Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkwinto2 napisał:ętrzna pamięć na zasilaczu po podłączeniu nie działa – nie kręci,
Moderowany przez Dra98:W tym dziale niedozwolone są linki do Allegro, ponadto to w niczym w tym przypadku nie może pomóc.
szarik1404 napisał:Może to będzie pomocne w odzysku danych https://allegro.pl/oferta/kieszen-na-dysk-2-5...y00Njc3LTgyNWUtZDYyNDJhZjlkNDdiAA&bi_t=ap
Dra98 napisał:kwinto2 napisał:ętrzna pamięć na zasilaczu po podłączeniu nie działa – nie kręci,
Dysk po podłączeniu i uruchomieniu jest niewykrywany, nie startuje, zupełnie martwy?
(Jeśli tak uszkodzony może być transil lub inny element elektroniki.)
kwinto2 napisał:Seagate HDD 3000 GB
SN: W50023E2
model: ST3000DM001
Zewnętrzna pamięć na zasilaczu po podłączeniu nie działa
kwinto2 napisał:Właśnie wróciłem ze sklepu PC i powiedziano mi, że jedyny problem to PCB i że przełożenie jednego elementu ze starego do nowego rozwiąże problem. Chodzi o ten dings. Więc pytanie – czy to prawda, czy nie? Ale oni nie prowadzą serwisu. Czy znacie kogoś, kto zajmuje się takimi rzeczami? Obecnie jestem w Kanadzie, więc mógłbym wysłać samo PCB do naprawy.
Adam Walko napisał:- są, ale z dużym prawdopodobieństwem usterka jest do rozwiązania siłami Autora / dowolnego elektronika.są firmy zajmujące się tym tematem.
szarik1404 napisał:- nie będzie. Nie naginaj Autora na bezsensowne wydatki.Może to będzie pomocne w odzysku danych
kwinto2 napisał:- tak, ten element, to EEPROM, każdy elektronik ci to przelutuje.przełożenie jednego elementu ze starego do nowego rozwiąże problem.
KodIT napisał:- bardzo rzadkie przypadki.Albo uszkodzony ROM.
kwinto2 napisał:strach coś zostawić
kwinto2 napisał:nie kręci, a także dioda nie sygnalizuje napięcia
kwinto2 napisał:A gdzie znajdę te rezystory zerowe, bezpieczniki albo ten transil na mojej płycie? I co ma wskazywać multimetr na nich?
kwinto2 napisał:jakiego użyłeś topnika? Takie coś powinien Ci przelutować każdy elektronik - nieważne, czy zajmuje się komputerami, telefonami, sprzętem audio, czy samochodówką. Nie wiem, jakie są realia w Kanadzie, ale nigdzie nie powinna to być droga usterka.grzałem 310 °C