logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HikVision KIS703, kamery 4Mpx/8Mpx, rejestrator 7608 NXI - opinie i doświadczenia

Zukes 10 Sty 2025 17:51 321 0
REKLAMA
  • #1 21386871
    Zukes
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Wpis robię aby pomóc kolegom, którzy będą zastanawiali się nad wyborem kamer i/lub rejestratora do domu.
    Jak ja dokonywałem wyboru, 2 lata temu, słyszałem wiele pustych gadek, z których niewiele wynikało.

1. Wybrałem HikVision. Domofon (KIS703) , kamery (kilka 4Mpx 2CD2046, 2CD2047 kilka 8MPx 2CD2T86, 2CD2086), rejestrator 7608 NXI ( osiem kanałów, dwudyskowy).

2. Hikvision nie ma czegoś takiego jak wsparcie klienta. Jak macie problem rozwiązują go przy dobrym humorze sprzedawcy. Ich wiedza jest ograniczona, czyli w większości przypadków nie pomogą wam. To ważne szczególnie dla tych co mają plan sami coś zrobić itd. Dla ludzi którzy nie mają czasu "doktoryzować się" ODRADZAM HikVision.

3. Dostęp P2P do kamer, rejestratora. Wbrew temu co usłyszycie, dostęp P2P dla kamer Hikvision ma dwie nie dające się usunąć wady.

a. Jeśli łączycie się nie z sieci lokalnej, czyli np. z wycieczki w Grecji i chcecie zobaczyć, co tam w domu słychać. U mnie w 99% przypadków wiesza to nagrywanie obrazu na rejestratorze. Oczywiście nikt tego nie umie wyjaśnić. Kolega z Dahuą nie ma tego problemu. Będąc w Azji powiesiłem nawet kamerę 2CD2T86 do tego stopnia, że konieczny był jej reset sprzętowy.
    b. Konfiguracja wykrywania ruchu alarmów itd. To jest koszmar. Rejestrator nie radzi sobie z tym co wysyła mu kamera, nie wiadomo kiedy działają reguły rejestratora a kiedy kamery. Najważniejsze są z 3 sposoby konfiguracji kamer. Zabawne jest to że aplikacje wymieniają między sobą tylko 70 % danych. Nie można zbroić kamer tak jak zbroimy alarm. Koszmar. W Dahua to standard.
    Gdybym wiedział, co teraz wiem, wybrałbym Dahuę, tańsza i widziałem że działa stabilnie.

4. Rozdzielczość. NIe kupujcie kamer 8Mpx Hikvision. To bez sensu. Szum jest tak duży w nocy, że 4 Mpx lepiej pokazuje obraz.

5. Doświetlanie światłem białym. Działa do max 4m. Choć przeczytacie w broszurkach o 20m nawet o 30m. To są żarty.

6. Doświetlanie IR jest OK. U mnie skuteczne (zasięg) do 60% tego co podaje producent.

7. Wisienka na torcie: Domofon KIS 703. Restart w 10% przypadków gdy ktoś dzwoni. Restart domofonu eliminuje go z gry na 2 min. Dzwoniący nie wie czy ktoś jest czy kogoś nie ma. Kretyński software, który pomimo, że otworzyłeś bramkę nie przerywa dzwonienia. Ręce opadają. Ekstremalnie ODRADZAM.

Chętnie poczytam o Dahua lub innych producentach. Ale nie sprzedawców tylko ludzi który ćwiczą rozwiązania u siebie
  • REKLAMA
REKLAMA