logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 13 Pro - przerywany dźwięk podczas rozmów telefonicznych, co robić?

Osmey 11 Sty 2025 20:30 1950 10
REKLAMA
  • #1 21388520
    Osmey
    Poziom 3  
    Dobry wieczór,
    Uprzejmie proszę o sugestie, co może być nie tak.

Na początku roku kupiłam używany iPhone 13 Pro w stanie „idealnym” i „w 100% sprawny technicznie”…
    Wszystko super do momentu, gdy zorientowałam się, że rozmówca podczas rozmowy telefonicznej często albo mnie nie słyszy wcale, albo trzeszczy i przerywa mój głos. Nie dotyczy to wszystkich rozmów, ale np. wzywałam pogotowie ostatnio i to była traumatyczna sytuacja, bo musiałam szybko przekładać kartę do starego telefonu, by zadzwonić.
    Podsumowując, problem pojawia się tylko przy zwykłych rozmowach, na audio WhatsApp lub Messenger nie ma problemu, mikrofon działa dobrze, bo nagrywałam się na dyktafon.

Pracownik Orange najpierw wyjął kartę SIM i przełożył do swojego telefonu na chwilę, testowaliśmy rozmawiając, co pozornie rozwiązało problem, bo powrócił prawie od razu.
    Kolejna pracownica zaleciła wymianę karty na eSIM - i od dziś ją mam, a problem nadal jest.
    Nie pozostało mi nic innego, jak włożyć kartę SIM męża i zobaczyć, czy będzie mnie słychać. A potem chyba już tylko serwis telefonu? Jestem załamana. Proszę, doradźcie.
  • REKLAMA
  • #3 21388654
    Osmey
    Poziom 3  
    Z tego, co wiem, to chyba nie, tylko wymazywany.
    Zresetuję go jutro i odpiszę.
  • REKLAMA
  • #4 21388755
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    Jeszcze lepiej podłączyć telefon do komputera, zainstalować na PC iTunes (jest gratis), zrobić kopię zapasową telefonu i z poziomu iTunes go zresetować. Wtedy komputer pobierze nową wersje oprogramowania i go wgra przez kabel.
  • REKLAMA
  • #5 21389628
    Osmey
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedzi. Wymazałam telefon, nic to nie dało. Natomiast kiedy używałam karty męża, który ma w play, wszystko działało bez zarzutu. Kiedy wróciłam na moją kartę E sim Orange, pokazuje mi tylko dwie kreski zasięgu w centrum miasta, gdzie nigdy wcześniej nie było problemu. Czy to możliwe, że mam jakiś nie zdjęty simlock?
  • #6 21389834
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Simlock nie ma nic wspólnego z twoim problemem. Swoją drogą 3 lata temu też miałem problem z iPhonie w sieci Orange i też potrafił rwać rozmowy nie wiadomo czemu. Wymiana karty nie pomogła. Zmieniłem na androida i po problemie.
  • #7 21389898
    Osmey
    Poziom 3  
    >>21389834
    Zmiana na androida raczej nie wchodzi w grę, bo wole iOS. Natomiast czy próbował pan wtedy zmienić operatora? Może przeniosę numer do innej sieci po prostu?
  • REKLAMA
  • #8 21390103
    nike0018
    Poziom 6  
    Ocena: 13
    ZEpsuty mikrofon.
  • #9 21391517
    Osmey
    Poziom 3  
    Nie wiem, czy przeczytał Pan mój pierwszy post ze zrozumieniem.
  • #10 21393592
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Niestety, uszkodzony propagator lub wzmacniacz częstotliwości. Bez serwisu urządzenia się nie obejdzie.
    Mocno upraszczając sprawę, dostęp do sieci komórkowej otrzymujemy dzięki przydziale częstotliwości od swojego operatora domowego. Ma on wiele możliwości technicznych, by przełączać się pomiędzy własnymi łączami (2g, 3g, LTE, 5G itp) lub za pośrednictwem komercyjnych przekaźników (cena wliczona w abonament lub koszt rozmowy za 1min/1kB danych). Twój telefon na podstawie takiego połączenia musi zestawić sobie odpowiednie podzespoły (uruchomić protokoły obsługi - trwa to mrugnięcie okiem) by dostosować wszystkie ustawienia, moc anteny itp... nie będę zanudzać.
    Wszystko wskazuje na to, że jeden z twoich podezpołów, odpowiedzialny za konkretną częstotliwość nie działa prawidłowo lub nie działa wcale. Może to mieć swój początek w bardzo wielu powodach: wcześniejsze naprawy są najczęstszym powodem ale także upadki i zalania, nieaktualne oprogramowanie systemowe - tu dobra rada kolegi wyżej: zaktualizuj sobie system. Konkludując jednak, mam wrażenie (choć czasem się mylę), że niezbędna w twoim przypadku będzie solidna diagnostyka mikroelektroniczna. Znajdź sobie odpowiedni warsztat, dopytaj, ustal cenę... Nie należy obawiać się szczególnie napraw wysyłkowych (które polecam). Najczęściej odpowiednie osoby, mające wystarczający potencjał do takich napraw do "palce jednej ręki" w skali kraju a może nawet i więcej.

Powodzenia, informuj na bieżąco. Miłego dnia.
  • #11 21460031
    FreeFusion
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Skoro działa bez zarzutu na innej sieci nie ma żadnych przerw w mikrfonie podczas rozmowy, to najpierw bym kupił pop up za parę złotych i przez 3 dni potestował czy faktycznie wszystko działa jak Pani wspomniała, że na Play działa super. I sie przenieść w sumie najtańsza opcja.

W swoim serwisie miałem takich przypadków klika i odziwo najczęsciej właśnie w iPhone 13 Pro, ale problem z mikrofonem był na każdej sieci bez różnicy jaki operator w 99% wymiana portu ładowania z mikrofonami (są dwa) rozwiązuje problem, ale cześć musi byc orginalna na zamiennikach pojawiał sie problem po paru dniach, a na orginałach nigdy, ale konieczne po wymianie jest zrobienie restoru za pomoca itune, uruchomic go bez robienia backupu i sprawdzic czy sa problemy na czystym telefonie czyli na aplikacjach Apple.
    Jesli nadal pojawia sie ten problem to juz opcja tak jak powyżej ktoś wspomniał problem z częstotliwościami to sa drogie naprawy, ale się jeszcze z tym nie spotkałem w swoim serwise.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka iPhone 13 Pro zgłasza problem z przerywanym dźwiękiem podczas rozmów telefonicznych w sieci Orange, mimo że mikrofon działa poprawnie w aplikacjach takich jak WhatsApp czy Messenger oraz podczas nagrań dyktafonem. Problem nie występuje przy użyciu karty SIM innego operatora (Play). Próby rozwiązania obejmowały reset telefonu do ustawień fabrycznych, wymianę karty SIM na eSIM oraz testy karty SIM w innym telefonie. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzenie propagatora lub wzmacniacza częstotliwości, problemy z zasięgiem operatora Orange, a także potencjalne uszkodzenie portu ładowania z mikrofonami, które w iPhone 13 Pro często powoduje podobne objawy. Zalecane jest wykonanie pełnego resetu i przywrócenia systemu przez iTunes, testowanie telefonu na czystym oprogramowaniu oraz rozważenie zmiany operatora ze względu na słaby zasięg i problemy z siecią. W przypadku braku poprawy konieczna może być profesjonalna naprawa sprzętowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA