logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć zasilanie akumulatora 36-42 V od przetwornicy 1 A?

SzeryfK 10 Sty 2025 07:56 144 4
  • #1 21386041
    SzeryfK
    Poziom 2  
    Witam,
    Buduję układ, który będzie zasilany z akumulatora 36-42 V.
    W układzie wykorzystuję przetwornicę o prądzie 1 A i zastanawiam się nad tym, jak odłączyć napięcie akumulatora od przetwornicy, żeby wyłączyć urządzenie.
    Chcę całkowicie odciąć zasilanie z akumulatora, żeby nie był drenowany przez jakiś prąd.

Zastanawiam się czy zastosować zwykły włącznik kołyskowy ON/OFF, czy szukać jakiegoś bardziej wyrafinowanego rozwiązania wykorzystującego tranzystor lub coś innego.

Schemat układu z akumulatorem, przetwornicą i przełącznikiem. ?
    Czym się kierować przy wyborze danego rozwiązania?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
    AI: Do jakiego urządzenia lub zastosowania będzie używany ten układ? Czy są jakieś specyficzne wymagania dotyczące jego działania?
    Nie
    AI: Czy są jakieś ograniczenia dotyczące miejsca lub rozmiaru dla włącznika lub innego rozwiązania?
    Nie
  • Pomocny post
    #2 21386047
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Sam chyba wiesz najlepiej, czy układ ma się automatycznie włączać i wyłączać w określonych warunkach, czy być włączany ręcznie.
    Gdy już zdecydujesz, dobierzesz rozwiązanie.
  • #3 21386125
    SzeryfK
    Poziom 2  
    kindlar napisał:
    Sam chyba wiesz najlepiej, czy układ ma się automatycznie włączać i wyłączać w określonych warunkach, czy być włączany ręcznie.

Urządzenie będzie wyłączane ręcznie, ale nie wiem, czy tak jak w schemacie wstawić przycisk w linię zasilania (czym się kierować w przypadku wyboru przycisku dla prądu stałego), czy wstawić go w układ z tranzystorem, który będzie działał jako klucz dla zasilania?

Dzięki za odpowiedź!
  • Pomocny post
    #4 21386134
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Po co chcesz komplikować proste zadania, daj pstryczek i po sprawie.
  • #5 21386221
    SzeryfK
    Poziom 2  
    cirrostrato napisał:
    Po co chcesz komplikować proste zadania, daj pstryczek i po sprawie.

No jasne, jeśli nie ma potrzeby, to nie będę utrudniał sobie życia.
    Natomiast jeszcze jedno - niektóre przyciski mają napisane, na jaki są prąd/napięcie AC i DC, a ja akurat wybrałem taki, który nie ma napisane nic o prądzie DC:
    https://www.tme.eu/pl/details/r13112a02bb2/przelaczniki-typu-rocker/sci/r13-112a-02-bb-2d/
    Natomiast mam podane, że rezystancja wynosi 50 mΩ, więc dla prądu pobieranego przez przetwornicę - 300 mA moc na przełączniku wyniesie P = 0,0045 W - uważam, że to nie jest żadne zagrożenie dla tego przycisku - czy słusznie?

Bardzo dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!
REKLAMA