logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się PC po wymianie na GTX 750 Ti - aktualizacja BIOS? Co zrobić?

domgrzybom 12 Sty 2025 22:37 591 7
REKLAMA
  • #1 21390160
    domgrzybom
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z komputerem, otóż jakiś czas temu dostałem od kolegi jego stary komputer, który jest dużo lepszy od komputera, którego ja używałem, aczkolwiek w starym komputerze miałem dużo lepszą kartę graficzną, a konkretnie NVIDIA GeForce GTX 750 Ti. W nowym komputerze była karta graficzna MSI GeForce GT 1030, więc chciałem zamontować GTX-a, więc odinstalowałem sterowniki, zamontowałem lepszą kartę i zainstalowałem do niej najnowsze sterowniki. W teorii działało i gry działały bardzo wydajnie, lecz co jakiś czas komputer się zawieszał, tak że nie reagował na nic i dźwięk się zawieszał również w taki sposób, jakby wyskoczył blue screen, wciśnięcie Caps Locka również nie dawało światełka na klawiaturze. Najczęściej zawieszał się podczas używania przeglądarki, a czasem w niej jakby bugowała się czcionka i czasem też jakby się sama strona odświeżała. Przeinstalowałem system i nic nie pomogło, więc odinstalowałem sterowniki i zamontowałem gorszą kartę graficzną i wszystko działa jak należy, aczkolwiek pora coś z tym zrobić, bo bez sensu jest grać w gry na minimalnej grafice w 30 fps i rozdzielczości 1024x768 w momencie, gdy w szafie leży karta graficzna, która jest dużo lepsza. Dopowiem, że karta graficzna w starym komputerze działała normalnie i zamontowałem też zasilacz z starego komputera 550 W, gdyż w zasilaczu w nowym komputerze nie było tego złącza do zasilania karty graficznej. W załączniku załączam zrzut ekranu z msinfo32, na którym widać specyfikację komputera. Podejrzewam, że trzeba zaktualizować BIOS płyty głównej, lecz na stronie producenta płyty, czyli Intela, nie ma do pobrania jakiejś nowszej wersji BIOS-u - nie ma tam niczego prócz specyfikacji. Szukałem na jakichś zagranicznych forach i było do pobrania, aczkolwiek nie było kompletnie informacji, jaka to wersja czy coś, ani nic, co mogłoby sugerować, że dzięki temu zacznie poprawnie działać komputer z tą kartą graficzną, więc nie ryzykowałem, żeby nie było tak, że komputer przestanie normalnie działać nawet na tej gorszej karcie graficznej, więc szukam pomocy tutaj.
    Zrzut ekranu z informacjami o specyfikacji komputera z systemu msinfo32.
    AI: Jaki jest dokładny model i producent płyty głównej w nowym komputerze?
    Intel DQ57TM
    AI: Jaka jest wersja i kompilacja systemu operacyjnego, którego używasz?
    Microsoft Windows 10 Home kompilacja 19045
  • REKLAMA
  • #2 21390181
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Wyschnięte kondensatory w płycie głównej? Zabrudzone styki w złączach RAM/PCIE/ATX/SATA czyli w zasilaczu, płycie dysku grafice? Sprawdź wszystkie gniazda i wtyczki, odkurz go porządnie, wyjmij i włóż kilka razy pamięci ram w płycie, slot pcie od grafiki może być zabrudzony ( slot w płycie a nie w grafice) albo lekko skrzywiony przez co nie ma dobrego styku itp itp.
    Odpal furmarka i obserwuj temperatury.
    Czytaj ze zrozumieniem bo pisze o całym komputerze a nie o samej karcie graficznej.
    To co możesz w samej karcie graficznej zrobić poza odkurzeniem to wymiana pasty, tylko jak nie czujesz się na siłach to daruj sobie bo więcej napsujesz. Postudiuj poradniki na yt, gdzie widać co i jak się robi.
  • REKLAMA
  • #3 21390195
    domgrzybom
    Poziom 2  
    >>21390181 Ale w starym komputerze prawidłowo działał ten GTX, a w nowym GT działa prawidłowo i nie ma żadnych zabrudzeń ani skrzywień. Jeśli chodzi o temperatury, to podczas gry na GTX miałem uruchomiony MSI Afterburner i miałem cały czas podgląd na temperatury i procent użycia, a pod dużym obciążeniem było maksymalnie 50 stopni, więc to nic związanego z temperaturą, tym bardziej że nawet się zawieszał komputer podczas oglądania YouTube, a podczas tego obciążenie jest minimalne. Co do demontowania RAM karty graficznej, to tego nie robiłem, ale jeśli na innym komputerze nie było żadnych problemów z kartą graficzną, to raczej niemożliwe, by to było problemem.
  • REKLAMA
  • #4 21390263
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    To stary złom więc wszystko może się popsuć w dowolnym momencie.
    Nie używaj słów *na pewno*, *żadnych* *niemożliwe* bo coś mu dolega skoro się zawiesza.
  • REKLAMA
  • #5 21390390
    domgrzybom
    Poziom 2  
    >>21390181 Nie ma zabrudzeń na żadnych stykach. Niedawno przedmuchiwałem z kurzu po tym, jak przełożyłem podzespoły do innej obudowy. RAM, dyski, port PCIe działają prawidłowo i generalnie komputer jest w 100% sprawny, bez żadnych błędów. Jedynie gdy tę kartę graficzną GTX 750 Ti zamontuję, to wtedy się zawiesza co jakiś czas, a stary komputer działa poprawnie z tą kartą graficzną.
  • #6 21393945
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jeśli chodzi o aktualizację BIOSU - to słabo coś szukasz kolego, na ten stronie, producenta płyty zresztą, wszystko jest dostępne:
    https://www.helpdrivers.com/motherboards/Intel/Motherboard_DQ_xx_Series/Motherboard_DQ57TM/

Co prawda, ostatni BIOS jest z 2011 więc zabytek, ale to tak jak płyta.

Wchodzisz, Ctrl+F i szukasz "BIOS Update"

Aczkolwiek, nie jestem przekonany, że aktualizacja BIOSU tutaj coś da skoro komputer się uruchamia i dopiero pod obciążeniem ma problemy.
    Więc tak jak kolega wyżej, może być tak że karta dostaje obciążenie większe i się przegrzewa.

To już niestety wiekowa platforma, szału nie będzie, może w tym komputerze od znajomego coś jest upalone i zaczyna "hamować" dopiero pod większym obciążeniem które się pojawia przy trochę lepszej karcie.

A napisz jeszcze jaki zasilacz wsadziłeś do tego komputera?? Może sekcja zasilająca kartę graficzną kuleje już albo zasilacz jest badziewny i przy większym poborze mocy niedomaga...
  • #7 21396593
    domgrzybom
    Poziom 2  
    >>21393945 Już ze 4 dni temu zaaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, ale nic to nie zmieniło, więc jest to odhaczone. Karta graficzna się nie przegrzewa, bo pod obciążeniem w FurMarku chyba z 70 stopni było, a w grach to nawet 50 nie przekraczała. Komputer się zawieszał, gdy nawet było ze 30 stopni i nie był obciążony, tylko np. internet przeglądałem. Co do zasilacza, to jest to zasilacz ze starego komputera, którego używałem z tą kartą graficzną GTX 750 Ti, ma moc 550 W i chyba to jakiś Tracer, ale nie pamiętam jaki model, więc za dnia otworzę komputer i dam znać.
  • #8 21397706
    domgrzybom
    Poziom 2  
    Zasilacz to Tracer Highlander KTM 42605 550w

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z zawieszaniem się komputera po wymianie karty graficznej na NVIDIA GeForce GTX 750 Ti. Po zainstalowaniu karty, komputer czasami się zawiesza, nawet przy minimalnym obciążeniu, co nie występuje z kartą MSI GeForce GT 1030. Użytkownik przeinstalował system, zaktualizował BIOS do najnowszej wersji, a także monitorował temperatury, które nie przekraczały 70 stopni pod obciążeniem. Problemy mogą być związane z wiekową płytą główną lub zasilaczem Tracer Highlander 550W, który może nie dostarczać wystarczającej mocy przy większym obciążeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA