logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt do retro PC pod DOS i Win95/98? Konfiguracja?

PuntoManiak 11 Sty 2025 17:32 2442 38
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki zestaw sprzętu wybrać do retro PC pod DOS i Windows 95/98 z dźwiękiem na ISA i jak dobrać podzespoły?

Najbezpieczniej celować w platformę Intel BX z Pentium II/III około 450 MHz, 128 MB RAM, kartą 3Dfx Voodoo2 do Glide i dźwiękiem Sound Blaster AWE64 na ISA; to daje najszerszą kompatybilność z DOS i Win95/98 [#21388407][#21396453] Zamiast Windows 95 lepiej użyć Windows 98SE (OSR2), a dla DOS uruchamiać czysty DOS z bootmenu przed startem Windowsa [#21396453] Do obrazu VGA możesz dobrać zwykłą kartę AGP, np. Matrox Millennium, ATI Rage/Mach64, Riva 128, Tseng Labs albo S3; przy wyższych modelach markowych jakość VGA bywa lepsza [#21390266][#21391839] Jeśli chcesz bardziej „epokowy” zestaw dla DOS/Win95, sensowna jest też płyta Intel 430HX z Pentium MMX 233 i Voodoo1, a mocniejszy P3/BX zostawić pod Win98 [#21392887] Monitor najlepiej CRT, 17–21", z sensownym odświeżaniem w max rozdzielczości (np. 1280×1024@75 Hz lub lepiej) [#21391839] Dla bardzo starych, zbyt szybkich gier DOS przydaje się spowalnianie CPU typu slowcpu.exe, bo brak przycisku Turbo nie zawsze jest problemem [#21396453][#21391989]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21388263
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,
    Chcę kupić w całości lub złożyć z jak najlepszych podzespołów
    typowy komputer Retro PC dla gier z pod DOS i Win95/98.
    Jaki konfig byście polecili? Na co zwrócić uwagę?

Aby dźwięk w grach był w DOSie potrzebna jest chyba karta na ISA
    (jakiś creative najlepiej).
    Także szybkość cpu ma znaczenie. Ponoć stare gry spod dos lubią starsze cpu.

Ja swoją pierwszą przygodę z PC zacząłem w 97r. z Optimusem, który
    miał procka Pentium 200 z MMX i wtedy były fajne czasy.

Proszę o pomoc doświadczonych userów w retro.
  • REKLAMA
  • #2 21388278
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Myślałeś o kupnie Pocket386 z Aliexpress? Może nie pozwoli na granie w gry z Windowsa 95 czy 98, ale do starszych gierek byłby OK.

Do gier z ery Windowsa polecałbym chyba jednak wirtualkę niż składanie czegoś co przypomina dzisiejszy sprzęt, ale bez nowych interfejsów typu USB (choć akurat z tym nie byłoby problemu, są do kupienia dedykowane karty PCI z USB).
  • #3 21388283
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Nie, musi to być typowy PC.
    Próbowałem, wirtualka działa słabo, nie zapewni tego co fizyczny sprzęt.
  • REKLAMA
  • #5 21388396
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    To już nie retro, a współczesny komp.
  • Pomocny post
    #6 21388407
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 878
    Intel BX, RAM 128 MB, CPU Pentium II na szynie 100 MHz lub Pentium III, 3Dfx Voodoo II.
    Dobra konfiguracja, szczególnie jak chcesz grać w gry korzystające z GLIDE.
    Dźwięk Sound Blaster 16 wystarczy, jeśli zaślesz do SB AWE64.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21388474
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    gregor124 napisał:
    Intel BX, RAM 128 MB, CPU Pentium II na szynie 100 MHz lub Pentium III, 3Dfx Voodoo II.
    Dobra konfiguracja, szczególnie jak chcesz grać w gry korzystające z GLIDE.
    Dźwięk Sound Blaster 16 wystarczy, jeśli zaślesz do SB AWE64.

O to już fajny config, właśnie myślałem cicho o mobo na intel BX i P3 600MHz.

A jak to się sprawdzi pod dosem, bo wiem, że niektóre stare gry za szybko działają
    i był wtedy przycisk turbo on/off aby spowolnić zegar?
  • #8 21388510
    gregor124
    Poziom 29  
    Voodoo II to jedyny sensowny akcelerator ze wsparciem pod DOS. BX i PII 450 były najlepszą konfiguracją dla Quake i tym podobnych. AWE64 ma często specjalne wersje gier dla DOS.
    Tak że to najlepiej oprogramowana konfiguracja pod DOS i Win95/98.
    Jak dołożysz kartę graficzną NVidia ale to akurat dla windows, to w zasadzie masz wszystko, co najlepsze ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21388514
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Wiadomo Voodoo2 to akcelerator do Glide,
    a jaką grafikę co by i miała wsparcie dla gier pod dosem?

Dodano po 2 [minuty]:

gregor124 napisał:
    Voodoo II to jedyny sensowny akcelerator ze wsparciem pod DOS. BX i PII 450 były najlepszą konfiguracją dla Quake i tym podobnych. AWE64 ma często specjalne wersje gier dla DOS.
    Tak że to najlepiej oprogramowana konfiguracja pod DOS i Win95/98.
    Jak dołożysz kartę graficzną NVidia ale to akurat dla windows, to w zasadzie masz wszystko, co najlepsze ;)

Oczywiście AWE64 pod ISA?
    A jaką kartę graficzną nVidii polecasz do tego configu?
  • #10 21388532
    gregor124
    Poziom 29  
    Co do Voodoo2, to można połączyć dwie i zyskać wyższą rozdzielczość.
    Praktycznie żadna karta graficzna nie miała sprzętowej akceleracji wykorzystywanej w grach pod DOS, z wyjątkiem Voodoo ;)
    Był też akcelerator Voodoo 1 i zintegrowana karta graficzna z akceleratorem 3Dfx Voodoo Rush.
    AWE64 jest pod ISA najlepsza byla wersja GOLD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21388536
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Pod dosem też działało SLI dwóch voodoo2?
    Jaka karta nvidii pod windows byłaby najlepsza do tego kompa?
  • #12 21388627
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1126
    Chyba jakiś GF7800 AGP. Powinno mieć sterowniki do Win98.
    Lub Radeon 3850 AGP , sterowniki też powinny się znaleźć

SLI Voodooo2 działało pod DOS

Nie zapomnij o optymallizacjach config.sys (głównie) i autoexec.bat ;)
    Bo inaczej ile ramu byś nie wsadził możesz mieć problem z brakiem pamięci podstawowej (640kB). Zmora DOSowych gier na rozbudowanych konfiguracjach... :D
    Tu driver CDROM, tu myszki, tam dźwiękówki, i nagle gra krzyczy że nie masz wolnego RAM, choć masz np 256MB
  • #13 21388658
    gregor124
    Poziom 29  
    Jak się pojawił Windows 95, to i tak jeszcze długo większość gier wykorzystywała 32-bitowe rozszerzenie dla DOS.
    Tak że jak chcesz możliwie szeroki wachlarz gier pod DOS, Windows 95/98, to najrozsądniejsza konfiguracja jest taka, jaka podałem.
    Wszelkie Nvidia, Radeony to już tylko w zasadzie Windows 98 ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21389813
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    gregor124 napisał:

Tak że jak chcesz możliwie szeroki wachlarz gier pod DOS, Windows 95/98, to najrozsądniejsza konfiguracja jest taka, jaka podałem.

Podałeś same akceleratory bez karty graficznej i teraz nie wiem czego
    szukać do dosu/win95?
    Na PCI czy AGP lepiej?

I kolejne pytanie.
    Jaki monitor najlepiej się sprawdzi do retro PC?
    Szukać jakiegoś wysokiego modelu crt czy jest jakiś godny polecenia płaski panel?
  • #15 21390266
    gregor124
    Poziom 29  
    Jeśli chodzi o kartę graficzną, to jest większy wybór, np. MATROX MILLENNIUM (swietna do filmow ale i gier), może być też ATI Rage, ATI Mach64, Riva 128, coś z Tseng Labs lub S3 itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 21391839
    Karaczan
    Poziom 42  
    Monitor np stare LG Flatron, ew Compaq też robił fajne monitory.
    17-19", żeby miał te conajmniej 1280x1024@75Hz, oczywiście 100Hz milej widziane.
    Tu trzeba uważać czytając parametry, ile dany monitor może wyciągnąć odświeżania przy swojej maksymalnej rozdzielczości. Bo mogą robić 100Hz np w 800x600, a w 1280 już tylko 60Hz.

Jak ma być retro to tylko CRT. Dużo gier używało trików specyficznych dla CRT by dobrze wyglądać. Inaczej będziesz miał grafikę na wzór dzisiejszego "PixelArt", co ni chu chu nie wygląda tak jak założyli twórcy tamtych gier.

Kartę graficzną brałbym jednak w miarę "nowoczesną" na AGP, wątpię byś grał w tak niszowe rzeczy by wymagany był konkretny model karty na PCI. Większość dosowych gier działa z kartami AGP, a nieliczne retro wyjątki to będą mieć problem nawet z PCI, i chciałyby mieć kartę Vesa Local Bus ;) Ale to wyjątki.
    Kartę AGP podłączysz spokojnie do VooDoo2.
    Dobrze by było skołować coś markowego, wyższego modelu, firmy Diamond czy Elsa, bo w tamtych czasach tanie karty miewały bardzo ubogi tor video VGA.
    Np większość bezmarkowych GF2MX obraz miało wręcz tragiczny

Do retro "wypasa" ja bym szedł w coś na AthlonieXP, byle płyta miała złącza ISA, PCI, AGP. Coś co ogarnie i DOS, i Win98, i XP.
    Lub nawet Core2Duo/Quad.
    Ważne by nie było UEFI.
    A jak retro retro to nie ma zmiłuj, jakiś Socket7 w formacie AT...
    Najlepiej Super7 z AMD K2/3

Nie rozumiem tej dziwnej mody na retro.
    Sprzęty są już bardzo stare, przez co awaryjne. Kondensatory jak i RAM powoli mówi dobranoc. Chipsety też. Jedynie CPU trzymają formę...
    Powolne, głośne i upierdliwe w konfiguracji dla kogoś kto wiedzy ma tyle że zadaje pytania co kupić na retro sprzęt do grania...
    Zdobędziesz retro z płytą na zworki, i nawet mając instrukcję do płyty ciężko ci będzie to ogarnąć ;)

Generalnie każdy PC co ma złącza PS/2, COM, ISA, PCI, AGP i nie posiada UEFI będzie kompatybilny w dół i odpali użytecznego DOS do gier. Dopiero UEFI bez trybu Legacy robi pod górkę z retro.

Do retro trzeba w sumie tylko złącz PCI by wstawić Voodoo, ISA by wstawić SB AWE64, monitora CRT i złącz PS/2 by podpiąć klawiaturę/mysz którą zrozumie DOS...

... i ew myszkę na COM
  • #17 21391989
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    PuntoManiak napisał:
    A jak to się sprawdzi pod dosem, bo wiem, że niektóre stare gry za szybko działają
    i był wtedy przycisk turbo on/off

Ten przycisk to był w roku 1982, gdy wprowadzono 286, i niektóre gry z tamtego okresu miały problem. Jak planujesz grać na GPU CGA, to tak, to może być problem.
  • REKLAMA
  • #18 21392887
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Miałem kiedyś fajny Sony Trinitron crt 21" w erze winXP żałuję, że go nie zatrzymałem. Byłby teraz jak znalazł.

Rozważam teraz budowę 2 jednostek.
    Coś pokroju P233MMX na Intel 430HX i do tego Voodoo1 dla Dos/Win95
    oraz coś mocniejszego na P3 na Inel BX i do tego Voodoo2 x2 dla Win98

Bo chyba, może być problem z działaniem Win95 i grami dosowymi na mocniejszym sprzęcie.
    Błędami może sypać. Potrzeba dużo patchy. Dobrze myślę?

Zaczynałem swoją przygodę z komputerami od P200MMX, więc zworki i ręczne ustawienia nie są dla mnie problemem. Lubię się tym bawić.
    Wymiana kondensatorów to też nie problem.

Dodano po 1 [minuty]:

llukiz napisał:
    PuntoManiak napisał:
    i był wtedy przycisk turbo on/off

Ten przycisk to był w roku 1982, gdy wprowadzono 286, i niektóre gry z tamtego okresu miały problem. Jak planujesz grać na GPU CGA, to tak, to może być problem.

Z tego co pamiętam 486 też miało turbo.
  • #19 21395638
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Dobrze myślę z tym?
  • Pomocny post
    #20 21396453
    Karaczan
    Poziom 42  
    DOS błędami sypać nie będzie, Win95 może, szczególnie 1wsze wydanie.
    Ja bym polecał jednak trzymać się Win98SE (OSR2).
    Obsługuje dużo nowszych rzeczy niż 95, DOS nie jest ukryty, ładnie działa.
    Ew kombinowanie z WinME, warto sprawdzić bo zdania podzielone.
    Jedni mówią że kaszana, inni że lepszy niż 98SE.
    Pomijając ukrytego DOSa, do którego trzeba troszkę pogrzebać w systemie to niby nowszy ulepszony 98SE. Choć ja uważam że to była tragedia i trzymałem się 98SE.
    Win95 w sumie nie wiem po co, na Win98SE nie spotkałem gry Windowsowej która by marudziła.
    A dla DOS, to odpalasz czysty DOS, z bootmenu, przed startem Windowsa.

BX świetny chipset, jak nie chcesz OC to P3 też dobry wybór. Do OC Celeron lepszy, z racji niższego FSB które można podnieść.
    Ew któraś VIA Apollo też była fajna i wspierała asynchroniczny RAM i FSB133. Ale to na Socket370. Miałem Celerona 600@900. A po dłubaninie udało się nawet Tulatina odpalić
    BX brałbym na Slot1 ;)

P1MMX troszkę za wolny, i mocno cię ograniczy. Choć miałem dziwną płytę na której udało się stabilnie wykręcić P1 200MMX na >266MHz ;)

Co do przycisku Turbo, spotkałem parę gier które działały za szybko, i na nowszych maszynach był problem z jego brakiem. Istniał programik, chyba slowcpu.exe się zwał, który fajnie spowalniał CPU do takich gier.
  • #21 21397147
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    A są jakieś dobre specjalistyczne wirtualne maszynki typowe do dos/win95/95,
    aby odpalać gierki z emulacją starego sprzętu, głównie pod kątem grafiki, akcelatorów voodoo?

Mam VMware Workstation ale to średnio nadaje do tego typu celów.
  • #22 21399430
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Workstation - notabene wersja pro jest za free po rejestracji w broadcom - crashuje próby uruchomienia win 3.11 do 98SE i Me. Co do obsługi po vm retro gier, to polecam dgvoodoo2 2.55. Co do samej emulacji starych sprzętów, to dla.pc jest słabo. Ale dla Atari, Amiga jest mega oprogramowania włącznie z tymi cudownymi piskami przy wczytywaniu 😄
  • #23 21399874
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Stary sprzęt jest tak niewydajny, iż myślę, że sporo gier można po prostu zaemulować na CPU bez potrzeby specjalistycznych emulatorów. Taki PS1 jest na przykład dziś emulowany na low-endowych chińskich ARMach bez jakiejkolwiek jednostki GPU.

Nie lepiej pójść w inną stronę i grać w stare gry na odświeżonych silnikach? Ultima->Exult, Morrowind->OpenMW, Diablo->DevilutionX, itd. Gameplay zasadniczo się nie zmienia, a gra jest dostosowana do dzisiejszych standardów, np. wsparcie dla monitorów 16:9.
  • #24 21415540
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Pytanie techniczne.
    Jedzie do mnie płyta ASUS P3B-F która ma złącze AGPx1.
    Mam chęć kupić do zestawu Matrox G400 MAX ale to będą poszukiwania
    i na chwilę obecną rozważam Matrox Millenium G400 32MB który jest na AGPx2.
    Czy jest szansa że karta z AGPx2 ruszy na płycie z AGPx1?

Edit.
    W manualu od mobo jest zapis (załącznik) więc chyba będzie ok
    Załączniki:
    • Jaki sprzęt do retro PC pod DOS i Win95/98? Konfiguracja? agp.png (29.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21416362
    gregor124
    Poziom 29  
    >>21416309
    To raczej nie do tego PCB ten procesor potrzebuje 133 MHz, aby działać z pełną prędkością.
    >>21415540
    Jeśli ja wstawisz, to ruszy. To PCB obsługuje tylko karty mogące pracować z 3,3 V, co widać po kluczu na AGP.
    https://en.wikipedia.org/wiki/File:AGP_%26_AGP_Pro_Keying.svg
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21416685
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    gregor124 napisał:
    >>21416309
    To raczej nie do tego PCB ten procesor potrzebuje 133 MHz, aby działać z pełną prędkością.

A był P3 1000MHz Slot1 na FSB100?
  • #28 21416768
    gregor124
    Poziom 29  
    >>21416685 >>21416685
    Tak był. Były dwa różne, jeden 10 × 100 MHz i inny 7,5 × 133, ten 133MHz miał w nazwie dodatkowo oznaczenie "EB".
    .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21416984
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    Będę celować w PSU Seasonic lub Fortron do retro.
    Większość zasilaczy to kiepskie produkcje jak powoli tykająca bomba.
    Czym warto się zainteresować i o jakiej mocy do kompa z P3, 2xvoodoo2 i resztą peryferii?

Dodano po 5 [godziny] 41 [minuty]:

Teraz taka sprawa - koncert życzeń. Jaki idealny sprzęt pod Dos/Win95 i 98 bez XP i nowszych.
    Zakładając, że nie ma ograniczeń finansowych i na perełki można chwilę poczekać aby ustrzelić.
    Ważne aby mobo miało złącze ISA dla audio spod Dos.
    Interesuje mnie konkretny egzemplarz: cpu, mobo, gpu, akcelerator, audio, napędy, psu, dyski, obudowa a także monitora (najlepiej 21") i innych peryferii.
    Jakie macie doświadczenia z Vintage PC 90/2000?
  • #30 21419816
    PuntoManiak
    Poziom 10  
    No dobra na czym będę opierał swój projekt.

Mainboard ASUS P3B-F Rev 1.04 - mam wrzucony last official beta BIOS 1008.004.
    Da się stabilnie podnieść ręcznie FSB na 133MHz,
    także będę celować w CPU Pentium III @ 1400 MHz (Tualatin512 szyna 133MHz) -SL6BY
    Przy podbiciu FSB rośnie także AGP na 89 MHz, więc nie wiem czy każda karta będzie stabilnie działać.
    Jeżeli chodzi o VGA to celuję w GeForce4 Ti 4200 64MB AGP lub Matrox Parhelia.
    2 akcelatory Voodoo2 12MB do Glide.
    SB AWE64 na ISA.

Mam pytanie jeżeli chodzi o gry na DirectX 6,7,8 oraz w dos.
    Czy nowsza karta obsługująca DirectX 9 obsłuży starsze produkcje?
    Zastanawiam się czy to będzie żonglerka kartami z różnych lat czy też wystarczy starszy Win z wspieranym DirectX.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnej konfiguracji retro PC do gier pod DOS oraz Windows 95/98, z naciskiem na fizyczny sprzęt z interfejsem ISA dla dźwięku (np. Sound Blaster AWE64 GOLD) oraz kartę graficzną z akceleracją 3Dfx Voodoo (Voodoo1, Voodoo2, Voodoo Rush) dla wsparcia Glide w DOS. Zalecane chipsety to Intel BX z procesorami Pentium II (450 MHz) lub Pentium III (600-1400 MHz), z możliwością podkręcania FSB do 133 MHz. Karty graficzne AGP, takie jak Matrox Millennium, Matrox G400, ATI Rage, ATI Mach64, Riva 128, S3, a także nowsze GeForce4 Ti 4200 lub Matrox Parhelia, są polecane do Windows 95/98, przy czym Voodoo2 można łączyć w SLI pod DOS. Monitor CRT (np. Sony Trinitron, LG Flatron, Compaq) o przekątnej 17-21 cali i wysokim odświeżaniu (minimum 75-100 Hz) jest preferowany ze względu na specyfikę wyświetlania retro gier. Konfiguracja wymaga optymalizacji plików config.sys i autoexec.bat, aby uniknąć problemów z pamięcią podstawową 640 kB w DOS. Wspomniano także o problemach kompatybilności Windows 95 (szczególnie pierwszych wydań) i zaleceniu używania Windows 98 SE (OSR2) dla lepszej stabilności i wsparcia sprzętu. Dyskutowano o możliwościach emulacji, jednak fizyczny sprzęt jest preferowany dla autentyczności i kompatybilności. Zasilacze Seasonic lub Fortron są rekomendowane ze względu na stabilność i bezpieczeństwo. Wspomniano o patchach do Windows 95/98 umożliwiających obsługę nowszych procesorów i większej ilości RAM. W kwestii płyt głównych, ASUS P3B-F z AGP x1 i wsparciem ISA jest popularnym wyborem, choć Tualatin w slocie Slot1 jest kontrowersyjny i wymaga ostrożności. Alternatywnie sugerowano platformy Socket370 lub SocketA z chipsetami Intel i VIA, z uwzględnieniem kompatybilności ISA. Do dźwięku polecane są karty ISA Sound Blaster AWE64 oraz Aureal Vortex 2. Dyskusja obejmuje także kwestie kompatybilności kart graficznych AGP x2 na płycie z AGP x1 oraz wsparcia DirectX 6-8 na nowszych kartach DirectX 9. Wskazano, że większość gier DOS korzysta z Voodoo dla akceleracji 3D, a nowsze karty Nvidia i ATI są bardziej dedykowane Windows 98. Monitor CRT jest preferowany dla autentycznego wyglądu gier retro, choć niektórzy użytkownicy preferują nowoczesne monitory LCD ze względu na komfort wzroku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA