logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ecovacs Deebot Ozmo 950 - przerywa ładowanie, możliwe uszkodzenie płyty głównej?

grzecho185 06 Gru 2024 18:28 1098 9
REKLAMA
  • #1 21336065
    grzecho185
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Robot sprzątający Ecovacs Deebot Ozmo 950, problem z ładowaniem. Po najechaniu na stację, bądź po ustawieniu robota na stacji, zaczyna ładowanie i za chwilę je przerywa. Sygnalizuje dźwiękowo, że na nowo zaczyna ładowanie lub próbuje najeżdżać na nowo. Sprawdziłem na innym zasilaczu i na innym akumulatorze. Wyczyszczone pady. Sprawdziłem też w środku, czy może coś nie łączy. Podejrzewam, że jest to uszkodzenie na płycie głównej. Proszę o sugestie, czy to może być problem z jakimś kondensatorem lub scalakiem ładowania? Może już ktoś przerabiał ten problem. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21344916
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 357
    Do sprawdzenia ogniwa baterii w pierwszej kolejności, nie znam konkretnie tego problemu w tym modelu więc nie jestem pewien czy powinien zjeżdżać ze stacji. Może też być uszkodzenie na płycie że nie rozpoznaje startu ładowania.
  • #3 21344950
    grzecho185
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Akumulator i ładowarkę mam na 100% pewne. Sprawdzone na innym robocie. Okazało się że baterii jednak nie ładuje i pokazuje błednie stan naładowania ciągle na 60%. Także uszkodzenie jest raczej na płycie głównej. Posprawdzalem kilka rzeczy, między innymi bezpieczniki wokoło. Korzystając z porad odnośnie odkurzaczy Xiaomi z podobnymi problemami.
    Podejrzewam, że uszkodzony jest scalak odpowiedzialny za ładowanie akumulatora. Czy zgodziłbyś się że mną? Czy jednak jeszcze coś posprawdzać ? Jesteś w stanie po zdjęciu dostrzec czy to na pewno dobry element znalazłem ? I czy jestem w stanie jakoś go sprawdzić dla pewności że to on jest uszkodzony ?
    Zdjęcie mikroukładu na płytce drukowanej z widocznymi oznaczeniami EL8321. Płyta główna z widocznymi elementami i zaznaczeniami w postaci strzałek.
  • REKLAMA
  • #4 21367466
    krokodyl nilu
    Poziom 1  
    Witam, czy udało Ci się naprawić ten robot z tym ładowaniem?

Dodano po 27 [minuty]:

>>21344950 Witam, czy udało Ci się naprawić ten robot z tym ładowaniem?
  • REKLAMA
  • #5 21375038
    grzecho185
    Poziom 11  
    Witam tak, udało się dorwać tanio drugi robot na części :) w każdym razie tą płytę też chce spróbować reanimować. Czekam na dostawę mosfet'u zaznaczonego na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #6 21417150
    vasyl501
    Poziom 11  
    To nie MOSFET. Usterka leży gdzie indziej. Pytanie: Czy rozpoznaje prawdziwy stan baterii? Czy jak jest na stacji, jest błyskawica ładowania w aplikacji i czy pokazuje 100%?
  • #7 21417307
    grzecho185
    Poziom 11  
    Rzeczywiście wymiana MOSFET'U mi nie pomogła 😢. Objaw jest taki, że po najechaniu na stację pokazuje ładowanie i błyskawicę w aplikacji a za chwilę przerywa ładowanie i robot odjeżdża i spowrotem próbuje wjechać na stację. Jeśli odlączony napęd, to stoi w miejscu i za chwilę rozpoczyna ponownie ładowanie... Baterię i stację mam sprawdzoną, bo miałem okazję sprawdzić wszystko na drugim sprawnym robocie.
    Robot pokazuje błędny stan naładowania baterii. Pokazuje ciągle 67%
  • #8 21417385
    vasyl501
    Poziom 11  
    grzecho185 napisał:
    Rzeczywiście wymiana MOSFET'U mi nie pomogła 😢. Objaw jest taki, że po najechaniu na stację pokazuje ładowanie i błyskawicę w aplikacji, a za chwilę przerywa ładowanie i robot odjeżdża i z powrotem próbuje wjechać na stację. Jeśli odłączony napęd, to stoi w miejscu i za chwilę rozpoczyna ponownie ładowanie... Baterię i stację mam sprawdzoną, bo miałem okazję sprawdzić wszystko na drugim sprawnym robocie.
    Robot pokazuje błędny stan naładowania baterii. Pokazuje ciągle 67%

