logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić lampkę na ogniwa 18650 i dodać ściemniacz?

coorio 12 Sty 2025 17:26 255 5
  • #1 21389716
    coorio
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Cześć. Posiadam lampkę nad łóżeczko dla dziecka, która jest zasilana dwiema bateriami AA. Niestety praktycznie codziennie trzeba zmieniać baterie i wpadłem na pomysł, żeby przerobić zasilanie np. na 2 ogniwa 18650, ewentualnie dołożyć do tego jakiś malutki ściemniacz, bo czasami świeci zbyt jasno. Da radę zrobić coś takiego? Baterie AA mają 1,5 V, a ogniwa 3,6 V, więc czy to się sprawdzi? Jaki najlepiej regulator jasności zastosować, żeby był mały i tani? :D
    Podstawa lampki z widocznym pojemnikiem na dwie baterie AA oraz LED-ami na krawędzi.
  • Pomocny post
    #2 21389736
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2570
    Są jeszcze akumulatory NiMH. Zanim się zużyją wyrzucisz tę lampkę, a nie będzie kombinacji z przeróbką.
    Dwa akumulatory litowo jonowe, napięcie 3 V - 4,2 V. Bateria ogniw alkalicznych połączonych szeregowo - 2 V - 3 V. Jak widać nie pasuje zakres napięć. Jakbyś jeszcze zmierzył jakie jest napięcie ogniw gdy diody przestają świecić. Jaki jest prąd pboieran przez diody? Czy są elementy ograniczające prąd? W takich bieda konstrukcjach prąd bywa ograniczany przez opór wewnętrzny słabej baterii.
    Można stosować przetwornicę obniżającą napięcie do 3 V, ale wtedy trzeba akumulatory litowo jonowe połączyć szeregowo, dodać zabezpieczenie (2S) i kupić ładowarkę z wbudowanym zasilaczem albo zasilaną z 5 V.
  • #3 21389749
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 762
    Jasność
    Jeżeli jest tam kilka ledów połączonych szeregowo, to jest tam jakaś przetwornica podwyższająca napięcie i zasilająca ledy stałym prądem.
    Na zdjęciu nie widać.
    Być może wystarczy zmienić jeden rezystor, aby zmniejszyć prąd.
    Nie bardzo w to wierzę, ale czasem jest nawet mały potencjometr, ale wtedy chyba nie pisałbyś na Elektrodzie.
    Ostatecznie można czymś przysłonić ledy od wewnątrz.
    Zasilanie
    Są akumulatory AA w komplecie z ładowarką.
  • #4 21389787
    coorio
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    >>21389736 dzięki! Nie wiem czemu, ale zapomniałam o NiMH 🤣 za dużo zbędnych 18650 i za duża chęć ich zużycia :D dziękuję bardzo :)
  • #5 21389819
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2570
    Taka teraz moda. Dobrze się sprawdzają w ciśnieniomierzach, ale babcie i dziadkowie nie wiedzą o nich. Jak wnuk nie kupi, to dziadkowie wydają fortunę na ogniwa alkaliczne. Na szczęście nie są w stanie tego policzyć. Lepiej wydać więcej na raty niz mniej na raz...
    W tym rozwiązaniu wystarczą najtańsze NiMH z normalnym i dużym prądem samorozładowania. Nie trzeba się silić na akumulator typu Ready To Use.
  • #6 21389889
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    coorio napisał:
    >>21389736 dzięki! Nie wiem czemu, ale zapomniałam o NiMH 🤣 za dużo zbędnych 18650 i za duża chęć ich zużycia :D dziękuję bardzo :)
    To sobie kup latarkę na Aliexpres na akumulatory 18650 i albo z możliwością ładowania z gniazdem micro usb/usb C albo lepszą choćby jak Convoy S2+ ale do tego trzeba kupić ładowarkę, koszt nie jest aż tak wysoki. Wówczas wykorzystasz akumulatory 18650.
REKLAMA