logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Touran 2016, skrzynia DQ200 - dziwne zachowanie na nieparzystych biegach

michalikmateusz220 12 Sty 2025 17:25 651 2
REKLAMA
  • #1 21389712
    michalikmateusz220
    Poziom 6  
    Problem z DQ 200
    Witam, jestem posiadaczem dwóch Touranów z 2016 roku, właśnie z skrzynią DQ200.

Po roku użytkowania padła mechatronika, straciłem biegi parzyste, manualnie dojechałem do warsztatu.
    W warsztacie naprawiono mechatronikę, dodatkowo wymieniono sprzęgła i dwumas.
    Po miesiącu wyszło, że na mechanizmie różnicowym łożyska mają już 5 mm luzu, znowu naprawa skrzyni. Miesiąc temu zauważyłem dziwne zachowanie na nieparzystych biegach, mianowicie najlepiej to widać na piątym biegu. Podczas przyspieszania obroty nagle podskakują i tak zostają, słychać przy tym odgłos głuchy z skrzyni.
    Byłem u mechanika, stwierdził, że skoro sprzęgła nowe, to winny elektrozawór mechatroniki, jednak po wymianie problem nie ustąpił.
    Proponuję wymianę sprzęgła, ale mam wątpliwości, może ktoś spotkał się z podobnym problemem

AI: Jaki jest obecny przebieg Twojego Tourana?
    200 tys
    AI: Czy pojawiły się jakieś kody błędów lub wyniki diagnostyczne z komputera pokładowego pojazdu?
    Brak błędów
  • REKLAMA
  • #2 21634909
    nynek320
    Poziom 1  
    Rozwiązał Pan problem mam podobny z tą skrzynią?
  • #3 21637383
    michalikmateusz220
    Poziom 6  
    Witam ponowna wymiana sprzęgieł pomogła
REKLAMA