Wyślij zdjęcie płyty głównej z dwóch stron, to ci pokażę, gdzie masz szukać i co zmierzyć. Masz zasilacz laboratoryjny? Jakbyś na płytę dał napięcie 19 volt, ile by ci pobierało amper. Powinno brać coś koło 750 mA.
    Ja tych Ecovacs już z 20 szt. naprawiłem. Tak jako hobby.
    Przeważnie pada jakiś mały rezystor albo dioda.
    Czyli stan 64 pro nie wrasta i nie maleje? A miernik co pokazuje, jak mierzysz volt na łączu baterii odłączonej oczywiście od płyty?
  • #9 21429439
    sebo240
    Poziom 6  
    >>21417385 Witam, u mnie ten sam problem, nie ładuje baterii, zjedzie ze stacji i się wyłącza. Odnalazłem dwa rezystory w okolicy wejścia zasilania ze stacji, 2 sztuki z oznaczeniem 2200. Podłączyłem multimetr, ale nie wykazuje żadnej wartości. Czy to może być przyczyna? Jeśli nie, to co może być?
  • #10 21429587
    vasyl501
    Poziom 11  
    >>21429439 Teraz tak, żeby nie mylić. Znajdowanie stacji to są całkiem inne układy, które odpowiadają niż te, co ładują baterie. I teraz tak, stan baterii, co pokazuje w apce, to jest inny układ, ten co naprawdę ładuje baterie, bo stan baterii jest na feedback, czyli jakby na powietrzu i tam mierzy między dwoma rezystorami. Jeden ma 150, drugi ma 20, czyli min i max stanu baterii. Trzeba podłączyć pod ładowarkę laboratoryjną i zobaczysz, ile pobiera amperów, jak jest włączony i ma niby się ładować, albo jak ktoś ma to watomierz w gniazdku. Nie zrobiłeś zdjęcia płytki z dwóch stron, czyli pomocy już nie potrzebujesz. Wnioskuję z tego, że tobie już nie zależy na rozwoju tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy robota sprzątającego Ecovacs Deebot Ozmo 950, który przerywa proces ładowania po najechaniu na stację dokującą. Robot sygnalizuje rozpoczęcie ładowania, lecz po chwili je przerywa i próbuje ponownie najechać na stację. Sprawdzono zasilacz, akumulator oraz pady stykowe – wszystkie elementy są sprawne. Błąd wskazuje na uszkodzenie płyty głównej, prawdopodobnie scalaka odpowiedzialnego za ładowanie baterii. Próby wymiany mosfetu nie przyniosły efektu. Objawy obejmują błędne wskazania stanu naładowania baterii (około 60-67%) oraz cykliczne rozpoczynanie i przerywanie ładowania. Zalecane jest sprawdzenie rezystorów i diod w obwodzie ładowania, pomiar poboru prądu przy napięciu 19 V na płycie głównej oraz dokładna inspekcja płyty głównej z obu stron. W jednym przypadku naprawa polegała na pozyskaniu płyty z innego egzemplarza i próbie reanimacji uszkodzonych elementów. Problem może dotyczyć układów odpowiedzialnych za rozpoznawanie stanu baterii i sterowanie ładowaniem, a nie samego mechanizmu wykrywania stacji dokującej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA