logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6610i po zalaniu - jak naprawić podświetlenie klawiatury?

konai 13 Gru 2005 12:47 1481 9
  • #1 2079577
    konai
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    witam

nokia 6610i po zalaniu nie działa podświetlenie klawiatury, diody są sprawne sprawdzałęm miernikiem, ale co dalej z tym zrobić może ma ktoś jakąś radę, będę bardzo wdzięczny POOMOCY:((
  • #3 2079637
    konai
    Poziom 16  
    u mnie wyświetlacz jest normalnie podświetlony ale klawiatura nie:((

i nie wiem czy jest jakaś różnica 6610 a 6610i :((
  • #4 2080045
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    możesz spotkać się z różnymi solucjami ale jak jest po zalaniu to na pewno jest ugnita struktura połączeń w płytce z klawiaturą skoro twierdzisz że z LCD jest oki
    moja rada schemat do ręki zwykły omonierz i sprawdzenie skoro twierdzisz że nic nie świeci to najprawdopodobniej już problem może być na wejściu bo 6 diód jest połączonych w 3pary po dwie szeregowo i anody pierwszych są spięte do kupy i ida do złącza pośredniego (PCB key via PCB main)

regards fantomas

Dodano po 3 [minuty]:

sorki że zapomiałem za pierwszym razem tu masz schemat
    6610 i 6610i maja takie samo rozwiązanie

regards
    Załączniki:
    • 6610,7210 schematics.rar (849.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2080080
    konai
    Poziom 16  
    no mam schemat ale jestem zielony jak to sprawdzic:(

Dodano po 24 [minuty]:

faktycznie racja problem tkwi w plytce klawiatury gdyż sprawdzalem z inna plytka od 7250i i diody swieca elegancko:)

tylko teraz co zrobic w tej starej plytce jak ja sprawdzic:(
  • #6 2081917
    fantomas
    Poziom 25  
    przecierz to nie jest trudne ale wymnaga cierpliwości mając schemat i omomierz musisz zlokalizować na którym pinie złącza przychodzi zasilanie z głównej PCB i do której diody biegnie w pierwszej kolejności bo to na pewno jest zgnite pomaga w oględzinach ogładanie po światło np.halogenowe ( ale uwaga na oczy!) no i odklej oczywiście membranę stykowa ta żeby płyta była "goła"

regards fantomas
  • #7 2081926
    konai
    Poziom 16  
    wszystko fajnie prosto brzmi ale i tak za bardzo nie wiem czy sprawdzac sama plyke czy musi byc ona w telefonie wlaczonym czy tez nie :(
  • #8 2081940
    fantomas
    Poziom 25  
    no widzę że trochę nie za bardzo u Ciebie z praktycznym zastosowaniem elektroniki no ale trudno
    płytke oczywiście wymontuj i po światło jak będziesz się uważnie przyglądał to z pewnościa przy odrobinie cierpliwości wyczaisz jak biegna połaczenia wewnątrz płyty analizuj też schemat on ułatwi na pewno zorientowanie Ci się jak łączone są chociażby połączenia stykowe klawiatury no i właśnie diod cierpliwości i myślenia wybacz na odległość nie jestem ci w stanie wiecej pomóc bo gdybym miał na stanie w tej chwili
    taką płytę to zrobiłbym zdjecie i machnałbym na nim jak biegna te połączenia ale nie mam przykro mi

powodzenia fantomas
  • #9 2081949
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    najpierw przeczyść złącze na płytce klawiatury
    jak nie pomoże to jedna końcówka miernika do złącza a druga pokolei po elementach i szukaj przerwy
  • #10 2081956
    konai
    Poziom 16  
    czyszczenie nic nie pomogło jedna koncówka do jakiego złącza:( jak bede wiedział czy jest przerwa nawet z miernikia jestem słaby a chciałbym spróbować sam rozwiącać ten problem:(

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6610i po zalaniu przestało działać podświetlenie klawiatury, mimo że diody LED są sprawne. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonej płytce klawiatury, gdzie mogło dojść do korozji lub przerwania ścieżek połączeniowych. Zaleca się użycie schematu elektrycznego modelu 6610i (który jest identyczny z 6610) oraz omomierza do lokalizacji przerwy w obwodzie podświetlenia. Należy zdemontować membranę stykową, oczyścić złącza i dokładnie obejrzeć płytkę pod światło, aby wykryć uszkodzenia mechaniczne lub korozję. Pomocne jest sprawdzenie, na którym pinie złącza pojawia się zasilanie i jak przebiegają połączenia do diod LED. W przypadku braku doświadczenia z elektroniką konieczna jest cierpliwość i dokładna analiza schematu oraz pomiarów. Czyszczenie złącza to pierwszy krok, a następnie pomiar ciągłości obwodu na płytce klawiatury poza telefonem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA