logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TAGA HTR 1000CD vs Radmor 5102 - różnica w głośności na Altus 140 W

boguszew1 10 Sty 2025 17:39 291 6
REKLAMA
  • #1 21386856
    boguszew1
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Mam pytanie do kolegów, a mianowicie.
    Stałem się posiadaczem TAGA HTR 1000CD, po podłączeniu wzmacniacza pod Altus 140 W gra prawidłowo, dźwięk czysty i ciepły.
    Jednak wcześniej słuchałem na tym samym zestawie kolumn Radmora 5102 i dziwi mnie to, że Radmor jest dużo głośniejszy.
    Gdzie według producenta:
    TAGA ma 75 W RMS/4 ohmy na kanał, czyli około 53 W sinus.
    RADMOR ma 25 W sinus/4 ohmy na kanał, czyli około 35 W RMS.
    Czy to jest normalne. Czy coś jest nie tak ze wzmacniaczem.
    AI: Jakie ustawienia głośności i equalizera były używane na obu wzmacniaczach podczas testów?
    Sygnał podawany był z tego samego CD do obydwu wzmacniaczy na tym samym poziomie.
    AI: W jakim stanie technicznym są oba wzmacniacze i czy były one serwisowane lub naprawiane?
  • REKLAMA
  • #2 21387681
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Przy "POWER CONSUMPTION: 70 W" Taga nie może mieć 2x75 W RMS.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21388070
    boguszew1
    Poziom 3  
    Dzięki za podpowiedź, to producent podaje dziwne dane, bo w specyfikacji jest podane - Moc wyjściowa/impedancja 2 x 75 W RMS 4 Ω, Klasa D.
  • REKLAMA
  • #4 21389010
    boguszew1
    Poziom 3  
    DjMapet napisał:
    Przy "POWER CONSUMPTION: 70 W" Taga nie może mieć 2x75 W RMS.

Pozdrawiam.

Kolega ma rację. Z ciekawości napiszę do producenta zobaczymy czy odpowie i co.
    Pewenie błąd w druku i wzmacniacz ma 2x7,5 W RMS
  • #5 21391193
    boguszew1
    Poziom 3  
    Odpowiedź producenta:
    "Dzień dobry,

Dane podane w specyfikacjach są poprawne.

HTR-1000CD v.2 wykorzystuje wzmacniacz klasy D o wysokiej sprawności (wydajności). Poza tym podane dane zużycia energii, zgodnie z pomiarami, dotyczą poziomu mocy wyjściowej wzmacniacza na poziomie przeciętnie używanym w warunkach domowych.

Pozdrawiam."

Czyli powinien grać głośniej niż radmor
  • REKLAMA
  • #6 21392282
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Widzisz kolego, papier wszystko przyjmie. :-)

Pozdrawiam.
  • #7 21735669
    boguszew1
    Poziom 3  
    odpowiedź producenta

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie głośności między wzmacniaczami TAGA HTR 1000CD a Radmor 5102 podłączonymi do kolumn Altus 140 W wykazało, że Radmor gra znacznie głośniej mimo niższej mocy znamionowej. TAGA HTR 1000CD według producenta ma moc wyjściową 2 x 75 W RMS przy 4 Ω, natomiast Radmor 5102 około 25 W sinus na kanał. Wątpliwości dotyczące realnej mocy TAGA wynikają z podanej wartości zużycia energii (70 W), co sugeruje, że moc wyjściowa może być niższa niż deklarowana. Producent TAGA potwierdził poprawność specyfikacji i wskazał, że wzmacniacz klasy D cechuje się wysoką sprawnością, a podane zużycie energii odnosi się do typowego poziomu mocy w warunkach domowych. Mimo to użytkownik zauważa różnicę w głośności, co może wskazywać na inne czynniki wpływające na odbiór dźwięku lub ewentualne problemy techniczne. Testy przeprowadzono z tym samym źródłem sygnału i na tych samych kolumnach, a stan techniczny urządzeń nie został jednoznacznie określony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA