyślnie "wyleczony" i odesłali mnie na stronę pomocy Ozobota: support(_at_)ozobot.com. Z nimi już też pisałam, ale ich porady nie pomagają Dziękuję za poświęcony mi czas. Serdecznie pozdrawiam