Witam, mam problem z komputerem, otóż jakiś czas temu dostałem od kolegi jego stary komputer, który jest dużo lepszy od komputera, którego ja używałem, aczkolwiek w starym komputerze miałem dużo lepszą kartę graficzną, a konkretnie NVIDIA GeForce GTX 750 Ti. W nowym komputerze była karta graficzna MSI GeForce GT 1030, więc chciałem zamontować GTX-a, więc odinstalowałem sterowniki, zamontowałem lepszą kartę i zainstalowałem do niej najnowsze sterowniki. W teorii działało i gry działały bardzo wydajnie, lecz co jakiś czas komputer się zawieszał, tak że nie reagował na nic i dźwięk się zawieszał również w taki sposób, jakby wyskoczył blue screen, wciśnięcie Caps Locka również nie dawało światełka na klawiaturze. Najczęściej zawieszał się podczas używania przeglądarki, a czasem w niej jakby bugowała się czcionka i czasem też jakby się sama strona odświeżała. Przeinstalowałem system i nic nie pomogło, więc odinstalowałem sterowniki i zamontowałem gorszą kartę graficzną i wszystko działa jak należy, aczkolwiek pora coś z tym zrobić, bo bez sensu jest grać w gry na minimalnej grafice w 30 fps i rozdzielczości 1024x768 w momencie, gdy w szafie leży karta graficzna, która jest dużo lepsza. Dopowiem, że karta graficzna w starym komputerze działała normalnie i zamontowałem też zasilacz z starego komputera 550 W, gdyż w zasilaczu w nowym komputerze nie było tego złącza do zasilania karty graficznej. W załączniku załączam zrzut ekranu z msinfo32, na którym widać specyfikację komputera. Podejrzewam, że trzeba zaktualizować BIOS płyty głównej, lecz na stronie producenta płyty, czyli Intela, nie ma do pobrania jakiejś nowszej wersji BIOS-u - nie ma tam niczego prócz specyfikacji. Szukałem na jakichś zagranicznych forach i było do pobrania, aczkolwiek nie było kompletnie informacji, jaka to wersja czy coś, ani nic, co mogłoby sugerować, że dzięki temu zacznie poprawnie działać komputer z tą kartą graficzną, więc nie ryzykowałem, żeby nie było tak, że komputer przestanie normalnie działać nawet na tej gorszej karcie graficznej, więc szukam pomocy tutaj.
AI: Jaki jest dokładny model i producent płyty głównej w nowym komputerze?
Intel DQ57TM
AI: Jaka jest wersja i kompilacja systemu operacyjnego, którego używasz?
Microsoft Windows 10 Home kompilacja 19045
AI: Jaki jest dokładny model i producent płyty głównej w nowym komputerze?
Intel DQ57TM
AI: Jaka jest wersja i kompilacja systemu operacyjnego, którego używasz?
Microsoft Windows 10 Home kompilacja 19045