logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kalkulator uzysku z paneli fotowoltaicznych z podziałem na pory dnia

Robinson74 10 Sty 2025 14:37 1203 10
REKLAMA
  • #1 21386602
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 158
    Szukam takiego kalkulatora, który pokaże uzysk z paneli, ale niekoniecznie z podziałem na miesiące, ale przede wszystkim z podziałem na pory dnia.
    Tu jest popularny kalkulator, ale nie pokazuje przedziałów godzinowych:
    https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • REKLAMA
  • #2 21386624
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Sprecyzuj pytanie, czy to ma być kalkulator wirtualny
    czy chcesz zobaczyć wyniki z konkretnej instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 21386634
    Robinson74

Poziom 16  
    Z konkretnej lokalizacji o konkretnym ustawieniu paneli, np. na południe, na zachód, na południowy-wschód itp.
    Chodzi mi o porównanie zysków w poszczególnych godzinach, zależnie od kierunku ustawienia paneli oraz kąta ustawienia paneli.
    czyli cos podobnego do kalkulatora, który zalinkowałem, ale nie z podziałem na miesiące tylko na godziny.
    Konto firmowe:
  • #4 21386641
    techlock
    Poziom 33  
    Czyli wirtualny. Nawet jeśli taki znajdziesz to nie uzyskasz miarodajnych danych, jest zbyt wiele zmiennych pogodowych i technicznych, które wpływają na faktyczny uzysk dobowy.
    Dane z takich kalkulatorów są uogólnione / uśrednione i nie pokrywają się z rzeczywistością.
  • REKLAMA
  • #5 21386657
    Robinson74

Poziom 16  
    Nie muszą się idealnie pokrywać z rzeczywistością.
    Chodzi mi o uzyskanie informacji pod jakim kątem najlepiej ustawić panele skierowane na zachód, żeby było najbardziej wydajnie i jak ta wydajność procentowo zmienia się w zależności od tego kąta i kąta azymutu.
    Czyli dokładnie to co podaje kalkulator zalinkowany przeze mnie, ale żeby uwzględniał przedziały godzinowe, np. od 14-15, od 17-18, od 20-21.
    Możliwe, że nie ma nigdzie takiego kalkulatora online. A może ktoś widział coś podobnego.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #6 21386682
    techlock
    Poziom 33  
    Żaden kalkulator a raczej symulator Ci nie uwzględni zmian pogodowych w konkretnym dniu w różnych przedziałach czasowych, nawet synoptycy mają z tym problemy.
    Wyciągniesz błędne wnioski.
  • #7 21386694
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6509
    techlock napisał:
    raczej symulator Ci nie uwzględni zmian pogodowych w konkretnym dniu w różnych przedziałach czasowych, nawet synoptycy mają z tym problemy.

Raczej zwłaszcza synoptycy.
  • #8 21386695
    Robinson74

Poziom 16  
    Nie potrzebuję zmian pogodowych. Chodzi głównie o ruch Ziemi wokół własnej osi.
    Zalinkowany przeze mnie kalkulator również chyba nie uwzględnia zmian pogodowych i nie jest to problemem.
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #9 21386868
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 702
    Aplikacja ScanTheSun - wszystko inne to "zabawki".

Nie wiem jak teraz ale kiedy ja jej używałem darmowy kod licencyjny otrzymałem na maila.
    Ekran smartfona to powierzchnia panela - zatwierdzasz, masz kąty i azymut ustawiony
    Ekran smartfona -> rysujesz co Ci będzie zasłaniać panel (to ta zakrzywiona linia w raporcie)

Robinson74 napisał:
    Z konkretnej lokalizacji o konkretnym ustawieniu paneli, np. na południe, na zachód, na południowy-wschód itp.
    Chodzi mi o porównanie zysków w poszczególnych godzinach, zależnie od kierunku ustawienia paneli oraz kąta ustawienia paneli.

Dokładnie to potrafi ta aplikacja. Co ważne: dla zdefiniowanej realnej sytuacji (linia horyzontu zasłonięta przez budynki, drzewa,maszty, czymkolwiek -> to się rysuje w aplikacji)

Przykładowy raport dla marca:
    Raport z aplikacji ScanTheSun dla marca z wykresami i ocenami wydajności paneli.
    i tak dla każdego miesiąca jest.
  • #11 21389895
    Robinson74

Poziom 16  
    Dodam, że najbardziej interesuje mnie pod jakim kątem w południowej Polsce najlepiej jest ustawić instalację PV skierowaną niemal dokładnie na zachód.
    Pewnie zależy to też od godzin, w których najbardziej zależy mi na generowaniu prądu.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kalkulatora uzysku z paneli fotowoltaicznych, który umożliwi analizę wydajności w podziale na pory dnia, a nie miesiące. W odpowiedziach podkreślono, że wiele zmiennych, takich jak warunki pogodowe, wpływa na dokładność danych. Użytkownik wskazał, że interesuje go głównie wpływ kąta i azymutu ustawienia paneli na ich wydajność. Została polecona aplikacja ScanTheSun, która umożliwia symulację uzysku energii w zależności od rzeczywistych warunków otoczenia, takich jak przeszkody w linii horyzontu. Użytkownik planuje zbadać, pod jakim kątem najlepiej ustawić panele skierowane na zachód w południowej Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA